Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 460692 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1425 poslato: April 02, 2025, 14:38:36 »

На жалост лоши извештаји стижу из многих крајева.
Надајмо се да неће бити толико хладно како прогнозирају за 7-8 дана.

Поздрав свима.

Војо не верујем да је нада довољна. Мислим да се мора и делати и то под хитно.
При оваквом времену и посебно оном најављеном од викенда са минусима почетком наредне седмице пчеле неће општити са природом а и то мало времена када буду излазиле неће помоћи Бог зна шта. Свакодневне кише и најављени мразеви онемогућиће унос довољне количине нектара и полена за нормалан развој пчелињих друштава у овом периоду. Читам у новинама шта се воћарима препоручује од препарата за хитно третирање трешње и вишње које су сада у пуном цвету. Ради се о примени фунгицида које ће целу ситуацију додатно закомпликовати. Све у свему не пише нам се добро. Како сада стоје ствари није искључено да и ову годину „ не поједу скакавци „. Била би то трећа најлошија по реду. Ако је за вајду доста су нам и оне претходне две.

У прилогу достављам слике једне од кошница које сам отварао у недељу 30.марта. Као што се види на првој слици очистила је раније додату погачу. Друга слика показује оквирну снагу тог друштва која има пун највиши наставак пчела. Као што у претходној поруци наведох нисам подизао рамове и бројао оне са леглом али ценим да ова има 4-5 рамова са леглом. И остале преживале заједнице су ми отприлике ове снаге. У овој фази развоја оне при оваквом времену са по пар сати дневног излета не могу донети довољно хране за убрзани даљи развој. Могу овако да животаре чак и да стагнирају. Зато сам делао додајући им свима по још једну погачу. Доста ми је страдања ове године те ћу учинити све што морам да сачувам бар ове које је и Бог зимус сачувао.

Van mreže Dušan Tanaskovic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ljubovija, Surčin
« Odgovor #1426 poslato: April 02, 2025, 15:29:03 »
Pozdrav Gorane, zao mi je sto sam pročitao sve ovo. Oba roja što sam uzeo od tebe su pretekla zimu. Treći sam eliminisao u avgustu. Jedan mi je zimovao na jednom nastavku, sa možda 7-8kg meda, i on sad ima pun nastvak. Samo sam mu stavio odozgo nastvak sa par izgrađenih belih ramova I ostalo su satne osnove. Kad predje prešao je. Ovaj drugi je bio jači jesenas, imao je više hrane ali sad je malo slabiji od prvog.
Mislio sam bio da prebacim par LRa na RV ali sam odustao, ne mogu sad da se zezam sa tim.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1427 poslato: April 02, 2025, 21:45:31 »
Ове на сликама по мојој процени имају по 5-6 рамова легла.
И оне су сасвим добре за овај део године.
Како најављују захлађење за наредни период све до средине априла багрем неће ни мрднути.
Ако не буде мраза до средине априла требало би буде добра година са багремом јер ће доћи тек после Ђурђевдана.
Код мене још нема пупољака на багрему.

Поздрав свима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1428 poslato: April 14, 2025, 13:39:29 »

Цвети, недеља  13. април 2025. године.
Прелеп дан. Сунчано у најтоплијем делу дана 22 – 24 степена , без ветра. Најзад се све склопило и преклопило у лепо време и благ дан и са довољно времена да се изврши први пролећни преглед. Никада до сада нисам овако касно вршио ову радњу. Но , за све постоји први пут.

Први визуелни поглед на кошнице без отварања показује да су све у добром радном расположењу. Рад интензиван без задржавања на полетаљкама. Унос полена различитих боја одличан. Пчеле мирне , запосене у радном заносу не обраћају пажњу на било чије присуство у близини.
По завршеном прегледу сумирам стање и констатујем да је напредак сасвим задовољавајући. У 80 % кошница има 6 – 8 рамова легла. У 50 % освајају увелико други наставак који је испрополисан и рамови су спремни за залегање. Уноса и нектара и перге добро. Најзад има мало и оптимизма бар за ово што је остало ове године.
На пчелињаку код моје сестричине у Смедеревској Паланци стање је још боље. Од 6 зазимљених кошница преживеле су 4. У две је сада по 10 рамова легла кроз два наставка а у остале две по 6 рамова легла. Биће од ње добар пчелар.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1429 poslato: April 14, 2025, 20:30:30 »
Добро је Гого пријатељу, временом ће све доћи на своје место. Година је ужасно лоша а временски услови још гори.
Пре три, четири дана код мене је био јутарњи мраз да би јуче било преко 20 степени а данас олујни ветар, облачно и кишовито да пчеле једва да су мало радиле. И то у селу а оне у атару нису могле изаћи из кошница. Репица почела да цвета а пчеле од ветра не могу напоље. Пре недељу дана затварај кошнице јер прскају репицу на неколико метара испред кошница, страх, како ће све проћи. После тога кише и захлађење и сад још олујни ветар а најављују такав ветар и у наредних неколико дана. Човек да излуди.

Надам се ипак да ће за који дан почети фино време и да ће пчеле макар имати довољно полена и  нектара за развој.
Имамо среће што касни багрем и што ће до почетка цветања заједнице бити одлично развијене.
Надам се да ти није измрзао сав багрем.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1430 poslato: April 17, 2025, 14:40:28 »

Управо ми је јављено да је багрем крај Мораве узмрзао. Ако је тачно пиши збогом памети , оде још једна година.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1431 poslato: April 17, 2025, 20:18:13 »
Код мене у атару око 500 метара до километар од села у великом воћњаку све кајсије, шљиве, вишње и дуње су смрзле.
У прошли уторак ујутро је било - 6 степени и то од поноћи до ујутро до око 6 сати. Ништа није остало од неколико хиљада воћака.
Општа катастрофа.

Свуда где је било - 6 то јутро страдао је сигурно и багрем.
Верујем да има терена који нису имали тако ниске температуре и где багрем није измрзао.
Гого пријатељу уз мало муке око селидбе можда може и да буде неке користи.
Поздрав свима.

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1432 poslato: April 23, 2025, 11:16:50 »

Sada je sve provereno. Kraj Morave bagrem potpuno izmrzo .
U Radovanju na brdu situcija nesto malo bolja. Ima delova gde ga je mraz uhvatio  ali ima gde je i ostao.
Preostale zajednice dobro napreduju. Za prvi maj krecem sa razrojavanjem. Ove godine cilj je obnova pcelinjaka .
U svakom slucaju jos jedna teska godina je pred nama

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1433 poslato: April 28, 2025, 10:40:36 »

Протеклих неколико дана од 23 – 27 овог месеца провео сам на терену бавећи се пчелама. Оно што сам на терену видео ни мало не обећава. Ово се односи пре свега на стање са багремом.
На нижим теренима око Велике Мораве багрем је као што сам већ писао потпуно измрзао. Стање је ту катастрофално јер не већини стабала не само да нема цвета већ нема ни лишћа . Стабла као да су у децембру месецу. Ја лично до сада овако нешто нисам видео.

Што се тиче нешто виших предела према Шумадији стање је нешто боље. И овде је дошло до измрзавања али у мањој мери од 50 – 70 %. Сличан проценат као и зимско страдање друштава у овом крају. Јачи пчелари са 100 и више кошница су крстарили ових дана и по локацијама према Хомољу тражећи колико толико добро место али ни тамо ситуација није боља. Ако се по нека микро локација и нашла као сачувана она се крије као што и змија крије ноге. Све у свему нема превише оптимизма.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1434 poslato: April 29, 2025, 12:05:25 »

На сликама су препарати за борбу против варое које сам преко мог пчеларског удружења набавио за ову годину.

Ако неко има искустава са коришћењем ових препарата молио бих коментар и објашњење.
Последња слика је јапанска јабука Каки добијена на поклон од члана нашег форума Зорана Вучковића из Смедерева. Засађена је пре више година а ове процветала после мразева те се надам да ће дати и плодове.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #1435 poslato: April 29, 2025, 14:35:36 »
Горане, добро је што крећеш у борбу са вароом одмах на почетку сезоне. Мада је и ова сезона... да не мрачим на овој теми...

Што се тиче јапанске јабуке мораћеш да се сетиш ко ти је то поклонио. Ја сам ти поклонио неке саднице али нисам јапанску јабуку. Мада Кинези тврде да је то изворно њихова воћка а не јапанска. Умало није испао скандал кад сам им то рекао приликом посете :) ...

Од свега се сећам да ти поклонио неке кајсије и још понешто али оно што се не запише... ионако као народ имамо памћење 15 секунди као златна рибица.

Оно што стварно требамо урадити је да размножимо Аранђеловку. За тај подухват нам је потребно да купимо ''снопче'' подлоге дивље крушке мало пред  а да у исто време или мало после нове године узмемо калем гранчице. И да наоштрим калемар.

Мени се један калем Аранђеловке примио али слабо напредује. Кренуо је на једном месту али сам садницу преместио и сад расте али нисам задовољан порастом.
Али биће то како и треба да буде.

Сад за празник сам приично слободан* па можда испадне да могу да ти помогнем на пчелињаку.

*имам обавезу да чувам пса јер ће се моје девојке размилети по свету... Тако да, ако се угоди, долазимо ја и пас...

Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1436 poslato: Maj 02, 2025, 21:05:52 »

Razrojavanje u punom jeku.
Do nedelje 15 novih rojeva.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1437 poslato: Maj 02, 2025, 23:02:17 »
Срећно Гого са разројавањем.
Ја сам до јуче разријио укупно 139  нових ројева.
Заправо три су природни ројеви и још 136 су нови ројеви.
Огорман посао је све припремити, однети на друге пчелињаке и формирати нове пчелињаке.

Твојих 15 није мали посао.

Још два три дана матице ће имати могућност парења јер најављују лепо време а после тога од понедељка па до краја следеће седмице чекају нас мало ниже температуре неповољне за парење матица.
Ипак свака временска прогноза за даље од 3-4 дана може бити промењена.

Поздрав драгим пријатељима.

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1438 poslato: Maj 06, 2025, 10:47:59 »

Јуче сам послом мало прошетао по земљи Србији од Београда до Крушевца и назад. Све време сам ишао ауто путем крај кога у многим деловима има багрема у изобиљу. Ранијих година се све унаоколо белело као да је снег пао ( предео од Колара до Лозовичке чесме , Багрдан , Карађорђево брдо крај Параћина и др. ). Ове је ситуација потпуно другачија. Од Београда до Појата нигде ниједног јединог цвета. На први процветали багрем сам наишао тек после скретања за Појате и то је било нешто мало спорадичног цвета. Туга да тужније не може бити.
Што се тиче мог краја – Велике Плане и околине ситуација слична. Прва слика је са пчелињака крај Мораве где такође нема ни једног јединог цвета багрема. Пчеле су овде и буквално гладне и таворе на истом броју рамова легла као и пре месец дана. Чека се да крене багремац јер тренутно ничега нема.

Ситуација на десетак километара удаљености у шумадијском делу је нешто боља. Овде је више запуштених њива и шуме па има глога , шипурка и другог дивљег растиња. Глог је посебно добро посећен. Друга постављена слика је са овог пчелињака где багрема има неких 10 – 15 % цвета од оног уобичајеног из нормалних година.
На сву муку јуче пред вече се спустила олуја и ситан град прорешетао оно мало цвета што је преостало. Пчеларска је туга преголема већа од оне шоферске из песме.

Van mreže Dušan Tanaskovic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ljubovija, Surčin
« Odgovor #1439 poslato: Maj 07, 2025, 15:22:37 »
I ja sam bio na putu zadnjih dana. Bagrem sam video u Novom Sadu, nesto malo kod Beske, ovde po Sremu tek po neki cvet. U Mačvi se može naći, pored Drine isto. Video sam pored jezera Ćelije kod Kruševca po malo i to je to. Većinom je u blizini vode. U brdima gde su mi pčele nema ama baš ništa od bagrema.  Između 21.04. i 04.05. napravio sam 21 roj. Razrojio sam i jednu RV što sam uzeo od Gorana prošle godine roj. Videćemo šta će biti dalje.