Gospodine Vujicicu, pokusacu da ti pomognem a uzgred, kao sto vidis, tu smo, zemljaci, Jelenac-Arandjelovac.
Odmah cu ti reci da je ovo moje misljenje i stav kako to ja radim. Isto tako misljenja sam da tu nema sta mnogo da se pogresi.
Iz razgovora sa starim i iskusnim pcelarima dosao sam do zakljucka da prvi tretman protiv varoe treba obaviti nakon bagremove pase(nakon vrcanja mmeda), drugi u avgustu i oksalna kiselina pocetkom decembra(koja ce izvrsiti detljno ciscenje od parazita). Normalno, sve zavisi od opadanja varoe tokom tretmana. Ja sam ove godine uradio pet tretmana protiv varoe i ubedjen sam da ih ne treba toliko. To sam platio danak neiskustvu i nedoumici sta raditi kada tokom tretmana imam, u principu, malo opalih varoa a u okruzenju je ima mnogo vise. (u temi "pcelarenje rodnom vojom" to sam bas izneo a povodom toga bilo je ipitanja kolega).
Misljenja sam da oksalnu iz dosta razloga treba obavezno raditi i ja je radim. Ona se daje pri temperaturi od 3-4.C do 7-8.C kako bi klube bilo kompaktno a pozeljno je da vlaznost bude sto veca(posle kise-kisice ili pre podne). Nadam se da znas da se ona daje u vremenu kada u PZ nema legla, sto odgovara ovom perodu. Tretman se obavlja nakapavanjem, u spric i po 5.ml po ulici pcela ili dozatorom ako ga imas. Kako pcelaris sa kosnicama RV a sa tri nastavka, klube je najverovatnije izmedju drugog i treceg ili u drugom, slobodno zadignes jednu stranu nastavka a druga je oslonjena na nastavak ispod i polijes po ulicama pcele. Tada ce doci do razdvajanja, cepenja klubeta ali nista to ne mari, kada budes spustio, sklopio kosnicu, ono ce se spojiti i bice sve u redu. Ako su ti kosnice na dva nastavka, nakapavanje mozes obaviti odozgo, nakon skidanja poklopne daske. Sve polako i pazljivo.
Sto se tice otvaranja kosnica sada i u periodu temperature ispod nule, nemoj da te brine. Nas stari i vele-pcelar Sloba iz Pozarevca, demonstrirao je otvaranje kosnice na, koliko se secam, -15.C,gde se na video zapisu lepo vidi kako pcele polecu i cini mi se daga je jedna tom prilikom i ujela za lice.
Tu sadrzinu oksalne iz bocice sipaj u 1.L sirupa 1:1 termperature ispod 40.C. i bice ti dovoljno za cca. 25-26. kosnica, sto opet zavisi od broja ulica koje pcele zauzimaju klubetom. Ako znas nekog iskusnog pcelara u okolini, koji svoja pcelinja drustva tretira oksalnom (a u Mladenovcu ih ima) i ako ti je to prvi put, zamoli ga da ti on uradi uz tvoju pomoc (sigurno te nece odbiti), videces da je to sasvim obicna pcelarska operacija.
Ako sam uspeo da ti pomognem ovim mojim postom, bice mi posebno drago.
Pozdrav Moretic