Drage kolege,pozdrav svima sa pčelinjaka Ispod Brekinje.
Kod mene zima još uvijek traje,vrhovi Vlašića i Lisine u daljini bijele se od snijega,šibaju oštri vjetrovi,proljeća ni na vidiku tako da nisam nešto posebno ni radio na mom pčelinjaku i to je razlog ove pauze i nejavljanja. Džanarika miruje,Drijen stidljivo otvara cvjetove,tu su jagorčevina ,visibaba,ljubičica i poneka mrtva kopriva u cvatu na osunčanim mjestima.
Od ostalih novosti kod mene od 12 R.V.koliko sam zazimio 11 su u životu,jednu sam rasformirao (samo trutovsko leglo na tri rama veličine dlana),istresanjem pčela malo dalje od pčelinjaka.Takođe i društva u burcetu i vrškari su u životu.Legla u prosjeku 2-3 rama,zalihe meda desetak kilograma otprilike po društvu.
Pošto mi je pčelinjak na izolovanom mjestu i u njegovoj daljoj okolini nema drugih pčelinjaka ,a glavna paša je livadska i dobro su zastupljene sve proljetne razvojne paše,sa jakom voćnom pašom, odlučio sam da mijenjam koncept svog pčelarenja to jest uvodim sve više elemenata eko-pčelarenja na svom pčelinjaku.Za početak od ove godine izbacujem satne osnove i sve vrste stimulativne prihrane.Pošto nemam bagrema neka se razvijaju svojim tempom do livade biće ekstra jake.
Napravio sam desetak novih rodnih voja i dvije pološke,svi ramovi su bez žičenja i satnih osnova,samo roštiljski štapići na njima.
Uz izvinjenje kolegi Rakovcu evo prvo nekoliko slika Krajiških pejzaža oko Brekinje,a poslije i još poneka: