Autor Tema: KAD SE I KAKO SPAJAJU PČELINJA DRUŠTVA  (Pročitano 85029 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Daniloski Blagoja

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
Odg: KAD SE I KAKO SPAJAJU PČELINJA DRUŠTVA
« Odgovor #15 poslato: Mart 24, 2015, 21:54:07 »
Кад спајам,држим се правила да променим куќу!Како?
Једноставно променим нове наставке на друштва које спајам,у нови наставак пребацим рамове са пчелама и поставим на друштво које спајам!
Не прскам ништа,нит сируп нит ракију,једино ако морам и приметим да и поред промене куќа настаје туча,прскам их са сирчетом које користим за мазање руку при раду у пчелињак!
Тако,збуњујем пчеле,променивши им куќу,нема што да бране,само се помешају и то је то!
У ова зимско-прољечна мешања,довољно је само ставити новински папир измеѓу наставке,и избушити по неку мању рупицу,ал друштво са матицом ја обично
стављам да је у горњем наставку,због тога што је хладно,а доње друштво легла и матицу нема,помешаќе се веома брзо јер се попну одмах у горњи наставак!
Ујесен рану,кад спајам оплодњаке,обавезно се држим првог правила са променом куќа,нисам имао проблема,ал понекад матицу ставим у кавез!

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #16 poslato: Mart 24, 2015, 21:56:12 »
Sole,jedno drustvo koje mi je bilo veoma bolesno je prezivelo ali je ostalo na svega 1-2 rama pcela.Ima hrane ali je med vecinom useceren.Matica je pocela da polaze jaja pre nekoliko dana ali ima jako malo pcela.....Ja je ne bih spajao sa drugom zajednicom jer bi onda izgubio maticu.Vise sam za to da joj pomognem sa nekoliko ramova zatvorenog legla pred izleganje sa pcelama uzetih iz drugih zajednica .Na koji nacin je najbolje da joj pomognem,da li da radim po principu koji si objasnio u temi -Formiranje funkcionalnog roja metodom opstanka legla.I da li da joj povadim sve ramove sa usecerenim medom a da ostavim samo ona dva zaposednuta pcelama i da tako pridruzujem ramove kao u opisanoj temi..Ili da dodam ramove pored ovih postojecih sa leglom i da ih pospricam ili pospem secerom u prahu....da li je jos rano za to....

Takve slabiće ne pojačavaj, a ako je bolesno ne spajaj. Po pravilu se te pčele unište (uguše).

Ne možeš pojačati leglom, jer nema ko da održava to leglo i može svo uginuti. Ne kažem da je apsolutno nemoguće, ali je vrlo opasno. Moguće je ako naiđeš na ram legla gde se izleže veći broj pčela. Samo što je u rano proleće to uglavnom leglo koje nije u takvom stanju. Zato pojačavanje leglom za sada zaboravi.

Ako baš misliš da sačuvaš maticu i ima bar malo nade za te pčele da opstanu, suzi na samo dva rama i stavi na sunčanu stranu. Moraš povremeno pogledati da li su te pčele i dalje žive i koliko ih ima, jer ako ima mladih larvica one su podložene kugi. Može se desiti da naiđeš na ram sa mladim leglom koje se izleže i da pridodaš, ali pazi!!! - napisao sam već da pčele šire leglo u proleće kružno tako što matica zaleže oko već poklopljenog legla i mnogo legla bi bilo ugroženo. To znači da je potrebna majstorska procena za ovakvo pojačavanje. Možda kasnije ako opstane i kada pčele u jačim društvima pripremaju ceo ram za zalegane i izleganje kraće traje, a dani su topliji. Smatraj ovo vrlo kritičnim radom (pojačavanje slabih društva leglom bez pčela) i dobro razmisli i pažljivo procenjuj.

Zaključak bi bio da suziš na dva rama i ne pridružuješ nekom društvu ako si sumnjao na bolest pčela. Neka ostane samostalno na dva rama ili uguši te pčele. Ako ostaje samo na dva rama pazi da ima hrane i dodavanje je strogo dodavanje MEDA na satonoše. To su male količine i može da se „nastruže“ i sa onih poklopljenih kristalisanih ramova.

Citat: Dragan Šošić
Istresanje na ramove ili ispred leta, domaće pčele bi takođe smatrale napadom i to opet zavisi od doba godine i stanja paše. Istresanje nešto dalje od pčelinjaka je loše. To mi se nikako ne sviđa. .....
Kod mene je bilo pčele na 3-4 okvira. Istresao ih 5-6 metara ispred košnica a staru košnicu sklonio sa pčelinjaka. Za 5 minuta većina pčela napravila bradu na letu susjedne košnice - nisam vidio nikakve borbe. Danas obišao pčelinjak - izgleda sve u redu. Ne vidi se mrtvih pčela ni na letu niti ispod košnice

Ne kažem da ne može biti uspešno, ali se dešava da bude problema i mislim da sam i to uzeo u obzir i napisao. Ipak proveri da li je sa maticom gde su ušle te pčele sve u redu. Pažljivo da ne pritisneš maticu ako je već tu. Dovoljno je baciti pogled na samo jedan ili dva rama i da sve vidiš (ima mladog legla, nema matičnjaka i proceniš i po pnašanju pčela uz to, da ne zuje i podiži zadak – to već znaš).

Blagoje, dobiće samo proširenje prostora nekom društvu. Koliko sam razumeo to je jako slabo i hteo bi da sačuva maticu.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Daniloski Blagoja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
« Odgovor #17 poslato: Mart 24, 2015, 22:27:29 »
Blagoje, dobiće samo proširenje prostora nekom društvu. Koliko sam razumeo to je jako slabo i hteo bi da sačuva maticu.

Шоле,разумемо се,ја само написа како ја радим,невезано за предходни пост!
поз....

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #18 poslato: Mart 24, 2015, 22:34:55 »
Jasno k'o dan  :)
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #19 poslato: April 12, 2015, 20:58:27 »
Prilikom pregleda jednog društva, 31.marta, konstatovao sam da samo na nekoliko rama ima malo(za po pola šake)zatvorenog legla.Isto toliko bili je i ispoliranih ćelija,dosta polena i svežeg nektara ili prenešenog meda.Uglavnom vrlo malo slobodnih ćelija za zaleganje matice.Nisam vršio,zbog niske temperature, detaljan pregled.Posumnjao sam da nema matice,ali me zbunilo to da su pčele mirne pri pregledu,ne lepezaju krilima i ne bruje.Odlično su unosile polen sa punim tovarima polena na nožicama.Zapravo,po načinu rada ne pokazuju da nema matice.Juče sam ponovo pregledao pčele, ali sada nema nikakvog legla.Ne znam da li je bezmatak jer su pčele mirne i odlično rade,najveći broj pčela unosi polen sa maksimalno velikim lpticama na nogama.Ima vrlo malo pčela na ramovima,verovatno su u najvećem broju izletnice.Nisam pregledao sve ramove.Matica je iz 2012. god. i ovo društvo je uzimljeno kao najjače sa velikom količinim meda koji je već počeo da se buđavi što sam primetio pri prvom pregledu 31. marta.
   Ukoliko postoje lažne matice ,a još uvek nisu pronele,da li je rizično spajanje sa drugim društvom.Da li situacija koju sam opisao govori da ovo društvo nema maticu?
Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #20 poslato: April 12, 2015, 22:05:27 »
Колега Миломире, требало је детаљније прегледати и утврдити присуство матице.
На основу изнетог стања мени изгледа да је матица ту, што потврђује то да је заједница имала радиличко легло крајем марта. Мислим да су се пчеле исцрпеле и да нису могле да одрже легло јер их је оно током неповољног пролећа додатно исцрпело и дошло је до наглог слабљења заједнице.

Да заједница има лажне матице тада би било отвореног легла, по зидивима радиличких, медних и трутовских ћелија, и по једна или више залежених "разбацаних" јаја.
Опет да је заједница без матице пчеле би брујале, лепезале крилима и слабије би уносиле полен, а све ово не може а да се не примети.. 

Предложио бих ти да извршиш додатни преглед и ако је матица ту искористиш је за замену неке старије матице, за додавање код неког безматка (ако има таквих заједница на пчелињаку) или за формирање новог роја. Саће се по потреби може додати неким другим заједницама. 

Поздрав свима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #21 poslato: April 12, 2015, 22:19:16 »
Poštovani Vojo,razumeo sam da ova oslabljena zajednica nije više u mogućnosti da odgaja leglo, pa čak i da je matica prisutna ona neće u ovoj zajednici nastaviti da polaže jaja.
Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #22 poslato: April 12, 2015, 23:39:17 »
Poštovani Vojo,razumeo sam da ova oslabljena zajednica nije više u mogućnosti da odgaja leglo, pa čak i da je matica prisutna ona neće u ovoj zajednici nastaviti da polaže jaja.
Миломире пријатељу, она залеже легло док има пчела да припремају ћелије и док има ко да је храни.

Поздрав свима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže sasa zivic

• Stari član foruma
  • 338 Nmv
  • Lokacija pčelinjaka: zaječar 43°51′24.73N 22°21′23.27E
« Odgovor #23 poslato: April 13, 2015, 14:23:05 »
Imam sličnu situaciju. Matica je tu ali nosi  jako slabo. Kad kažem slabo to je otprilike 10-ak dnevno. Trenutno je to društvo nastalo tako što sam postojeću maticu s pčelama spojio s društvom koje je ostalo bez matice tako da pčela ima dovoljno reklo bi se. Spajanje izvršeno pre 10-ak dana. Sirup podižu kao i ostala normalna društva. Čak što više počele su i izgradnju satne osnove za razliku od drugih "normlanih" društava koja još ne počinju. Pčele mirne, matičnjaka nema, matica bez ikakvih vidljivih nedostataka. Pre dva dana dodao sam joj jedan ram jednodnevnog legla da vidim šta će da urade sa njim. Zašto li se ne ponašaju u skladu s uputstvom ne znam...ali bi voleo da znam.
Pozz 
Bolje živeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bijedi

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #24 poslato: April 13, 2015, 23:25:28 »
Imam sličnu situaciju. Matica je tu ali nosi  jako slabo. Kad kažem slabo to je otprilike 10-ak dnevno. Trenutno je to društvo nastalo tako što sam postojeću maticu s pčelama spojio s društvom koje je ostalo bez matice tako da pčela ima dovoljno reklo bi se. Spajanje izvršeno pre 10-ak dana. Sirup podižu kao i ostala normalna društva. Čak što više počele su i izgradnju satne osnove za razliku od drugih "normlanih" društava koja još ne počinju. Pčele mirne, matičnjaka nema, matica bez ikakvih vidljivih nedostataka. Pre dva dana dodao sam joj jedan ram jednodnevnog legla da vidim šta će da urade sa njim. Zašto li se ne ponašaju u skladu s uputstvom ne znam...ali bi voleo da znam.
Pozz 

Саша ово је код тебе сасвим друга ситуација.
Код тебе вероватно има довољно пчела и оне нормално крећу у развој. да ниси додао рам са отвореним леглом било би много више легла од матице. Некада матице не желе да залежу све дотле док не изађе сво легло из доданих рамова.
Имао сам (некада давно)  таквих случајева. Зато сада ни случајно не додајем отворено легло код матице која може нормално да залеже.

Поздрав свима...

Три века испред света...

Van mreže sasa zivic

• Stari član foruma
  • 338 Nmv
  • Lokacija pčelinjaka: zaječar 43°51′24.73N 22°21′23.27E
« Odgovor #25 poslato: April 14, 2015, 16:43:52 »
Vojo, koliko sam primetio jedino leglo i to u tragovima koje postoji u košnici je od ove trenutne matice i plus ovaj dodati ram. Juče popodne sam proverio i dtanje je nepromenjeno. Pčele mirne, grade satnu osnovu, matičnjaka nema, sirup dižu, a matica normalna. Gledao sam je i pratio na ramu možda 2 minuta. Verovali ili ne viri joj jaje kao auspuh ali ništa...Šta li će biti dalje živo me interesuje.
Bolje živeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bijedi

Van mreže Branko Radovanović

• Napredni član foruma
« Odgovor #26 poslato: April 14, 2015, 17:25:31 »
Saša prošle sam godine imao jedno društvo u kojem sam uvek nalazio samo jaja, prvi put kad sam ugledao negde polovinom jula odmah sam zatvorio društvo i pregledao ga posle 7 dana ali su u ćelijama bila samo jaja pustio sam ga još neko vreme ali su se i dalje u ćelijama nalazila samo jaja. Na kraju sam pčele iz tog društva iskoristio za pojačanje susednog društva.
Mislim da bi i ti trebao za 7 dana da prekontrolišeš to društvo pa ako nema zatvorenog legla van tog rama što si dodao da iskoristiš tu pčelu za pojačanje nekog od društava na pčelinjaku.

Van mreže aleksandar stanic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kotor Varos
« Odgovor #27 poslato: Maj 12, 2015, 23:14:41 »
Pozdrav,imam jedno pitanje!Interesuje me zasto mi se razrojila pcela ako sam je ja razrojio prije 20-tak dana,i pcele nisu imale maticu.Bilo je 3 maticnjaka,pcelar mi je rekao da prva matica koja izadje ce unistiti ostale maticnjake.Zanima me kako je moguce da se onda razrojila i zasto?pozdrav

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #28 poslato: Maj 13, 2015, 00:51:51 »
Pozdrav,imam jedno pitanje!Interesuje me zasto mi se razrojila pcela ako sam je ja razrojio prije 20-tak dana,i pcele nisu imale maticu.Bilo je 3 maticnjaka,pcelar mi je rekao da prva matica koja izadje ce unistiti ostale maticnjake.Zanima me kako je moguce da se onda razrojila i zasto?pozdrav

Imaš temu za RAZNA PITANJA, ali evo.

Zapamti da imaju pravila i izuzeci, izuzeci su teški, pravila ne.
Imao si vjerovatno malo prostora, dosta pčela (jako društvo) i svega dovoljno pa su odlučile ispoštovati Božji dar (nagon za rojenjem) i to nije ništa ni novo ni strašno. Nije dovoljno samo oduzeti maticu, ima tu još posla koji se stiče samo praksom i pogreškama.
Ima jedna izreka: "Čovjek snuje, a Bog određuje!", ona se vrlo često može primijeniti na pčelarstvo poput ove situacije u kojoj si se ti našao. Ništa neobično ni strašno, imaš novo društvo i ideš dalje, a sve što doživiš ne pamti nego detaljno zapisuj.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Ilija Sehovac

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Teslic,Brkica Potok
« Odgovor #29 poslato: Decembar 10, 2015, 19:31:35 »
Uredu je spajanje društava u proljeće,ljeti ili u jesen,ali kako izvršiti spajanje društva sada kad su temperature 2-3 stepena i pčele u čvrstom klubetu.
Dali je ko omao ovakvo iskustvo jer sam 08.12.2015.godine,prilikom tretiranja oksalnom primjetio da mi jedno društvo daje sve znake da nema matice.
O