Autor Tema: Pitanja pre pocetka  (Pročitano 3538 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Stevan Marković

• Gost
  • *
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: nema pčelinjak
Pitanja pre pocetka
« poslato: Jul 26, 2014, 01:17:39 »
Otvaram novu temu jer su pitanja prilicno banalna a nisam uspeo da nadjem odgovore preko pretrage

Planiram da posadim bagremar na 60tak ari da mi dospe do cveta u vreme kada se penzionisem.

1.Da li bi ovo bilo dovoljno za stacionarne kosnice i za koliko njih? (Imam vodu na placu tako da bih efekat suse uspeo da ublazim.)
2.Da li teba da obratim paznju na pcelare u okolini i u kom krugu?
3.Kada prodje Bagremova pasa, koliko daleko pcele idu trazeci nektar drugog cveca?
4.Da li neko ima iskustva sa drvetom Paulownia (najcesci rodovi kod nas Tormentosa i Elongata) pitam ovo jer sam nasao podatak da cveta nesto pre bagrema i da daje slican kvalitet i kvantitet meda, nisam jos naleteo na neki dokaz da je ova medonosna biljka stvarno medonosna kao bagrem, ali ukoliko jeste rado bih posadio pola pola da produzim vreme lokalne pase.
5.I poslednje, ukoliko nije nepristojno pitanje, recite mi orijentaciono koja je podela dobiti izmedju pcelara i gazde imanja gde se odvija bagremova pasa, da li vlasnik uopste polaze pravo na neki procenat, obzirom da je najveci deo posla u pcelarevim rukama i njegovom znanju?

Unapred hvala na odgovorima,
Stevica

Van mreže Ivica Kuzmanovic

• Stari član foruma
  • Blago onom kome um u srcu počiva.
Odg: Pitanja pre pocetka
« Odgovor #1 poslato: Jul 26, 2014, 07:49:34 »
Стеване лепо је то што планираш да садиш ал ако се само у тих 60ари уздаш,нећеш се меда наврцати. Мала је то површина. Кажу  да у пречнику од два км пчеле оптимално раде,иду и даље али са мањим учинком. Што се тиче селидбе на било шта,све је ствар договора.поззз
Čovek je dat i zadat. Sloboda nije data već je zadata.

Van mreže Stevan Marković

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: nema pčelinjak
« Odgovor #2 poslato: Jul 26, 2014, 21:06:21 »
Hvala puno na odgovorima, oko mene u krugu od dva klilometra ima mnogo njiva i nekih 20 ha sume tako da se ne oslanjam samo na moj plac ali zelim da doprinesem koliko mogu

Van mreže Ivica Kuzmanovic

• Stari član foruma
  • Blago onom kome um u srcu počiva.
« Odgovor #3 poslato: Jul 26, 2014, 22:55:31 »
e pa to je onda lepo.tako i treba.retko ko sadi danas nesto.pozzz i srecno
Čovek je dat i zadat. Sloboda nije data već je zadata.

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #4 poslato: Jul 26, 2014, 23:20:31 »
Stevane posadi evodiju na svih 60 ari ako nameravaš da pčelariš stacionarno pošto se njeno cvetanje preklapa sa suncokretom pa ako u okolini nema suncokreta a i ako ima imaćeš pašu za svoje košnice svakako, tu može da se zasadi oko 300 evodija, najesen možeš dobiti seme od mene, zasadi ga, pa kad proizvedeš sadnice posadi ih na stalno mesto, i nećeš se pokajati.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: pitomača
« Odgovor #5 poslato: Septembar 09, 2014, 10:11:23 »
Sa tom površinom to ti je koda pljuneš u dunav i kežeš da se je povečao vodostaj.Bez brige pčele će sebi naći pašu, jer upotrazi za pašom odu 5 i više km. Nikomu netrebaš platiti za skupljanje nektara već bi vlasnici vočnjaka ili čega več trebali  bi    platiti tebi. Eventualno daj koju kilu meda za najam zemljišta na koje češ staviti pčele.Pitaj ako te što zanima rado ču odgovoriti.