Autor Tema: Разна питања у вези РВ кошнице  (Pročitano 68222 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Разна питања у вези РВ кошнице
« Odgovor #45 poslato: Jul 16, 2014, 17:33:58 »
Опет ја са "разним питањима"!

Ако сам у јуну направио рој са оплођеном матицом тј. прошлогодишња, колико легла би требало да сада има то друштво ако се нормално развијало?

Хвала свима!

Колега Милане,

Ово зависи од мноштва фактора.
Прво питање би било колико је заједница и ког датума у јуну имала пчела и колико легла у том периоду?

Поздрав...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Milan_Dragicevic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Brcko
« Odgovor #46 poslato: Jul 17, 2014, 18:02:10 »
Од скоро сам почео са детаљнијом евиденцијом тако да незнам ни један рој колико је имао легла и пчела у тренутку када сам га направио. Хвала на одговорима!!!

• Napredni član foruma
« Odgovor #47 poslato: Oktobar 02, 2014, 21:40:29 »
Војо легендо, јел долазиш сутра на Таш?

Било би лијепо да те упознамо!

• Napredni član foruma
« Odgovor #48 poslato: Oktobar 09, 2014, 22:26:04 »
Поздрав свима!!!

Имам једно питањце.

Обзиром да сам направио вагу за кошнице, треба ми једна информација.

Колико је текшка РВ кошница на један и на два наставка са изграђеним саћем и пчелама на рецимо 7-8 улица? Кошнице су стандаргне (углавном чамови наставци али има и липе), мрежасте подњаче, обичне поклопне даске.

Имам више кошница и углавном су овогодишњи ројеви на једном наставку али има и неколико на два наставка па би да их извага чисто онако за евиденцију и статистку али незнам како да пишем колико има хране кад незнам колико је све остало тешко.

Хвала свима и извините ако сте о овоме већ негдје писали а ја нисам запамтио!

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #49 poslato: Oktobar 09, 2014, 22:56:42 »
Колега Милане,
Пуна подњача + наставак са пчелама и саћем + хранилица = од 11 до 12,5 кг. Са жичаном подњачом око 1,5 кг мање. Један наставак са изграђеним саћем је од прилике од 4,5 до 5,5 кг. Значи да би РВ са жичаном подњачом, два наставка, изграђеним саћем, пчелама и хранилицом требало да буде тешка између 17 и 19 кг. Тежина кошнице много зависи од влаге. Шта је на РВ кошници поклопна даска?
Поздрав

• Napredni član foruma
« Odgovor #50 poslato: Oktobar 10, 2014, 02:34:16 »
Хвала легендо!!!

ПОКЛОПНА ДАСКА = ХРАНИЛИЦА

Ми тако кажемо за хранилицу јер код нас често ни нема хранилице у поклопној даски или је само она мала хранилица.

Van mreže Mladen Gajic

• Član foruma
  • sutra moze biti kasno . zato uradi danas.
  • Lokacija pčelinjaka: Italia PD
« Odgovor #51 poslato: Novembar 10, 2014, 19:19:33 »
Hteo bih ja jedno pitanje dali je tacno da za jedno mediste ili nastavak potrebno 0.0063m3

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #52 poslato: Decembar 18, 2014, 10:52:17 »
Poštovani,
ne znam da li sam odabrao adekvatan odeljak tj.temu za postavljanje pitanja ali ovaj naslov"razna pitanja"me naveo na to..A o čemu se zapravo radi? ove godine sam tj.ovog leta započeo pčelarenje košnicama RV,tretman protiv varoe najpre sam krajem jula odradio zadimljavanjem brstivarom,,zatim krajem avgusta argus rasom da bih krajem oktobra zbog nekih vremenskih promena ih samo jednom zadimio varolikom...U svim tim tretmanima varoa u nekim drustvima je opadala u granicama max 20tak-30 negde uopste nije.Interesuje me da li bi trebalo odraditi i tretman oksalnom sad ovih dana jer sam u večitoj dilemi da li su drustva uspešno zastićena i očišćena od ovog parazita.A sobzirom da bi mi ovo bio prvi tretman oksalnom svaki savet iskusnijih bi mi dobro dosao i mnogo znacio...I još nešto što me jako plaši jeste pojava da se sporadično pojavi to da pčela izleti sa leta i padne u travu(ja je uzmem na prst ona odleti),kosnice su tako pozicionirane da ih jednim delom sunce greje naročito kod ovog promenljivog vremena a da leto ostane u senci da li ih to izmami da izlete a onda oblacnost hladan vetar i sl.zateknu napolju to je već druga priča-i ćudi prirode ali me isto tako plaši da nije nešto gore.Imaju hrane bar sam ih zazimio sa dobrim kolicinama(i nisam ih otvarao uopšte od tada)...al opet neiskustvo stvara sumnju???hvala svima

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #53 poslato: Decembar 18, 2014, 12:04:33 »
Tretman oksalnom svakako odradi i to sto pre taj Argus Ras ove godine nije pokazao efikasnost od pretprosle (po pisanju onih koji su koristili isti i pretprosle i ove godine) jedno dimljenje ne znaci nista pa obavezno odradi oksalnu.

Kad budes radio oksalnu proveri i kolicinu hrane i to je to... A to oko izletanja - nisam toliko iskusan ali im treba bas malo vremena da provedu napolje po ovako hladnom vremenu a da ne uspeju da se vrate u kosnicu bar sam ja to tako shvatio. Neko iskusniji ce reci vise ali ako se to primeti kad se kreces oko kosnice ili je dodirujes (kazes da je vidis i uzmes u ruku) a vidim da si u Mladenovcu pri ovoj sadasnjoj temperaturi mozda samo isprovociras po neku strazaricu da izleti - bar kod mene ako dzaram oko lote na ovoj temp uvek se tu muva po neka...

Trenutno sam pri racunaru pa da kazem nesto javice se iskusniji - ali oksalnu obavezno!

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #54 poslato: Decembar 18, 2014, 13:15:35 »
Evo upravo idem iz veterinarske apoteke gde sam uzeo oksalnu(35g) e sad je treba sastaviti i pravilno dozirati(za 6 RV zazimljenih u po dva nastavka i sa po 10ramova po nastavku),koliko sam mogao da pročitam ovo su neki dani kada odnos temperature i vlaznosti odgovaraju za tretiranje(da li postoji doba dana kada je najbolje tretirati?) imam jos i nedoumicu (pošto su zazimljene na dva nastavka)e sad da li razdvajati nastavke prilikom tretmana ako je recimo klube postavljeno u prvom nastavku ili to jednostavno naprskati među ulica bez rastavljanja odozgo ili eventualno rastaviti klube ako su postavile klube između prvog i drugog.Verujte da ne znam ovo mi je prvi put da se susrećem sa ovim jer nikada do sad košnice nisam otvarao u ovo doba godine a ni koristio oksalnu,ali ova godina je po svemu specifična.Bojim se da bas te "specifičnosti"ne nanesu stete

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #55 poslato: Decembar 18, 2014, 14:36:21 »
Nemoj seci klube cim otvoris kosnicu i sacekas desetak sekundi ako su pcele dole pocece da se lagano krecu na gore pa ces videti koliko ima ulica. Ja u spric uzmem 30 mililitara rastvora i nakapljem otprilike isto svuda sto preostane raspodelim. Pcele ce biti uznemirene - otvarao sam posle par sati kosnicu da bas vidim sta se desava - dobrano se rastrce sutra kad se smire ako otvoris uocices na krajnjim ramovima poneku grupicu od po 5-10 pcela koje su tu ostale i mozda uginule mozda se samo toliko usporile da izgleda da su uginule.

Zasto ovo kazem - bolje odradi malo brze zbog njihove setnje po kosnici dobro one rasporede taj rastvor ne mora bas da se matematicki precizno u mikron prska po 5 mll po ulici i tako to. Normalno ako naprskas naokolo nece se dobro rasporediti pa ti dzabe rad.

I bolje je - UPOZORENJE - ovo je samo moje misljenje i moj nacin rada - da sipas 40 mll rastvora prave koncentracije nego 35 mll jace ili slabije koncentracije.

I jos jedna stvar - ako nemas grejanje sprica na bilo koji nacin i samog rastvora a temp je 5-6 C desava se da spric zaglavljuje zato sto plastika dobrano radi (skuplja se i siri) na nizim temp pa se moze desiti da se rucica sprica iscupa iz gumenog umetka koji je u samom spricu. Zagrejes i uvrces da ponovo rucica nasedne na gumeni umetak - ja sam hteo da pojedem m..a kad mi je to iskocilo jer moram da idem 20 km do apoteke po novi spric. Znaci drzi spric u vreloj vodi - lakse se gura i izvlaci klip...

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #56 poslato: Decembar 18, 2014, 15:12:43 »
Hvala Miodraže korisna su ova Vasa iskustva jer su deo praktične primene na na licu mesta.Realno koliko shvatam priblizno se spricem naprskaju ulice naročito gusce zaposednute pčelama dakle koliko mogu da zakljucim meni bi trebalo negde oko 200-240ml rastvora da preprskam 6kosnica na po dva nastavka.Ova OKsalna je negde koncent. 99%matexova koju sam uzeo

Van mreže milosav moretic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Jelenac (opstina Topola)
« Odgovor #57 poslato: Decembar 18, 2014, 15:48:57 »
 Gospodine Vujicicu, pokusacu da ti pomognem a uzgred, kao sto vidis, tu smo, zemljaci, Jelenac-Arandjelovac.
 Odmah cu ti reci da je ovo moje misljenje i stav kako to ja radim. Isto tako misljenja sam da tu nema sta                         mnogo da se pogresi.
 Iz razgovora sa starim i iskusnim pcelarima dosao sam do zakljucka da prvi tretman protiv varoe treba obaviti nakon bagremove pase(nakon vrcanja mmeda), drugi u avgustu i oksalna kiselina pocetkom decembra(koja ce izvrsiti detljno ciscenje od parazita). Normalno, sve zavisi od opadanja varoe tokom tretmana. Ja sam ove godine uradio pet tretmana protiv varoe i ubedjen sam da ih ne treba toliko. To sam platio danak neiskustvu i nedoumici sta raditi kada tokom tretmana imam, u principu, malo opalih varoa a u okruzenju je ima mnogo vise. (u temi "pcelarenje rodnom vojom" to sam bas izneo a povodom toga bilo je ipitanja kolega).
 Misljenja sam da oksalnu iz dosta razloga treba obavezno raditi i ja je radim. Ona se daje pri temperaturi od 3-4.C do 7-8.C kako bi klube bilo kompaktno a pozeljno je da vlaznost bude sto veca(posle kise-kisice ili pre podne). Nadam se da znas da se ona daje u vremenu kada u PZ nema legla, sto odgovara ovom perodu. Tretman se obavlja nakapavanjem, u spric i po  5.ml po ulici pcela ili dozatorom ako ga imas. Kako pcelaris sa kosnicama RV a sa tri nastavka, klube je najverovatnije izmedju drugog i treceg ili u drugom, slobodno zadignes jednu stranu nastavka a druga je oslonjena na nastavak ispod i polijes po ulicama pcele. Tada ce doci do razdvajanja, cepenja klubeta ali nista to ne mari, kada budes spustio, sklopio kosnicu, ono ce se spojiti i bice sve u redu. Ako su ti kosnice na dva nastavka, nakapavanje mozes obaviti odozgo, nakon skidanja poklopne daske. Sve polako i pazljivo.
 Sto se tice otvaranja kosnica sada i u periodu temperature ispod nule, nemoj da te brine. Nas stari i vele-pcelar Sloba iz Pozarevca, demonstrirao je otvaranje kosnice na, koliko se secam, -15.C,gde se na video zapisu lepo vidi kako pcele polecu i cini mi se daga je jedna tom prilikom i ujela za lice.
 Tu sadrzinu oksalne iz bocice sipaj u 1.L sirupa 1:1 termperature ispod 40.C. i bice ti dovoljno za cca. 25-26. kosnica, sto opet zavisi od broja ulica koje pcele zauzimaju klubetom. Ako znas nekog iskusnog pcelara u okolini, koji svoja pcelinja drustva tretira oksalnom (a u Mladenovcu ih ima) i ako ti je to prvi put, zamoli ga da ti on uradi uz tvoju pomoc (sigurno te nece odbiti), videces da je to sasvim obicna pcelarska operacija.
 Ako sam uspeo da ti pomognem ovim mojim postom, bice mi posebno drago.
 Pozdrav Moretic

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #58 poslato: Decembar 18, 2014, 15:55:37 »
Naravno da je svaki savet od pomoći a pogotovo kad je još i iz komšiluka...Nemam ja toliko košnica ali napraviću tu razmeru pa ću višak ako treba baciti jer i nije neki veliki izdatak ako sam razume ovo 1l odnosi se na gotov sirup spremljen u razmeri 1:1 da li sa destilovanom vodom?

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #59 poslato: Decembar 18, 2014, 17:01:04 »
evo da se ubacim...

582 masenih delova šećera:383 masenih delova destilovane ili demi vode:35 masenih delova dihidrata oksalne kiseline

bi bila najtačnija razmera za 3,5%-tnu otopinu osalne kiseline za tretman pčela nakapavanjem. SVE supstance meriti na vagu u gramima, a NE zapreminom ( litar,mililitar)..

razmeru smanjuješ samo ako imaš dovoljno preciznu vagu. Neupotrebljeni višak se ne može čuvati ali ga treba neutralizovati npr dodavanjem sode bikarbone pa tek onda baciti (šta ćeš, ekološki svestan...). Ovo oko litre sirupa...Nekad se savetovalo da se pomešaju litra vode i kilogram šećera, od dobivene otopine se uzme litar i njemu se doda 35 grama oksalne (tako je pakovano)...to je služilo kad vage nisu bile precizne i kad nisu bile toliko pristupačne, ili za upotrebu tamo gde vage nema...Sada se savetuje da razmera šećer:voda bude 60:40 jer je tada dokazano da oksalna najbolje deluje (efikasnija nego u rastvoru 50:50) i najmanja je smrtnost pčela...Pojačavanje količine oksalne nije imalo posebnog efekta pa se došlo do zaključka o gornjem razmeru...

pozdrav