Autor Tema: zasto lutke na poletaljci  (Pročitano 2622 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže novica djordjevic

• magKigVE
  • Mladi član foruma
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: lipe
zasto lutke na poletaljci
« poslato: Avgust 18, 2014, 11:12:53 »
Pozdrav svim pcelarima:                                imam jedno pitanje ,jutros kad sam obisao kao i bicno pcele video sam na poletaljki tri lutke (velicine pcele bez krila gole samo se glava poznaje) mrtve.To ima negde na forumu napisano ali nemogu da nadem da procitam pa bih zamolio nekoga od vas pcelara da mi objasni sta se to desava hvala

Van mreže slavoljub_simic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrnjačka Banja
Odg: zasto lutke na poletaljci
« Odgovor #1 poslato: Avgust 18, 2014, 19:54:52 »
kolega možda izbacaju i ubijaju trutovsko leglo. pozdrav.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: pitomača
« Odgovor #2 poslato: Avgust 20, 2014, 17:35:29 »
Ako koja ličinka propadne u saču pčele je nastoje izbaciti van, ito je to. uzroka može biti više, večinom je to varoa koja pčeli pojede krila još u fazi ličinke. Problem nije zabrinjavajuči jer varoe u zajednicama uvjek ima. Problem postaje velikkada oučiš oko košnica punu puzajučih pčela koje nemogu letit i koje se grupiraju u hrpice.U tom momentu je upitno dali se pčelinjak uopče može spasiti, što ovisi u kojem momentu se događa. Ako je to na jesen onda je večinom sa pčelama gotovo

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #3 poslato: Avgust 21, 2014, 22:38:09 »
Jedna od ovih mogućnosti je verovatna i ništa ne mora biti opasno. Ako je uobičajeno čišćenje trutovskog legla, to nemora biti opasno po društvo: i vreme je da se to dešava. Moguće je i da je uticalo zahlađenje i tu treba biti oprezan.

Takođe treba biti oprezan i kada je varoa u pitanju (uvek treba biti oprezan). Ali to što kod lutke nema krila ne znači da je varoa u pitanju. Lutka i nema krila i ne može se ništa zaključiti.

Najgore što se može smatrati da ima pčela koje su sposobne da prepoznaju „i osete larve koje su zaražene krpeljom“ (citirao izjavi jednog stručnjaka).

Pre svega, da mogu ostiti larve zaražene krpeljom, taj i ne bi ušao u ćeliju legla. Zatim, iz toga se izvlači teza o čuvenom „higijenskom“ ponašanju kao specifičnoj osobini pojedinih društava, koja treba razmnožavati sa ciljem da sva budu takva.

Bolje je posmatrati takvo društvo kao društvo koje možda ima neki problem nego kao „majku higijenskih pčela“.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).