Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 460646 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1380 poslato: Septembar 20, 2024, 16:19:24 »
Када је само пет кошница на пчелињаку онда те пчеле имају више него довољно полена и зато је стање на тим мањим пчелињацима увек боље него на већим.
Топло је и фино сунчано време и сада је право време да се заврши са зазимљавањем и допуном хране. Поздрав свима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #1381 poslato: Septembar 23, 2024, 15:07:56 »

Јуче  је након три недеље обављен рутински , брзински преглед свих кошница. Стање се за три недеље код једног дела друштава променило.
Као прво 2 заједнице које су биле обележене као слабије  су страдале вероватно од грабежи. Уколоњене са пчелињака. Једна је остала без матице и преспојна . Још 2 слабија друштва нисам хтео да остављам као таква те су матице уклоњене и такође преспојена. У овако лошој години одлучио сам да зазимљујем само квалитетна друштва те је зато пчелињак драстично ревидиран уклањањем сваког иоле сумњивог друштва.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1382 poslato: Septembar 23, 2024, 15:51:13 »
И код мене Горане има доста спајања, ниси сам. Брат јавља исто тако да има доста заједница за спајање. Боље да се слабије заједнице сада споје и дају допринос у јачању заједнице којој се додају него да умру током зиме.
Код мене сд истопило саће у неколико кошница и дошло је до гушења у неким кошницама.
Опет неколико слабијих сам морао да спајам па још неколико безматака.
За сада око 3-4% спајања а биће још.
Поздрав свима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1383 poslato: Oktobar 09, 2024, 08:20:49 »

Нисам могао да ово не напишем.
Јутрос при доласку на посао колона возила је застала код Шумарског факултета. Одамах до ограде огромно дрво расцветалог кестена. Цветови лепи , бујни. У неверици сам се добро загледао , протрљао очи и тачно је кестен процветао у октобру.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1384 poslato: Oktobar 10, 2024, 07:34:34 »
И код мене неке шљиве процветале још пре недељу дана.
Поздрав свима.

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1385 poslato: Oktobar 16, 2024, 08:47:20 »

У Београду за данас најављено прскање Кошутњака , Филмског града , Аде Циганлије , Звездарске шуме и других зелених површина против крпеља. Сад су се сетили. Питам се чему то у ово време ? Прскаће се са земље директно по трави средином дана. Таман да нам потрује оно мало сиротиње од пчела које ових дана масовно излазе у потрази за поленом. Јавио сам колегама које имају пчеле око Кошутњака да их затворе данас да не буде белаја.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1386 poslato: Oktobar 16, 2024, 11:05:38 »
Да Гого, интересантно.
На куцама и мацама последњих дана имамо крпеља.
Откуд их сад у јесен толико?
Да ли је то од запрашивања или су и они преварени услед поремећаја климе као и шљиве и џанарике које сада цветају, не знам.
Поздрав свима.

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1387 poslato: Oktobar 16, 2024, 12:11:24 »

Све ми се чини да се овде не ради о куцама и мацама већ о лепом прању пара.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1388 poslato: Oktobar 22, 2024, 11:51:53 »

Током протеклог викенда пчелињаци поново обиђени.
Време идеално. Ноћи прохладне са око 7 – 8 степени а током дана сунчано са слабим поветарцем и температуром од 17 – 20 степени. Ово је оно старо добро Михољско лето.

У природи још увек има зеленила. Ово се посебно односи на травњаке и утрине на којима се изнова појављује маслачак а има и астера и беле раде и коровског биља које цвета.  Шуме лагано жуте и чекају прву слану. Воћке изнова цветају као да је пролеће. У дворишту у Плани расцветала се млада крушка више него у априлу. Година и даље наставља да лудује.
Пчеле раде посебно у најтоплијем делу дана . Највише доносе полен кога има га у свим бојама и нијансама.
Промена на пчелињацима и даље има. Иако се налазе на раздаљини од  10 – так километра нису сви у истом стању. Код свих је заједничко то да има затвореног легла , највише у пчелињаку у Плани а најмање у Радовању. У по некој има и по мало младог легла што ми се посебно не свиђа али шта је ту је. Био сам планирао да у једном делу пчелињака блокирам матице у раму са матичном још у септембру али су ме друге обавезе у томе спречиле. Сада је касно а и даље сам у шкрипцу са временом. Потрошња хране је због легла је поприлична те ме и то забрињава јер сумњам да уопште има уноса нектара. Због касног легла сам у сваку кошницу убацио по једну глицеринску траку са оксалном онако преко сатоноша која ми је била остала па видећемо даље шта ће бити.
На крају уместо закључка само забринутост. Да је добро није а да је могло бити још горе могло је. Од колега са којима сам у контакту не чујем ништа боље. Неки  имају драстично слабљење од варое а има и већ страдалих друштава. Сви са нестрпљењем чекамо захлађење и одлазак друштава у клубе и на зимовање.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1389 poslato: Novembar 04, 2024, 09:26:52 »

Коначно дочекасмо право захлађење. Већ ми је досадило да гледам  слике расцветалог воћа у октобру. Коначно ће престати и заношење матица и легло кога је и ове године било предуго. Беспотребно исцрпљивање пчела и потрошња хране
Код мене на пчелињацима ноћас -2 степена. Дневна температура не би требало да прелази више од 15 степени. Прогноза каже да ће тако бити и у наредном периоду током новембра. Хладније да али топлије не. Одлично.
Пчелињаке сам обишао у суботу , сваку отворио и погледао преко сатоноша. Пронашао сам још једну без матице и одмах је растурио и преспојио. Ове јесени је уклањање слабића било баш ригорозно.
Пчелињак у Плани и даље у најбољем стању. До оксалне ту се нема шта више дирати. Други по реду је пчелињак у Радовању а на трећем месту ове године Ливадица. На овом задњем има пар друштва са нешто мање хране па ће ту морати да ради погача. Не волим али ако се буде морало , а по свој прилици хоће , нема друге. Ионако сам број зазимљених ове године смањио као никада до сада. Нака преживе матице су им добре греота би било да пропадну.
Поздрав свима који свраћају на ову тему и срећно зимовање.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1390 poslato: Novembar 06, 2024, 10:37:03 »
Одлично Горане, све слабије заједнице и треба спојити.
Ја сам мало био лењ по том питању. Оставио сам на сваком пчелињаку по коју коју слабију заједницу а то је отприлике на сваких око 30 кошница по једна слабија, то су све овогодишњи млади ројеви који се нису довољно развили а нисам имао вишка времена да им посветим мало више пажње, да их појачам и прихраним. .
Такође сам ове јесени на сваких 40-50 кошница имао по један безматак. Неке, заправо 4-5 сам спојио а једну две су пчеле саме пронашле и опљачкале.
Спајање безматака сам имао још у септембру приликом додатног зазимљавања и поправке оног што смо пропустили и тада сам њихово саће поделио другим заједницама.
Срећно зимовање.

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1391 poslato: Novembar 13, 2024, 08:51:33 »

У новембру месецу не радим са пчелама али се има шта урадити око њих. Контејнер очишћен а у њему све попаковани на своје место. Са захлађењем кренула мало већа куповина меда па се тегле свремена на време морају допунити. По повратку пар слика моравског предвечерја које сада брзо долази. Након свега се мало бавимо и спортом али са трибина.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1392 poslato: Novembar 13, 2024, 10:22:33 »
Gorane, objasni ovu drugu sliku...dali je to tvoj način točenja meda (ili samo radi slikanja?)?

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1393 poslato: Novembar 13, 2024, 11:16:25 »

Gorane, objasni ovu drugu sliku...dali je to tvoj način točenja meda (ili samo radi slikanja?)?

Друга слика - теглирање меда.

Приликом врцања меда он одемах пролази кроз два сита тако да у принципу као такав може одмах да иде у тегле. Међутим овек остану по мало трагови од воска. Необавештени купци понекад помисле да се ради о нечистоћи што наравно није тачно али сумњичави су а то ми не треба. Такав мед држим у мањим бурадима од 50 литра или у кантама од 30 литара.

Пре продаје мед из канти сипам у тегле баш на начин који је приказан на слици бр.2. Он дакле пролази још кроз једно густо сито које је на слици црвено и зелено. Ту остану на ситу и најмање трункице воска ако га има. Мед сипам у ова сита кутлачом. Није ми тешко јер обично истеглирам 15 -  20 килограма које одмесем на посао и ту се све прода. Да будем искрен ово најчешће ради моја супруга па ми је ваљда зато још " лакше ". Нема тајни све је приказано у слици и речи како и јесте.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1394 poslato: Novembar 13, 2024, 13:26:31 »
Upravo, to sipanje sa kutlačom...to mi je problematično...
Kanta koja u donjem delu ima ugrađenu slavinu, rešava sve: Eventualna "nećistoča" ispliva, pa u teglu sipaš podpuno čist med. Pritom, doziraš u teglu - odsecanjem...