Možda si i napisao, ali nisam pažljivo pročitao.
Pretpostavio sam tu mogućnost, pre od mogućnosti da su seljeni u košicama iako sam to naveo tek u zagradi.
Kada ima saća, veće su mogućnosti da pčele lakše podnesu prevoz. U saću bude nešto vode koju su pčele unele u košnicu. To bude „sitnica“ koja prevagne, da drušvo ne pretrpi veće štete.
Ne smem da ti baš najtačnije preporučim šta da radiš, jer ja nisam selio paketne rojeve. Ali jesam prenosio prirodni roj i znam šta se dešava: praktično ne preživi, jer preostane nekoliko izmučenih pčela.
Mislim da je potrebno povremeno orošavati pčele, ali kažem da ne smem precizno da uputim na to, jer ne znam kakav je paket (karton ili nešto slično). Tada bi previše vode omekšalo paket i pčele bi poizlazile.
Moguće je povremeno orošavanje onom malom baštenskom pumpicom (ne mlazom, već raspršivanjem) i to bi bilo verovatno dovoljno da se pčele „ohlade“ odnosno primire. U nedostatku vode, pčele pri porastu temperature reaguju burno, dalje podižići temperaturu i to se loše završi za deo njih (ili za sve njih).
U ovoj poruci je primer, ali nije velika razlika što su košnice u pitanju. Ovakve brade smo rešavali vodom: jednostavno, pripremimo vodu u dva bureta i sipamo preko zbega. To je količina od 3-4 litre vode (verovatno smo neke polivali i sa više vode). Sutradan, pčele pri otvaranju leta ne pokazuju nikakvu uznemirenost na letu, jer su imale prilično vode koja je rešavala pitanje pregrevanja, ali i potrebe drušva zbog žeđi.
Ovo se podrazumeva
Лазаре,
Немојте ројеве држати у гепеку. Ставите их на седишта, расподелите их да имају размака, отворите мало прозоре и са климом у колима, требало би да све буде у реду. Са климом будите умерени. Подесите климу да дува у плафон и отворите све отворе да што више ваздуха струји кабином.
Срећно
PS
Paketni roj se ne odvaja uveče, već preko dana. Ako se paketni roj odvaja uveče, dobiješ puno stare pčele u roju. Čekanje do seobe uveče ne bi mnogo pomoglo, ako je vrućina i ništa se ne preduzme po tom pitanju.