Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 460679 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1395 poslato: Novembar 13, 2024, 14:04:33 »

Ево и ја да додам кад већ редовно читам ову Горанову тему... моје буренце има славину кроз коју тече мед у тегле. Када напуним теглу затворим славину и одмах подметнем другу и тако редом... буде прилично уредно*.
Из центрифуге мед одлази у пластичне канте кроз два цедила које задржавају крупније делове воска.
А када мед сипам у буренце он пролази кроз цедило које сам купио од фирме из Вршца. Задржава све оно што цедиљка пропусти.

Мед у буренцету држим пар дана да ситне честице воска испливају на површину. Буде као беличасти танак слој мада је тај слој занемарљиве дебљине.
Такође мислим и да се мед прилично сталожи па гушћи буде на дну бурета. Такав гушћи мед иде у тегле за продају а себи остављам тек три четири последње тегле.

*Наравно да увек понешто заврши на рукама па перем руке сваки час.
А ако заврши на тепиху... е онда... зна се шта следи :)
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #1396 poslato: Novembar 14, 2024, 07:30:11 »

Хвала пријатељи на сугестијама. Знам и ја да је са славином лакше. Међутим , као што рекох точим мед по потреби по до 20 - ак кила па то и не одузима много времена. Осим тога то је посао који одрађује моја жена - точи и после троши паре. За прво се не узбуђујем а за друго како кад.
Шалу на страну на сваком сајму као купујем канту од инокса за точење меда али је ето још нисам купио. Некад недостане пара некад ме мрзи да је носим до паркинга ако је далеко. И тако пролазе године и све по старом.
Поздрав свима.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1397 poslato: Decembar 09, 2024, 10:22:00 »

У суботу 07.12.2024.године одрадих и ја оксалну киселину. Време није било баш по мери за овај посао. Превише сунца и на једном пчелињаку пчеле су већ по мало кренуле у растресито клубе  са излетањем али посао није прекидан јер је овај дан био остављен да се одради и назад се није могло.

Општим стањем на пчелињацима нисам баш задовољан. Од претходног отварања кошница је прошло месец и по дана и наравно да ме је занимало шта се у међувремену догађало превасходно у погледу бројности зазимљених пчела. Из прича и извештаја колега сам чуо да је број пчела у зазимљеним кошницама много мањи него што је то било претходних година. Иста ситуација је и код мене. Већина друштава је много слабија него што је то уобичајено.

И очи и срце су ми разгалиле само две кошнице . Једна од њих је са прошлогодишњом матицом јако љута коју сам из Плане летос након разројавања пребацио за Ливадицу са намером да јој заменим матицу баш због љутине. Рој сам оставио у Плани са матичњацима из те кошнице. И ту су пчеле биле љуте али нешто мање него старка. И старка и рој су у овој лошој години донеле меда. Обе ове кошнице су сада пуне хране и са по 7 улица пчела. Лепота за видети.
Што се осталих кошница тиче око половине би биле око неког просека али је половина слабија него што сам очекивао и поред све муке и пажње које сам им посветио ове године. Шта је ту је биће губитака током зиме.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1398 poslato: Decembar 30, 2024, 12:27:48 »

Јуче 29.12. сам обишао пчелињаке , последњи пут у овој години. Дан прохладан са температуром од 5 степени на сунцу и 3 степена у хладу али сунчан без дашка ветра. Субјективан осећај је знатно повољнији и пријатнији као да је 10 и више степени. Понека пчела је и по овом времену излазила из кошница.
Отворио сам и погледао све кошнице. Опште стање је добро али у већем броју кошница је мањак хране. Питам се кад и како су толико потрошиле ? У разговору са пар колега са мог подручја који чешће од мене обилазе пчелињаке и прате стање дошао сам до податка да је и ове године легло било продужено и да и је стање и код њих слично. Објашњење на први поглед логично али мени је просто немогуће да су и поред продуженог легла и веће потрошње хране истрошиле баш толико резерви.

Шта је ту је морало се хитно интервенисати те сам одмах купио погаче и свима поделио. Није ми баш право због тога али морало се. Ова година ми се баш смучила и једва чекам да прође. До пролећа је још пуно времена па ћемо видети још шта нас чека.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1399 poslato: Decembar 30, 2024, 17:36:31 »
Интересантно, баш је ово Горане код тебе интересантно. .
 Велика разлика у односу на моје стање на пчелињацима.
Код нас овамо у Банату у мом крају је веома мала потрошња хране ове јесени. Друштва су слабија у односу на прошлу годину а прошле године су била мало слабија у односу на претходне године.
Имали смо врло мало полена у августу и септембру и то је утицало на количину легла и бројност зимских пчела.
Заједнице ове снаге, какве имамо ове зиме,   троше мање од 0,5 кг меда месечно и за сада нису потрошиле више од 2 кг меда за октобар, новембар и децембар, а још неке потроше 2 кг меда до почетка марта и ето нас код првог уноса са воћа. Тих два кг меда које помињем које ће још потрошити  то је као један добро попуњен РВ рам.

Неке мало слабије заједнице ( овогодишњи ројеви) нису потрошиле ни 1,5 кг меда до сада и још толико ће им требати до марта . И њима ће опет остати још 5-6  кг меда за потрошљу у пролећном развоју.

Бојим се само са којом количином масног ткива су заједнице ушле у зиму и да ли ће то бити довољно до краја марта .

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1400 poslato: Decembar 31, 2024, 09:32:46 »

Војо апсолутно се слажем са тобом.
Стање је више него интересантно не само сада већ и током целе године. Као што рекох и у претходној поруци ова година ми се баш смучила што се пчеларења тиче. Мени је најгора од када пчеларим. Рано пролеће са цветањем готово свега у исто време , априлски мраз , недовољно развијена друштва за багрем који је и више него поранио , превруће лето са сахарским температурама , недостатак полена у августу и септембру , инвазије варое , проблематичан број и квалитет зимских пчела , укратко речено све што није ваљало се издешавало ове године. Довијао сам се целе године и акценат бацио на очување здравих заједница ако се већ на неки озбиљнији приход није могло рачунати. И поред свог труда који сам уложио нисам задовољан. Не кривим годину ни временске прилике већ себе и преиспитујем се да ли сам и  где сам погрешио. Грешака је очигледно било а коначну црту ћу подвући у марту месецу кад пчеле изађу из зиме. На крају крајева по оној народној да после кише мора и сунце изгрејати гајим наду да се оваква година неће поновити. У пензију коначно одлазим 2026 године тако да ћу ову 2025 посветити стабилизовању и увећању пчелињака до неких 70 – 80 кошница.
Не мањка ми оптимизма па користим прилику да теби и свим осталим колегама са овог форума пожелим срећну и медну 2025 годину слатку и медену баш као што су ови медењаци на сликама које постављам.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1401 poslato: Januar 10, 2025, 11:53:28 »

На некој од телевизија видех информацију да су протекла 2 дана среда и четвртак 9/10 овог месеца два најтоплија дана у Србија у задњих 14о и кусур година. Нисам сигуран да је ово баш тачно али сам сигуран да је јутрос у 6 сати у Београду температура износила 13 степени. Јутро је више личило да априлско пролеће него на средину зиме.
Елем , оваква прилика се није смела пропустити те сам јуче узео слободан дан и похитао у Велику Плану да обиђем пчелињаке. Кренуо сам око 9 сати по лепом сунчаном времену са благим поветарцем. Време је послужило а у најтоплијем делу дана између 14 и 15 сати на пчелињацима сам измерио температуру од 16-17 стапени. Услови више него пријатни , идеални за рад са пчелама. Циљ је био да се установи тренутно стање заједница , интезитет прочистног лета стање са храном …

Отворене све кошнице. Извршен је кратки , брзински преглед са констатовањем нађеног стања. Неке су погледане на свега пар секунди , друге са највише до минут времена што је и више него довољно. Опште стање је задовољавајуће у односу на последње отварање 29.12 . прошле године. Једна кошница , прва са десне стране у горњем реду је мањкала , остале све у солидном стању. Погаче постављене 29.12. начете код неких друштава до пола однешене. Добар прочистни лет пчела. Јача друштва доносе и полен ( свака 5 – 6 пчела ). Полен је жут вероватно са маслачка кога има око пчелињака. Пчеле љуте што је и нормално за ово доба године.
Следеће отварања око Сретења. До тада мир на пчелињаку.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1402 poslato: Januar 11, 2025, 00:25:42 »
То је све добро за сада.

Код свих нас су пчеле ове зиме слабије него прошле године. Код неких је до пада у снази заједница дошло током октобра код неких у новембру а код неких у децембру.
Код мене је до средине новембра стање било одлично а онда је дошло до губитка у просеку по 2-3 рама пчела.
Код брата који је са пчелама био на истом терену током летње сезоне исто као и код мене.
И ако су моје пчеле распоређене на три пчелињака удаљена по десетак и преко 20  километара свуда је исто стање и свуда су пчеле ослабиле отприлике средином новембра месеца.
После тога ово што је остало и сада је чини ми се исте снаге са око 6.000 до 8.000 пчела.
Можда их има у неким кошницама и више али мислим да је то нека средња вредност.

Само Горане пријатељу да нд дође до даљег пада у снази заједница и брзо ће се оне после поправити.

Код мене није било уноса полена као код тебе или боље рећи није га укопште било јер је температура у овим топлим данима била око 13-14 степени а један дан тј јуче или сад већ прекључе било је 15 степени али и облачно време.

Срећно зимовање.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1403 poslato: Januar 13, 2025, 11:11:54 »

Хвала ти Војо на честим јављањима и коментарима на овој али и другим темама током ове зиме. Указао си на више фактора који битно утичу на зимовање пчела. Већина других коментара се осврћу само на количину хране и очишћеност кошница од варое што је свакако значајно али није и једино важно. Ко хоће може да извуче веома добре поуке.
Оно о чему ја размишљам ових дана је место на коме се пчелињак налази и утицај овог фактора на зимовање пчела.

И сам знаш да пчеле држим на 3 локације удаљене једна од друге по око 7 километара.
Прва је у селу Радовању на 6-7 километара северно од Велике Плане на брдовитом терену са 225 метара надморске висине. Кошнице су на постољу окренуте ка југу у зимском периоду осунчане  од 10 сати до заласка сунца. Појава магле ретка ружа ветрова омогућава добру проветреност. Појава мразева учестала могући олујни дани са великим навејавањем снега. Касна летња и јесења паша доста оскудна са могућом појавом медљике , поленска пристојна али не и издашна. За пристојно зимовање је неопходна прихрана пчела почев од августа месеца па док се не обезбеди довољна количина хране. Шира локација пренасељена увек има запуштених мањих пчелињака па је опасност од грабежи и реинвазије варое током михољског лета изражена. Повољност локације се огледа у доброј прозрачености и недостатку влаге а мане у недовољној количини природне хране и пренасељености. За добро зимовање пчела неопходна издашна прихрана шећерним сирупом и обавезно продужени третмани против варое и током октобра месеца. На овој локацији друштва су увек нешто слабија него на друге две а за њихово зазимљавање потребно је више рада и уложених средстава.
Друга локација је у селу Доња Ливадица на 7 километара источно од Велике Плане у равници у долини Велике Мораве на 70 метара надморске висине. Кошнице делом на постољима а делом на контејнеру окренуте ка југоистоку. Кошнице на постољима солидно осунчане а на контејнеру у шареном хладу . Појава магле честа , влажност повећана али са честом  кошавом. Прозрачност слаба дискутабилна. Снега има али се углавном не задржава дуго. Касна летња и јесења паша добре поленска боља од прве локације и задовољавајућа што су повољности ове локације. Због могуће медљике потребна јесења прихрана али у мањем обиму. Шира локација пренасељена током касног лета  због довлачења контејнера али већ од септембра нема већих пчелињака у околини. Недостаци ове локације су повећана влажност и опасност од појаве ноземе. На овој локацији друштва су увек нешто јача са обиљем припремљене перге. Опреза ради и на овој локацији вршим и касни јесењи октобарски третман против варое.
На крају трећа помоћна локација је у самом граду Велика Плана на 80 метара надморске висине. Овде зазимљујем мањи број кошница до десетак ( ове године 5 ) ради лакшег праћења опште ситуације . Све су на постољима . Недостатак ове локације је слаба осунчаност што смањује број дана за прочистни лет. Овај пчелињак је више корективни највише мажен и пажен па и није релевантан за ово излагање.
При оваквом стању ствари неопходно је сваком пчелињаку посветити посебну пажњу а обим и врста рада на њима при зазимљавању се разликују . Већина јачих селећих пчелара са камионима и контејнерима након сунцокретове паше пчеле доселе у моравске врбаке ради обезбеђења што квалитетније зимнице ( медне и поленске ) а током септембра их пребацују на нешто више локације у брда у зимовнике. У нормалним годинама се ово показује као право решење.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1404 poslato: Januar 13, 2025, 22:07:18 »
Да, све сам разумео Гого.

Да би нам пчеле биле јаче у зимском периоду неопходно је бити негде поред реке где има више полена а поред река је неупоредиво више полена него на брдима где је у августу мање влаге и нижа влажност ваздуха...

То што тако пчелари раде то и јесте најбоље решење. Још би боље било током септембра превести пчеле негде на брда или у планинске крајеве где је изнад 400 и 500 метара надморске висине јер тамо раније престају са леглом.

Горе на тим већим висинама пчеле и касније крену са леглом и боље сачувају зимску пчелу а када крену онда крену много брже и боље јер је медење воћа и другог биља неупоредиво боље него у нижим крајевима.

Поздрав свима...     

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1405 poslato: Februar 11, 2025, 07:39:32 »

Осврт на последњи Сајам пчеларства
Протеклог викенда на Београдском сајму је одржан још један пчеларски сајам. Општи утисак је никад скромнији , никад мањи и никад тако мало посећен.

Сајам сам посетио у суботу 08.фебруара више да се видим са колегама из разних крајева земље него да нешто конкретно пазарим. Већ на прилазу сајму на паркингу , где је било слободних места , се дало наслутити да овогодишњи сајам неће подсећати на оне раније на којима се тражила карта више. Излагача мало. Било је и неколико празних штандова. Понуда робе уобичајена са усаглашеним ценама. Посетилаца мало , мање од упола присутних рецимо пре 5 – 6 година. Организација скромна , сиромашна. Бифе запуштен , прљав са металним столовима и столицама и папреним ценама. И сами посетиоци су се утопили у опште сивило без граје и буке , углавном старији људи који се лагано вуку са кесама у рукама.  Атмосфера као на парастосу. Једва да сам срео пар познаника али никоме није било ни до разговора ни до дружења. Све у свему тиха језа.
На сајму сам се задржао нешто мало више од сат времена , пазарио пар ситница тек да не буде да сам џабе био пут и побегао главом без обзира.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1406 poslato: Februar 11, 2025, 23:36:15 »
Да Горане, мало је пчелара било заинтересованих за одлазак на сајам.
Ја сам био на граници опредељености да ли ићи или не.

Из мог краја готово да нико није ишао јер су пчелари деморалисани због великих зимских губитака пчелињих заједница.
Људима је већ до сада умрло у просеку више од 50% друштава а код неких и далеко преко тог просека.
Још ниске цене меда и ето нама проблема у пчеларству и великог напуштања пчеларства.

Поздрав свима.

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1407 poslato: Februar 14, 2025, 11:47:05 »

У последње времечитам понајвише текстове са пуно песимизма о страдању пчела и лошем стању у пчеларству уопште а затим и пишем сличне текстове јер је стање заиста такво. Овога пута нешто лепше везано за пчеларство.
Наиме , прекјуче на предлог члана овог форума Александра П. Савића из Рипња састали смо се и поседели уз чашицу разговора у једном ресторану на Видиковцу. Теме углавном пчеларске. На крају дружења и разговора за мене пар пријатних изненађења.
Сале је најпре на сто ставио три пчеларска ножа које је сам направио са жељом да изаберем један као његов поклон. Изабрао сам најмањи који ми се учинио и најприхватљивијим. Изненађењу ту није био крај јер сам на растанку добио на поклон и једно радно одело ( панталоне и јакну ) и кабаницу који могу да се користе у раду са пчалама. Е , ово је већ било и мало превише али сам и то „ без много премишљања „ са задовољством прихватио.
Пишем ово јер пчеларство није само занат већ и прилика за склапање нових познанстава и пријатељстава баш онаквих како већ неко време влада између Салета и мене. Уједно користим и прилику да му се и јавно захвалим на поклонима.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1408 poslato: Februar 14, 2025, 21:50:56 »
Лепо. Дружења увек остају у сећању.
И ја сам недавно на поклон добио један сличан нож за отварање кошница од Степиног сина из Раче.
Баш сличан нож.
Поздрав свима.

Три века испред света...

Van mreže Aleksandar P Savić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Рипањ - Велика Рамаћа
« Odgovor #1409 poslato: Februar 15, 2025, 20:25:25 »
Dragi moj Gorane!!!
Drago mi je da ti se dopao moj mali znak pažnje. Po meni, ti to zaslužuješ, ama, i više.
Samo jedno malo pojašnjenje: kad god sam te pozvao zbog bilo kog razloga, bio si tu za mene. Analogno tome, od mene ćeš imati UVEK imati podršku, šta god da ti zatreba.
Pozdrav od moje "malenkosti"

Sale  :)