Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 460675 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1410 poslato: Mart 04, 2025, 07:45:30 »

Јуче и данас сам најзад осетио дах пролећа. Јутра су до душе још увек свежа између 0 и 2 степена. Дан је одужао и на посао и са посла се више не иде по мраку. Сунце изгрева  од првих јутарњих сати и није више онако зубато као пре пар недеља. При пролазу кроз Кошутњак чујем цвркут птица. На јутарњем програму видех да је негде у центру Београда процветала прва џанарика. Све у свему долази нам тако дуго чекано пролеће. Право је време да најзад мало боље завиримо у кошнице. Шта ћемо тамо наћи видећемо ?
Лично не очекујем баш добар резултат. Ова зима иако наизглед просечна десетковала је пчелињаке у мом окружењу. Мало је оних који имају страдања мања од 50 %. О разлозима оваквог стања је већ доста писано па не бих о томе тако да су ми размишљања окренута више о радовима на санирању таквог стања. До очекиваног цветања багрема је остало око 60 дана , дакле за излегање 3 генерације пчела. То време ће сада брзо пролетети и сваки боговетни дан је драгоцен као свака у правом тренутку предузета радња на пчелињаку. Следи нам спринтерска трка а не маратон.
Зато у наредних неколико дана при прогнозираним темперама од 18 – 20 степени намеравам да извршим детаљнији преглед свих пчелињака , уклањање страдалих друштава , утврђивање присуства матице , спајање безматка уколико се појаве , отварање рамова са медом и приближавања леглу и по потреби додавање хране. Посла који се неизоставно мора урадити много а времена релативно мало.
Нека нам је Бог у помоћи после две прошле катастрофално лоше године. Надајмо се да следи трећа срећа ако ни за шта друго а оно за санирање и поновно подизање квалитетних пчелињака .
Поздрав свима који свраћају на ову тему и медно нам било.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1411 poslato: Mart 04, 2025, 10:48:39 »
Срећно Горане. Поздрав.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Ivan Šenk

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Sremski Karlovci
« Odgovor #1412 poslato: Mart 04, 2025, 17:07:57 »
Pozdrav Gorane, hvala na podsecanju na predstojece aktivnosti oko drustava.
Uvek se obradujem novim idejama, predlozima i upozorenjima koje delite na forumu.
Stize prolece, a sa njim i novo uzbudjenje :)

Pitanje, kazete da cete otvoriti med i pribliziti pcelama. Sta mislite o Sevicevoj metodi spustanja meda u nastavak nize, a podizanje praznih ramova do legla?

Sve najlepse, srdacan pozdrav i medno :)

Van mreže slavoljub_simic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrnjačka Banja
« Odgovor #1413 poslato: Mart 05, 2025, 09:27:42 »
još je rano za to. pozdrav.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1414 poslato: Mart 05, 2025, 09:49:01 »

Pitanje, kazete da cete otvoriti med i pribliziti pcelama. Sta mislite o Sevicevoj metodi spustanja meda u nastavak nize, a podizanje praznih ramova do legla?

Ни у ком случају ово не бих радио сада у ово време. Рано је , прерано за то. Разлога има више.

Као прво пролеће са релативно високим дневним температурама тек креће. Ноћи су још увек хладне са температурама око нуле и пчеле ће се при таквом стању ствари збијати око легла у неку врсту растреситог клубета. Боље је да им храна коју ће сада трошити у знатно већим количинима буде што ближе леглу на дохват а не у неком доњем наставку. Осим тога Баба Марта је ћудљива и сигурно ће у наредном периоду доћи бар до још 
једног захлађења од пар везаних дана и тада им је неопходно да им храна буде што ближе јер ће имати већ подоста легла од кога се неће одвајати.

Као друго у кошници сада нема много пчела. Друштва су ослабила и не треба им отежавати већ олакшавати посао. Зато ћу отворити по који рам са затвореним медом. Заједно са утрошком ове хране оне ће те ћелије  чистити и прополисати да их матица залеже и ширити легло.
Пчелама је сада најпотребнији полен и већина њих ће се усредсредити на његово уношење. Природа ће експлодирати ових дана а ја једва чекам маслачак и посебно мртву коприву које код мене има и која даје изузетан полен.

Спуштање меда у наставак ниже се по мени може извршити тек када се друштва опораве и ојачају и испуне у потпуности наставак са пчелама.

Мислим да је јако битно сада не журити по старој народној 
„ стрпљен – спашен „ .

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1415 poslato: Mart 06, 2025, 14:38:00 »

Jуче је изненада искрсло да морам хитно до Велике Плане. Кад се мора , мора се. Аутопут  полупразан , ауто добар , брзина мало изнад дозвољене и за 45 минута већ стигох у Плану.
Кад сам већ ту искористих прилику да погледам оних 5 кошница које сам зазимио у самом граду у дворишту породичне куће.
За почетак констатовах да су све живе. Иако је било око 15,30 а кошнице већ запале у дубоку хладовину пчеле су још увек радиле. Уследи кратак преглед свих пет . Стање задовољавајуће. Четири комада у одличном стању са 7-8 улица пуних пчела. Пета знатно слабија са свега 3 улице пчела али здрава , преживеће.
Трава у дворишту кренула , маслачка има , воћке запупеле. Полен им је на дохват руке. Све су добиле по погачу требаће им сада јер је приметан мањак хране.
По повратку сам размишљао какво ли је стање са остала два пчелињака. Знам да је лошије , тамо сам још пре месец дана констатовао губитке и ако би се задржали на 25 – 30 % био бих задовољан. План је да их детаљно прегледам током викенда. Након тога детаљан план рада за ову годину.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1416 poslato: Mart 06, 2025, 20:13:59 »
Добро је то све Гого док губици не прелазе 50%.

У  Банату код највећег броја пчелара а то вероватно преко 80% пчелара има губитке око 80%.
Неки су са 70% губитака а неки и са 90 % или чак и са 100% губитака.
Поједини другари са троцифреним бројем кошнуцаз су остали без свих заједница.

На брдима је ипак било мало више полена у августу и септембру и ту су губици углавном много мањи.

Срећно приликом прегледа осталих заједница!

Поздрав свима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1417 poslato: Mart 07, 2025, 11:42:11 »

Војо за све што си написао си апсолутно у праву. Јутрос сам се чуо телефоном са више од десетак колега из разних крајева од Јагодине и Крагујевца до Фрушке горе и стање је свуда јако лоше. Код већине су страдања баш као што кажеш од 80 – 100 %. Није мали број оних који размишљају да одустану од пчеларења, Страшно.
Морам да признам да ми је мало језа око срца на шта ћу ја да наиђем сутра и прекосутра. Шта год да буде објавићу овде.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1418 poslato: Mart 07, 2025, 15:22:12 »
kod mene gubici preko 50%(ne smem da kažem koliko..) :'(

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1419 poslato: Mart 07, 2025, 17:33:47 »
Сваки дан је све више и више губитака.
Пре месец дана на једним пчелињаку од око 90 кошница све су биле живе, пре десетак дана било је преко 70 живих, пре пет, шест дана мање од 70,пре два дана 58-59, данас је ту 48-49 живих.
Многе заједнице су у паду и надам се да ће губици стати на 35-40 заједница на овом пчелињаку.

Шта рећи. Божија воља.

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1420 poslato: Mart 11, 2025, 14:21:47 »

Прође и овај викенд посвећен пчелама. Вести различите од одличних до лоших. За почетак оне добре.
Време за ово доба године идеално за рад са пчелама. Од раног јутра сунчано са благим поветарцем и температуром у најтоплијем делу дана од око 22 степена. У природи све кренуло да цвета. Најважније је да је кренула џанарика а прате је мртва коприва и маслачак. Наравно да има и другог коровског биља које креће са  цветањем што све омогућује разноликост полена који је сада преко потребан.
Пчелињак моје сестричине у Смедеревској Паланци је у баш добром стању. Од 6 зазимљених кошница 2 су јој страдале али преосталих 4 су одличне. У свакој је по 4 рама затвореног и по 2 рама отвореног легла. Уноса и свежег нектара и посебно полена има у довољним количинама. Пчеле у добром радном расположењу јуче била и радосна игра младих пчела. Зимски губитак ће се овде лако надокнадити а стање презимелих друштава обећава.
А сада и оне не тако добре вести. Моја два пчелињака у Радовању и Ливадици за класу слабији од сестричиног. Оба прегледана и санирана. У пар преживелих али слабих друштава уклоњене матице а оне преспојене и додате на  јача друштва. Губици на ова два пчелињака рачунајући и ова преспајања 60 %. Сматрам да је боље овако него да мучим и себе и оне слабиће који би остали. Задовољан наравно нисам али шта је ту је из ове коже се не може.
На крају и обавештење  свима онима који су се јављали за куповину ројева ове године. Ове године нећу продавати јер желим да обновим и ојачам сопствени пчелињак.
Поздрав свима који свраћају на ову тему уз жељу за квалитетан пролећни развој и медну 2025 годину.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #1421 poslato: Mart 12, 2025, 11:27:30 »

Биће боље Горане. Идемо само напред. Нема предавања.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1422 poslato: Mart 12, 2025, 23:59:10 »
Брзо ћеш ти то надокнадити Горане.
Остају кошнице, рамови, саће а губитак пчела ће брзо да се надокнади.
Код многих колега губици су далеко већи.

Поздрав драгим пријатељима.

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1423 poslato: Mart 31, 2025, 12:46:17 »

Последњи је дан марта. Баба Марта нас је добро испрескакала ове године. Свега је било , ред сунца , ред кише па континуирани мразеви у трајању недељу дана са температурама од -5 до -7 степени. Све у свему не баш добар период. Пчеле због хладноће данима нису могле да излазе. Осим тога мраз је у старту почистио цвет кајсије и брескве. У мом крају је цвет џанарике и трна страдао и пчеле су га нешто мало искористиле у 3-4 дана. Чињеница да је развој друштава због свега овога додатно успорен.
Због свега напред наведеног прави први пролећни преглед још увек нисам урадио. Јуче сам обишао пчелињаке . Пчеле су радиле и на температури од 10 – 12 степени. У току дана је нешто мало отоплило те сам отворио све кошнице и због општег стања им додао још по једну погачу. Претходно дате погаче су све почистиле. Уочљив је већи број пчела у односу на претходни преглед. Нисам подизао рамове и бројао легло и то сам оставио за неки топлији дан ако га ускоро уопште буде. Пристојно време је потрајало до око 15 сати а онда је нагло захладнело и пчеле су се као по команди повукле у кошнице. Најављује се поновно захлађење па је питање како ће се искористити сада расцветала трешња , крушка , јабука и друго воће. Било би колико толико добро да их искористе бар по 3-4 сата дневно.
Искористио сам прилику и да поразговарам са пар колега са мог терена. Код свих су страдања страшна , резултати поражавајући. Многи се одлучују да дигну руке од пчеларења. Ако су некоме потребне скоро нове РВ кошнице са изграђеним саћем од којих се добар део може искористити нека се јави овде да га повежем са колегама који су заинтерсовани за продају.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1424 poslato: Mart 31, 2025, 22:53:45 »
На жалост лоши извештаји стижу из многих крајева.
Надајмо се да неће бити толико хладно како прогнозирају за 7-8 дана.

Поздрав свима.

Три века испред света...