Autor Tema: TRUD  (Pročitano 7518 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže dejan kostadinovic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • ZAKLEO SE BUMBAR U CVET I U MED...
  • Lokacija pčelinjaka: BEOCIN
TRUD
« poslato: Novembar 21, 2013, 17:06:48 »
Pozdrav dragi prijatelji!

Da li treba prokuvati trud :-\ i radi cega :-\ [size=78%]?[/size]

Negde kao da sam procitao nesto na tu temu,ne mogu da nadjem pa ako neko zna :) i
LJUBAV NE ZNA ZA GRANICE...RECE SLON I BACI SE PILETU U NARUCJE;))))

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
Odg: TRUD
« Odgovor #1 poslato: Novembar 21, 2013, 17:37:12 »
Треба  :) . Кување прекида животне процесе у гљиви, уништава све стадијуме штетних инсеката који се њом хране и споре других гљива тзв, суперпаразита који би временом разложили труд. Гљива постаје нешто мекша, лакше се пали и лијепо тиња без прекида.
Битно је да се послије кувања добро осуши и остави на сувом и прозрачном мјесту до употребе исјечена на мање комаде, најбоље окачена у мрежастој врећици.
 У супротном ако се добро не осуши поново ће је "напасти" споре других гљива чија ће храна постати.

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #2 poslato: Novembar 21, 2013, 18:20:34 »
Odmah posle branja truda treba ga iseckati na manje komade, prokuvati i posle toga dobro osušiti. Kad se osuši treba ga čekićem ili nekim maljem dobro istući da se stvore vlakna i takvog ga čuvati na nekom promajnom mestu. Takav su trud koristili još u kamenom dobu jer se sa njim lako palila vatra putem varnice od kremena i pirita. Ja kad imam vremena tako napravim a zadnjih godina ga samo usitnim i ostavim u mrežastom džaku (za krompir) na promaju da se dobro osuši, jer ga brzo potrošim. Pozdrav.

• Stari član foruma
« Odgovor #3 poslato: Novembar 22, 2013, 18:13:09 »
hvalaaa!!! :)

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #4 poslato: Novembar 22, 2013, 18:44:17 »
E da ga ima više u prirodi.

Van mreže Daniloski Blagoja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
« Odgovor #5 poslato: Decembar 02, 2013, 23:13:45 »
Моје искуство са тратом/трудом,је следеќе
Најбољи је Храстов труд,јер има најбољи мирис и за пчеле и за плчелара
није љут и пчеле не беже главом без обзира једноставно не хвата их хистерија ;D
Буков труд којег највише користим јер Храстовог нема превише код мене јер су Храст
скоро сав посекли на голо,по мени не треба да се кува,јер у димилицу сагорева баш
онако како треба полако,ако је прокуван брже гори то сигурно.
Мој деда је цигарету палио са трудом и огњилом(још увек то чувам,понекад и ја припалим по коју ради мерака)
и поред шибица и упаљача користио је труд,предпостављам ради неке ароме или нешто сл.
он је увек прокувавао труд и млатио га теслом или чекичем,ради тога што би влакна труда разчланио и брже би се палио
када би ударао огњилом у камен.
поздрав

• Stari član foruma
« Odgovor #6 poslato: Januar 06, 2014, 12:30:50 »
Trud sam dobio :) samo da ga pripremim

• Stari član foruma
« Odgovor #7 poslato: Januar 06, 2014, 13:11:01 »
Ikonopisac Vera Žigić (58) iz Rakovca kod Beočina došla je na ideju da, umesto na platnu, slika razne ikone na gljivama različitih veličina koje rastu na drvetu. Njene ikone, naslikane na osušenim gljivama, na poseban način reflektuju boje. Na formatima od 10 do 40 centimetara svako može da pronađe nešto za sebe, krsnu slavu, sveca zaštitnika.

Atelje ove umetnice smešten je u podnožju Fruške gore, u Rakovcu. U maloj vikendici, unutrašnjost odiše umetnošću. Tu su korpice od pruća, slike na platnu s raznim motivima, drvene šamlice, lampe od drveta, sve je to ručna izrada. Tu su „Tajna večera“, Vasilije Ostroški, Bogorodica i razni sveci oslikani na gljivama koji deluju tako živo, kao da se pokreću.

- Kada sam bila sa prijateljicom u jednoj radnji u kojoj su bile osušene gljive, to me podstaklo da pokušam da na njima slikam i to su moji prvi koraci slikanja na malo neobičnom „platnu“ - kroz smeh kaže Vera dok nam pokazuje desetine ikona urađenih na gljivama.

Bivša dizajnerka Vera Žigić je tokom poslednjih sedam godina, od kada ikonopiše na gljivama, uradila više od 150 ikona, a prvu izložbu je imala u Zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu, kada je počela i da prodaje svoje ikone.

- Strahovala sam od te izložbe. Bojala sam se da se to posetiocima neće svideti, šta znam, ipak je to nešto nesvakidašnje. Međutim, ispalo je odlično. Svi u bili oduševljeni - kaže Vera.

Kad je probila led, počela je da prodaje svoje umeće, a ubrzo je usledila ponuda za novu izložbu, i to u Domu sindikata u Beogradu, pa u Prirodnjačkom muzeju.

- Ljudi se dive, posebno je zanimljivo to što radim na potpuno prirodnom materijalu, a niko ne može ni da pretpostavi koji je dok ne kažem. Gljivu prvo sušim da bi mogla da upije boju, da se ne razliva i onda krećem sa slikanjem. Uglavnom su to sveci, druge motive ne radim. Svaka oslikana gljiva predstavlja unikat - objašnjava Vera i dodaje da je ova umetnost baš nju odabrala „da se razumeju i dopunjuju“.

Neispravan link a mozda ja nisam strucnjak za postavljanje ::)

U svakom slucaju treba potraziti ovaj video na you tube

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #8 poslato: Januar 06, 2014, 14:08:47 »
Prošlog meseca sam u Užicu našao ove gljive na jednoj lipi. Izgleda da još nisu za branje, deluju mi mlado. Pozdrav.

moderator 1

• Gost
« Odgovor #9 poslato: Januar 06, 2014, 14:58:38 »
Link koji je (verovatno) hteo da postavi kolega Kostadinovic.

Uputstvo za postavljanje linkova sa youtube imate ovde .
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=117.msg644#msg644

Pozdrav,
M1

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #10 poslato: Januar 06, 2014, 19:00:10 »
Г. Свето, и мени делују младо. Мислим да тек када баце споре би требале да се беру. Претпостављам да је то када добију ону сиво/смеђу боју и када се са доње стране буду јасно видели канали у којима су биле споре. Иначе ако је не уберете целу израшће нови део који сте откинули. Барем је тако било са једном коју нисам могао да откинем јер нисам имао алат са собом па је пикла на пола, а прилично се чврсто држала. Није баш иста величина дела који је израстао, али је израсло ново ткиво на том месту где је пукла. То је вероватно зато што је бацила споре...

Van mreže Ljubisa Zdravkovic

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Mirosevce
« Odgovor #11 poslato: Januar 07, 2014, 22:24:12 »
Nemamo svi sreću da beremo trud.Kao zamenu mogu da se koriste borove iglice ,suva trava korneti od jaja,voskovarina koja se na vruće izmeša sa trinom ispresuje iosuši. Toliko za ovaj put .