Autor Tema: Pčelinjak "Ispod Brekinje"  (Pročitano 41100 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Ispod Brekinje"
« Odgovor #30 poslato: Mart 09, 2015, 11:26:54 »

Поздрав Мицко,

Нова година, календарска,је одавно почела а нема никаквих новости Испод Брекиње. Надам се да је зима на измаку те да ћемо убрзо видети оне лепе крајишке пејзаже. Обрадуј нас мало новим фотографијама твоје Брекиње.
                   Иначе да те обавестим да сам урадио нову полошку са РВ рамовима користећи између осталог и твоја искуства и савете. Хвала ти на томе.Поздрав Раковац.

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
« Odgovor #31 poslato: April 01, 2015, 09:47:55 »
Drage kolege,pozdrav svima sa pčelinjaka Ispod Brekinje.
Kod mene zima još uvijek traje,vrhovi  Vlašića i Lisine u daljini bijele se od snijega,šibaju oštri vjetrovi,proljeća ni na vidiku tako  da nisam nešto posebno ni radio na mom pčelinjaku i to je razlog ove pauze i nejavljanja. Džanarika miruje,Drijen stidljivo otvara cvjetove,tu su jagorčevina ,visibaba,ljubičica  i poneka mrtva kopriva u cvatu na osunčanim mjestima.
Od ostalih novosti kod mene od 12 R.V.koliko sam zazimio 11 su u životu,jednu sam rasformirao (samo trutovsko leglo na tri rama  veličine dlana),istresanjem pčela malo dalje od pčelinjaka.Takođe i društva u burcetu i vrškari su u životu.Legla u prosjeku 2-3 rama,zalihe meda desetak kilograma otprilike po društvu.
Pošto mi je pčelinjak na izolovanom mjestu i u njegovoj daljoj okolini nema drugih pčelinjaka ,a glavna paša je livadska i dobro su zastupljene sve proljetne razvojne paše,sa jakom voćnom pašom, odlučio sam da mijenjam koncept svog pčelarenja to jest uvodim sve više elemenata eko-pčelarenja na svom pčelinjaku.Za početak od ove godine izbacujem satne osnove i sve vrste stimulativne prihrane.Pošto nemam bagrema neka se razvijaju svojim tempom do livade biće ekstra jake.
Napravio sam desetak novih rodnih voja i dvije pološke,svi ramovi su bez žičenja i satnih osnova,samo roštiljski štapići na njima.
Uz izvinjenje kolegi Rakovcu evo prvo nekoliko slika Krajiških pejzaža oko Brekinje,a poslije i još poneka:

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
« Odgovor #32 poslato: April 01, 2015, 10:02:53 »
Još

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #33 poslato: April 01, 2015, 10:45:30 »

Какво извињење и чему извињење ? Увек са уживањем погледам шта има ново на пчелињаку " Испод Бракиње ". Твоје писање и фотографије су ме подстакле да и сам урадим нешто ново ,онако за душу ( полошку и вршкаре ). Нећемо се извињавати , јер немамо због чега, него ћемо се дружити на обострано задовољство као и до сада. Поздрав и медно Раковац.

Van mreže Stamenković Predrag

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Preševo,460 m
« Odgovor #34 poslato: April 05, 2015, 18:31:59 »
            Pozdrav Micko, gledao sam ove Vase fotografije, interesuju me ramovi sa stapicima, dali ste koristili takve ramove i kako su se pokazali nakon izgradnje. Planiram i ja da koristim takve ramove ali jos uvek neznam kada se postavljaju pcelama na izgradnju, dali se postavlja ceo nastavak odjednom ili takav ram izmedju ramova sa izgradjenim sacem. Voleo bih da mi kratko opisete rad sa takvim ramovima.
                                                               Pozdrav svako dobro. 
Људи се смеју твојим сновима.
А онда када их оствариш, мрзе те!

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
« Odgovor #35 poslato: April 29, 2015, 09:28:43 »
Pozdrav svima.
27.Aprila na mom pčelinjaku iznenadio me prvi ovogodišnji roj.
Uhvatio se na nezgodno mjesto  uz deblo šljive,ali sam ga uspio skinuti i smjestiti u rodnu voju.
Inače u zadnjih 12 dana desio se tako buran razvoj legla koji me je zaista iznenadio.
Sa 7-8 ramova pri zadnjem pregledu sada su na 14-15 ramova legla,većina sa otvorenim i poneka sa 2-4 zatvorena matičnjaka,tako da ovih dana vodim borbu sa rojevim nagonom,ograničavam sa M.R.
pravim oplodnjake od zatvorenih i rušim otvorene matičnjake.
Platio sam ceh jednom preskočenom pregledu i sada šta je tu je.
Doduše, pošto uvećavam pčelinjak ovo i nije tako loše,do livade matice će se oploditi i uveliko polagati leglo.
Evo par slika roja

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #36 poslato: April 29, 2015, 09:37:28 »
Lijepe slike, a roj kaže da si krenuo u napredak. Sretno!

Gledao sam one tvoje ramove. Dobro je da se držiš drveta i sretno na EKO putu.
Jedna sugestija: plitki su to ramovi i za mene je donja letvica preširoka. Kod plitkih ramova stavljam minimalnu donju letvicu u raznim varijantama i najdraže mi je kad izgrade saće preko nje.
Nećeš ničega puno izgubiti ako napraviš 10-ak ramova sa tankom donjom letvicom i probaš, a ja velim da se nećeš pokajati.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #37 poslato: April 29, 2015, 10:49:49 »

Слике као и увек за изложбу. Онај рој те је верујем баш намучио. Могао је да нађе и неко боље место да се ухвати али видим да си га ипак савладао.
                    И сам се мучим са прегледима јер сам викенд пчелар.Када одем викендом често се намести лоше време па човек не зна куд ће и шта ће пре да уради.Ипак, док је добре виље све се стигне. Можда не баш све на време у оптималном року али стигне се.
                    Поздрав и медна ти била ова година.

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
« Odgovor #38 poslato: April 29, 2015, 18:10:52 »
Kolega Esade napraviću par slika kako fino grade ove ramove sa štapićima, a biće probana i tvoja sugestija,a za roj neka bude kako si rekao. Pozdrav.

Kolega Gorane u pravu si, mogao je da nađe i bolje mjesto,ali nije prvi koji sam skinuo sa debla,
malo naprskam fajtalicom i četka odradi ostalo.
Biće još ljepših slika , tek je počelo.
Pozdrav.

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #39 poslato: April 29, 2015, 20:57:50 »
Мићко, одличне слике са твог лепог пчелињака. Пошто увећаваш свој пчелињак, све је то одлично друже. Добро дођу та јака друштва. Добар овај први овогодишњи рој и битно је, да је он сада у кошници  8)
Када будеш постављао слике ових рамова са штапићима, напиши и коју реч како их пчеле граде, како их стављаш у наставке, до већ изграђених или другачије. Да ли их користиш и у плодишту и у медишту подједнако. И ја планирам сличну активност код мене, па ми твоје искуство на ту тему много значи.
Колега, желим ти срећно проширење пчелињака и срећну, берићетну и медну годину.

Поздрав из Мале Моштанице  :)

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
« Odgovor #40 poslato: Maj 01, 2015, 20:35:30 »
Hvala Draganče na lijepim riječima.
Dva dana sam proveo na pčelinjaku, završio ograničavanje sa M. R. svih društava,napravio par novih postolja na novom dijelu pčelinjaka i dr.
Slike mojih ramova ću pripremiti i prikazati kako ih grade,napisati po neku, a za sada evo par aktuelnih.
Pozdrav i želim ti isto što i ti meni druže!

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
« Odgovor #41 poslato: Maj 22, 2015, 00:35:31 »
Par slika sa novog dijela pčelinjaka i kako grade ramove sa štapićima.
Pozdrav ...

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #42 poslato: Maj 23, 2015, 22:15:16 »
Мићко, одлично изгледају ови рамови и саће у њима. Да ли пчеле попуне цео рам саћем, као и са со? Да ли си врцао мед из таквих рамова и како се понашају у центрифуги?
Поздрав друже и медно  :)

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #43 poslato: Maj 24, 2015, 08:55:23 »
I meni se svidja ovo sace izgradjeno bez SO.Pokusacu to isto da uradim kod sebe.Na koju poziciju i u koji nastavak grade najbolje radilicno sace...
Pozdrav...

Van mreže Zoran Ilinčić

• Član foruma
« Odgovor #44 poslato: Maj 24, 2015, 14:37:57 »