Autor Tema: ПЧЕЛОСЕЛО ПОЕТА  (Pročitano 11149 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Odg: ПЧЕЛОСЕЛО ПОЕТА
« Odgovor #15 poslato: Jul 13, 2014, 19:17:19 »
Поштована колегинице Мирослава,
Пратим тему о Вашем пчелињаку и на овом и на другим форумима. Драго ми је да сте задовољни са РВ, а сасвим сам сигуран да ће ваше задовољство временом бити све веће. Корисно је имати рамове са старијим саћем свакако, Ви сте искусан пчелар па из РВ кошница које сте раније формирали можете узети по рам, два и пребацити у ту најновију.
Што се тиче зазимљавања РВ ту вас тек чека осмех на лицу, јер се са том кошницом тај значајан посао обавља врло лако и успешно. Са довољно квалитетне хране у кошници примерене условима у којима пчеларите, добро очишћена од варое, свака РВ кошница која је узимљена са око 10 рамова пчела, сасвим сигурно ће успешно презимити и то без икаквог отварања кошница или неке додатне интервенције пчелара. Верујте да у РВ кошници успешно презиме и друштва са много мање рамова пчела. 12 рамова легла би од прилике значило да у тој кошници има око 18 рамова пчела, а то је више него што је потребно. У ово време прошле године, имао сам 11 ројева, они су себи обезбедили зимницу и успешно прошли зиму, а са пролећа ове године то су већ била "змај", друштва. Ти ројеви су зазимљени на два наставка са, од 8 до 10 рамова пчела. Пролећни развој у РВ је нешто што треба видети и доживети. Надам се да ће следећа година бити много наклоњенија пчелама и пчеларима, па ћемо сви ми видети и прави учинак РВ кошнице и што се тиче меда.
Сасвим сам сигуран да ће то бити још један повод за велико задовољство.

Поздрав и свако добро  :)

Van mreže Miroslava Bojovic

• Član foruma
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka: sicevacka klisura
« Odgovor #16 poslato: Jul 13, 2014, 22:45:12 »
Драгане,
ми се познајемо, ти си година мога старијег сина и нећу ти персирати,
РВсам почела у мају, наравно да је старом пчелару лакше да се удене у нови тип кошнице али ми је пуно лакше уз овакве коментаре а ти си већ искусан РОДНОВОЈАШ, данас сам прегледала твоју тему са много дивних слика, твој пчелињак још нисам стигла да погледам а и то ћу врло брзо прегледати, врло сам заинтересована да савладам све око РВ па ћу време за форум посветити углавно овом фоуму да би напролеће била спремна за сигуран рад овом дивном малом кошницом.
Мој топли поздрав Драгане :)

• Član foruma
« Odgovor #17 poslato: Jul 19, 2014, 13:09:47 »
Јуче сам у присуству једног колеге младог пчелара прегледала РВ оформљену
 11.07.014.
ка мени га упутио СЛАВИША СИМИЋ.
 Обзиром да сам за себе тужно констатовала да је матица почела да сноси тек после 4.дана/млада спарена одлично оцењена/
веома сам се изненадила јер сам на два рама видела затварање легла/по једна трећина/
питам се како сам могла и поред толиког '' буљења'' да превидим снесена јајашца.
  Напомињем да је 11.оформљена РВ запоседала свих 10 рамова са једном трећином сатне основе по раму,/из донатор друштва сви рамови су отишли у ројевне кошнице/  младом спареном матицом са пчелама свих старости без икакве хране и полена, храну сам надоместила  сирупом један на један а за полен је морала сама да се бори, и изборила се ето чак та реорганизација није омела матицу, испаде ни један дан.
Задивљена сам како простор утиче на брзу преорганизацију, Јуче је имала 7 рамова легла три рама хране дивне мале венце изнад легла полена у свим рамовима а у једном у маси  , наравно сво саће извучено, и извучено из основа и надогграђено  је радилично.
  ВЕЋ САМ ОПТЕРЕЋЕНА да се кошнице не оснивају у парном броју те ћу идуће недеље како знам створити још једно друштво РВ и ту стварно стајем бар за ову годину, рецепт ће бити исти као и за четврту РВ :D ;D
Поздрав љубитељима пчеларења РОДНОМ ВОЈОМ и наравно осталим колегама пчеларима. :)   Млади колега Небојша остао је задивљен и кладим се да ће пчеларити и РОДНОМ ВОЈОМ :)

Хвала колеги Славиши Симићу што смо се срели и упознали баш кад је моја жеља за покушајем са РВ била у опадању интересовања јер сам два пута добијала информације да се нећу усрећити њом, било је примедби око трутовског саћа и ројења кад му време није.                                                                                                                                                                                                                     

Van mreže Slavisa Simic

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #18 poslato: Jul 20, 2014, 17:04:49 »
Mirijana,
drago mi je da čujem kako si oduševljena pčelarenjem košnicom RV. Tvoje oduševljenje deli i moj ujak koji se ,,zarazio,, ovom košnicom.
Nadam se da ćeš iduće godine svoje RV kombinovati sa EV nastavcima

• Član foruma
« Odgovor #19 poslato: Jul 22, 2014, 01:02:38 »
На дан Св. Прокопија Усељена 5. РВ. 10 рамова СО, матица овогодишња,друштво са пчелама свих старости које рекла бих запоседа свих 10 рамова, хранилица од 2 л.сирупа1:1
Поздрав Славиша, а тек да сам се упознала са ујком? :)
За ову годину је доста, предстоји ми још учеЊа око рада са овом кошницом.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #20 poslato: Jul 25, 2014, 00:09:41 »
На дан Св. Прокопија Усељена 5. РВ. 10 рамова СО, матица овогодишња,друштво са пчелама свих старости које рекла бих запоседа свих 10 рамова, хранилица од 2 л.сирупа1:1
Поздрав Славиша, а тек да сам се упознала са ујком? :)
За ову годину је доста, предстоји ми још учеЊа око рада са овом кошницом.

Драга Миро, нека Вам је срећан рад са РВ кошницама.
За све нејасноће само питајте, ту смо да Вам пренесемо наша искуства.

За почетак сасвим је довољно 5 РВ кошница а наредних година резултати Вашег рада са РВ кошницама и Ваше жеље одлучиће како и у ком правцу даље..

Пуно поздрава из Новог Милошева...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

• Član foruma
« Odgovor #21 poslato: Jul 26, 2014, 22:53:04 »
Драги Војо,
управо сам пред незнањем,
јуче сам прегледала све па и тек оформљену, она је за 4 дана извукла све рамове/није довршила надограднју где су основе на 1/2 рама/сместила 4л сирупа1:1 и залегла на два рама колико јој је дозволио сируп, изгледа да сам погрешила што сам је одмах понудила са две хранилице/2хо,7л/, полена донела сасвим довољно.
Друго је што не знам тачно шта сада са три које ''врију'' у по једном плодишту, и имају по седам и 8 рамова легла, да ли да ставим МР и спрат са неизвученим рамовима/извучене немам као и до сада/и дам сирупа, то би им била зимница или да се ослоним на оне њине венчиће и два бочна рама са медом .
 Првооформљена је једина на два тела плодишта, такође и за њу питам да ли морам ставити МР и једно тело са рамовима СО и потпомогнем сирупом.
Моје је мишљење да свака може да одради/уз моју помоћ сирупом/ још по то једно медиште,
али не знам да ли је тај напор неопходан. Тај део би одрадиле/за недељу дана/ пчеле које не улазе у зимовање.
 Евентуална допуна кад се намањи легло, бојим се да ће изнурити тада већ зимске пчеле, још нема ни назнаке да су матице намањиле легло.

Поздрав драги Војо,
врло сам очарана овим кошницама мада још немам инвентар достојан њих, али кад то све удесим просто је да урадим нежно  пребацивањегде то треба.
Нозевој сам направила по Вашој објављеној рецептури,
помешан 1:1 са сирупом, користим уместо димилице углавно  и то не прскање као спреј, јер ми се свака прскалица брзо поквари, па сам једноставно на поклопцу флаше унакрсно пробола и  добила сам  истовремено 4 тања млаза.
Питање је да ли се може предозирати таквом употребом нозевоја.

• Član foruma
« Odgovor #22 poslato: Jul 26, 2014, 22:57:41 »
и

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #23 poslato: Jul 28, 2014, 22:51:24 »
Драги Војо,
управо сам пред незнањем,
јуче сам прегледала све па и тек оформљену, она је за 4 дана извукла све рамове/није довршила надограднју где су основе на 1/2 рама/сместила 4л сирупа1:1 и залегла на два рама колико јој је дозволио сируп, изгледа да сам погрешила што сам је одмах понудила са две хранилице/2хо,7л/, полена донела сасвим довољно.
Друго је што не знам тачно шта сада са три које ''врију'' у по једном плодишту, и имају по седам и 8 рамова легла, да ли да ставим МР и спрат са неизвученим рамовима/извучене немам као и до сада/и дам сирупа, то би им била зимница или да се ослоним на оне њине венчиће и два бочна рама са медом .
 Првооформљена је једина на два тела плодишта, такође и за њу питам да ли морам ставити МР и једно тело са рамовима СО и потпомогнем сирупом.
Моје је мишљење да свака може да одради/уз моју помоћ сирупом/ још по то једно медиште,
али не знам да ли је тај напор неопходан. Тај део би одрадиле/за недељу дана/ пчеле које не улазе у зимовање.
 Евентуална допуна кад се намањи легло, бојим се да ће изнурити тада већ зимске пчеле, још нема ни назнаке да су матице намањиле легло.

Поздрав драги Војо,
врло сам очарана овим кошницама мада још немам инвентар достојан њих, али кад то све удесим просто је да урадим нежно  пребацивањегде то треба.
Нозевој сам направила по Вашој објављеној рецептури,
помешан 1:1 са сирупом, користим уместо димилице углавно  и то не прскање као спреј, јер ми се свака прскалица брзо поквари, па сам једноставно на поклопцу флаше унакрсно пробола и  добила сам  истовремено 4 тања млаза.
Питање је да ли се може предозирати таквом употребом нозевоја.

Драга Миро,
(увек касним са одговором, опрости  :'()

Заједнице које имају 7 и 8 рамова легла треба проширити у други наставак тако што ћемо други, тррећи и четрвти рам подићи у средину новог укрштеног наставка а поред ова три рама додаћемо још по две основе са страна. Доле у први наставак на место број два затим место број пет и место број девет додаћемо основе. .
Ја бих овако урадио у свим кошницама и по потреби прихрањивао.

Не бих ти саветовао да у Нозевој додајеш сируп, то је сасвим погрешно. Нозевој се разблажује само са водом и то на литар екстракта Нозевоја додаје се 0,5 литара воде.
Незевојом се не може предозирати. Њиме се заједнице могу прскати сваки дан али за то нема никакве потребе. Довољно је приликом сваког отварања кошница или два до три или ако неко већ хоће и неколико пута месечно.

Можеш слободно без икакве бојазни да ћеш изнурити пчеле наставити са прихрањивањем све до средине августа а тада бих саветовао да се прекине прихрана све до почетка септембра када треба кренути у надокнаду зимнице са густим лековитим сирупом.

Хвала Ти за пријатне речи о РВ кошницама.

Пуно поздрава из Новог Милошева...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #24 poslato: Jul 30, 2014, 22:21:21 »
E baš sam se slatko nasmejao kad sam video da useljavate i petu RV. Rekao ja da će prevagnuti. Ja pet godina imam RV, oformim i poneku EV (ali sa njima nemam baš sreće, ali je to košnica izuzetnog potencijala a priznajem da im poklanjam najmanje pažnje) i koristim svakakve kombinacije RV i EV jer su kompatibilne zbog istovetnih dimenzija poprečnog preseka. Ono što hoću da vam kažem je da je tzv REV kombinacija odlična za pčelare koji nisu baš u snazi u kojoj su nekad bili, a sećam se da ste spominjali vaše preteške košnice, e tu je onda REV spasonosna kombinacija. Pun nastavak RV može da teži 22-24 kg a ni to nije lako dizati, ali je lakše nego neke druge.
U vezi ovoga što je Voja već pisao za vaša društva koja su na jednom nastavku, hteo sam vam reći da ako dostignete, a ne sumnjam u to, da imate za zimu gore 8 do 9 ramova izvučenih a dole bar 5-6, vi ste prebrinuli brigu oko saća za prezimljavanje, to je dovoljan broj ramova, a pčelice će na proleće nastaviti gde su stale.
Pozdrav iz Subotice!

Van mreže Goran ilic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Gornje Suhotno 220m
« Odgovor #25 poslato: Mart 26, 2016, 09:22:38 »
Srecan rodjendan Mirjana...

Van mreže Aleksandar Nadrljanski

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sanad 89m
« Odgovor #26 poslato: Mart 26, 2016, 10:18:58 »
Srecan rodjendan

• Član foruma
« Odgovor #27 poslato: Jun 26, 2016, 19:19:35 »
   Поздрав за све чланиве овог форума, :)
није ме дуже било из оправданих немилих разлога, :(
 сада сам пребродила своје тешкоће,
 и то да вам се похвалим како,
ТАКО, ПОМОЋУ ПЧЕЛА. :D
Као што знате ова година нас добро муштра,
моје ПЧЕЛОСЕЛО ЈЕ БИЛО НА ИВИЦИ ГЛАДИ!
Интервенисала сам додавањем хране у кратком року ,и сада је све у реду.
 Желим да се похвалим,
да сам најлакше излазила са мојим РОДНИМ ВОЈАМА,  :-*
најмање су ми труда и вишеструко мање шећера утрошиле, за разлику од осталих ДБ 12 и ДБ10. ДБ 12 су биле најгоре по свему, друштва су била прејака, хране ни за лек, а друштва те снаге троше као але. ;D
Накнадно ћу поставити и слике.

• Član foruma
« Odgovor #28 poslato: Jun 26, 2016, 19:20:57 »
ХВала што сте се сетили мог рођендана :-* :-*