Autor Tema: Предности и мане разних типова људског размишљања  (Pročitano 32035 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Поштоване колеге,
Размишљао сам да напишем пар речи у новој теми, о предностима и манама разних типова кошница. То је одлична тема и надам се да ће помоћи младим колегама који планирају да постану пчелари. Међутим учинило ми се да то што бих ја хтео да напишем, суштински није део те теме. Пре бих рекао да је то нека прича која би требала да дође пре те теме, па сам стога решио да отворим нову, ову тему.
Ако уредници мисле да је ова тема вишак на форуму, слободно је могу обрисати.

Попут осталих колега и мени је циљ да помогнемо будућим колегама. Реално речено и ја сам почетник у пчеларству, па су ми блиски проблеми које имају сви почетници. Попут сваког почетника и ја сам лупао главу покушавајући да се снађем у гомили савета и тотално контрадикторних текстова о типу кошнице, технологијама пчеларења итд. Морам рећи да је мени то све била права ноћна мора.

Моје мишљење је да овде код нас у Србији, постоји један велики проблем у људском размишљању када је пчеларство у питању. По мени, то је већи проблем од било ког дугог проблема који пчелари имају.
То је тотално одсуство не жеље, него чак размишљања о неком напретку и осавремењавању нашег пчеларства. Просто је фасцинантно да живимо у земљи у којој је, просечан годишњи принос по кошници 10 кг. меда, а да при томе ништа немењамо у свом начину рада. Овде нема чак ни жеље да се нешто промени.
Врло лако се може доћи до података о заступљености разних типова кошница код србских пчелара. Такође из тих података лако је видети који то типови кошница представљају огромну већину кошница са којима раде наши пчелари. Пчелару почетнику се саветује да крене са кошницама које имају колеге око њега. Биће му лакше, имаће помоћ итд. итд. Мишљења сам да је то одличан пут у једно велико, ништа.
На крају крајева, наша укупна пчеларска пракса, то и потврђује.

Суштински и не може бити боље у средини која за свој постулат има принцип, немењања. У нашој земљи влада већинско мишљење да је у пчеларству већ све измишљено и да свако онај који нешто ново предложи или направи, измишља рупу на саксији. Такво мишљење је погубно за сваку делатност, па и за пчеларство.
Ако се неко одважи да крене неким својим путем и направи нешто ново, одмах се активира група дежурних пљувача који почињу да блате и омаловажавају све то ново. Код нас је ова појава попримила размере праве епидемије. Сам живот нас учи да је промена нужна, напредак се постиже сталним тежњама ка нечему новом, савременијем, технолошки напреднијем. Међутим у србском пчеларству тога нема. Напротив. Овде се спречава сваки покушај да неко направи нешто ново. Тапкамо у месту и трошимо снагу на бесмислена препуцавања по свим могућим основама. Сви причају о напретку, пуна су им уста напретка, све је бајно и сјајно. Теку реке меда...

У целом том хаосу којим владају наопаки принципи и пракса, појави се човек који планира да постане пчелар.
Том новом колеги пчелару, саветујем да размишља својом главом, а не туђом. У данашње време је бар лако доћи до много различитих информација. Имамо толико разних пчеларских форума, информације можемо добити скоро тренутно. То је велика и значајна тековина овог времена. Зашто је не користити?
Млади пчелари прво треба да обрате пажњу на своје размишљање, јер од начина које размишљање прихвате, зависи у многоме и њихов пут кроз пчеларски свет. Немојте пристајати да вас калупе у неке туђе калупе. То што већина нешто ради на одређени начин, није гаранција да су они у праву. Напротив!

Тежите да у свом раду идете напред, тражите могућност да изађете из просека. Тежите напретку. Само тежња ка напретку вуче човека напред. Свет пчеларства није бајковит како мислимо. И ту владају исти принципи као и у осталим нашим делатностима. Иза свих слаткастих прича, "проверених", типова кошница и технологија пчеларења стоји као и у свему, профит. Профит оних који праве кошнице, профит оних који праве сатне основе, профит оних који нам продају лекове. Све се своди на профит и служењу њему. Профиту. Зато се не иде напред.
Све се ради по инерцији. Узми кошницу коју има твој комшија! НЕ НЕМОЈ! Узми кошницу која ТЕБИ одговара.
Како можеш знати шта теби одговара, па само тако што ћеш да пробаш и сам се увериш. Даћу ти и савет којим ћеш убрзати тај поступак. Пробај оно што већина није! Шта имаш да пробаш, ако се одлучиш за ДБ или ЛР кошнице на пример? Ништа. То су већински заступљене кошнице код нас. Ту немаш шта да пробаш. Немој губити време. Ако се одлучиш за те кошнице, одабери једну и следи упуства старијих колега који већ раде са тим кошницама. На нашем форуму имаш колеге које су рад са тим кошницама довели скоро до перфекције. Значи ту немаш шта да лупаш главу. То ти је сигуран пут.

Ја сам управо тако размишљао. У својој близини имам врхунске пчеларе који раде са ЛР кошницама. Када сам решио да постанем пчелар, као и сви у тој ситуацији размишљао сам коју кошницу да одаберем и читајући по разним форумима савете, логично је било да одаберем ту кошницу. Међутим ја сам одлучио да пробам са неком другом, у мом случају то је била РВ кошница. По мом мишљењу са ЛР кошницом немам шта да пробам, имам позитиван пример поред себе и то ми је сигуран избор, са најмање главобоље. Моја жеља да пробам нешто ново, савременије, примереније поднебљу на коме живим, пашним приликама које преовладавају довела ме је до РВ кошнице. Ја сам својим избором задовољан.

Није ми жеља да некога убедим да пчелари са РВ кошницом. Жеља ми је да поручим младим колегама да слободно и без калупа размишљају. Потребно је да млади пчелари имају слободу мисли, та слобода мисли довешће их до напретка. На њима ће и почивати пчеларство у наредном периоду. Драге колеге, није битно са којом кошницом радите! Битно је да сте Ви слободни, да вам је ваш ум слободан, да сте отворени за нова сазнања и спремни да пробате оно што други нису. То ће вам донети успех, а не кошница само по себи.
Кошница је само алат у вашим рукама. Можете веровати разним мајсторима да је њихов алат најбољи, а можете и сами потражити онај алат који вама више одговара. У сваком случају, алата има заиста много али је избор је ваш.

Надам се да ће ово моје писање помоћи бар неком младом колеги пчелару.

Поздрав свима и свако добро  :)

« Poslednja izmena: Septembar 16, 2014, 14:56:45 od strane Драган Нешковић »

Van mreže Radisa Zdravkovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Naupare Podnožje planine Jastrebac
Svaka čast za kolega Dragane za pokretanjem nove teme.Slažem se u potpunosti sa sadžajem prethodnog posta.

Pozdrav iz Naupare kod Kruševca

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
I ja se Dragane u potpunosti slažem sa sadržajem tvog posta.Do samo nekoliko meseci i ja sam bio taj mladi pčelar(pre bih rekao onaj koji planira da postane pčelar) .I znam taj osećaj,čitaš sve forume,iz prikrajka analiziraš sve komentare,meriš i kantariš,ali koga god upitaš svako ima drugo mišljenje.Većina od tih upitanih se u većini ne slažu ali se slažu u jednom,znaš verovatno u čemu.....pa u tome da mogu da krenem sa svim tipovima košnica osim jedne i za svako čuđenje svi govore isto...počni sa kojom hoćeš samo nemoj sa Rodnom Vojom..na pitanje zbog čega,niko konkretno ne odgovara,čak neki i neznaju pravo ime nego kažu:"počni da pčelariš sa kojim god tipom hoćeš samo nemoj sa onim novim sto su ukršteni ramovi"I tako ja prijatelju moj presečem.Nikog više ne pitam za mišljenje,ne razgovaram uopšte o tome,čitam i samo čitam.Dve zime kantarim svaku napisanu reč u komentarima i odlučujem.A možda su i doprineli oni silni komentari koji napadaju RV i one silne optužbe za koje ja kao apsolutni početnik i pčelarska neznalica vidim da nema nikakve osnove i ne vidim ni jedan argument tim tvrdnjama.I tako ja prelaman kojim tipom košnice ću pčelariti. Odlučujem se za Rodnu Voju.I za sad sam zadovoljan a za dalje će mo videti,pokazaće budućnost...                        Živi bili .Pozdrav iz Kikinde.

Хвала колеге Радиша и Мирославе,
Надам се да ће наше писање бити од помоћи младим колегама.
Поздрав свима из Мале Моштанице  :)

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje

Pozdrav Dragane,

Dobro je sto si otvorio ovu i ovakvu temu. Ti si se opredelio za profesionalno pcelarenje,za razliku od mene  koji sam jos uvek  hobista, i sa puno prava imas i prava i potrebu a i obavezu da ovakvu temu otvoris i o njoj pises. Gledajuci vreme kada si se po ovom pitanju oglasio vidim da je to bilo neposredno nakon naseg jucerasnjeg telefonskog razgovora.Razgovarali smo upravo o ovim stvarima ,zar ne. Ako sam i malo i sa jednim procentom uticao na to da o ovome pises veruj mi da osecam veliko zadovoljstvo. O ovakvoj temi se treba oglasiti,ne zbog sebe, vec zbog op[te dobrobiti srpskog pcelarsta.
                      Dobro je sto si ovu temu pokrenuo upravo Ti jer si vise nego aktivan na vise foruma,tvoj glas se vec daleko cuje i uvazava . Smatram da nakon nekog vremena i elaboracije ove teme na ovom forumu istu takvu treba pokrenuti i na drugim forumima. Tamo verovatno nece biti mnogo podrske vec naprotiv napada pa cak mozda i omalovazavanja. To ne treba da obeshrabri ni tebe ni sve nas koji slicno, bez samo svojih licnih sebicnih interesa ,razmisljamo vec naprotiv da nam da podstrek da se izborimo za slobodoumno razmisljanje.
                      Od mene u svakom slucaju imas podrsku te iako sam se obavezao da ne ucestvujem u polemikama u ovom slucuju cu se rado upustiti u svaku vrstu diskusije braneci nesebicno tvoj izneti stav jer se u potounosti slaze i sa mojim razmisljanjima.
                       Pozdrav Rakovac.

Здраво Горане,
Свакако да ти имаш у свему томе, свој део кривице  ;D
Знамо се већ неко време и као што знаш, ја нисам човек за полемике. Када сам ја почео да размишљам о пчеларењу, први проблем који сам имао је да разумем, шта се то дешава са људима који пишу све те текстове и коментаре.
Поштено речено младом пчелару је врло тешко да се снађе у том чуду од тотално опречних ставова. То са типом кошнице нема никакве везе. Кошница је у принципу већа или мања скупина, најчешће дрвене даске и свакако као таква није крива за хаос који се тобоже због ње прави.
Заиста је истинита она реченица да се сви пчелари слажу само у једноме:
"Кошници се прилази од позади, мада има и оних који то раде са стране"!  ;D  Жива истина.

Сведоци смо великих промена у свету око нас. Те промене су глобалне и шта год ми о томе мислили, тичу се свих нас. Тим променама човек се мора прилагодити, ми пчелари такође. Можда и више од свих других.
На пчеларима је велика одговорност, много већа од њиховог тупавог препуцавања о типу кошнице или било чега другог. Човечанство у буквалном смислу зависи од пчела. То би ваљало да утуви у главу сваки човек, био пчелар или не. А пчелар посебно! Ми као људска раса водимо борбу за свој опстанак и то у нај буквалнијем смислу.
А наш опстанак зависи од једног малог бића, које се зове ПЧЕЛА. То би требало имати у виду када гледамо у те наше кошнице и да размислимо, да ли ми уопште имамо свест о томе у шта ми у ствари то гледамо?

Поздрав свима и свако добро  :)

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
I ovde bih dodao par reči. Iako nisam pčelarski stručnjak uzeću sebi pravo da dam neki komentar. U ovo vreme kada je lako doći do informacija a isto tako i pisati javno neki to zloupotrebljavaju. Da bi bili neko i nešto u pčelarskom svetu a iz lične sujete i prestiža pišu sve i svašta da ne kažem lupaju kao ...a po samaru. Ipak lako je razlikovati prave znalce od šarlatana. Ako neko od početnika čita ovu temu ja bih preporučio da čitaju šta pišu majstori današnjice. Nabrojaću ih po starini a ne po zvanju i znanju (svi su odlični i ima se šta naučiti od njih). Miloš Milosavljević, Đoko Zečević, Ivan Brndušić, Vojo Brstina , Dragan Šošić... Ko ima privilegiju i mogućnost da na spos forumu proči ta poruke Gorana Tomića i Rudi Paulovića toplo preporučujem. Možda mi neko zameri što sam po svojoj volji cenio ko su pčelari od kojih treba učiti ali to je moje mišljenje. Ja ne znam da sviram  ni violinu ni harmoniku al kad odem u kafanu il na svadbu i slušam muziku odlično razlikujem dobre od loših.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
Miroslave, što bi neko reko - ne umem da snesem jaje, ali znam koje je mućak.
Svako dobro.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: pitomača
Sa svim se ja mogu složiti . Onako filozofski tema je obrađena besprijekorno. Ima i ali. Ti si krenuo sa RV košnicom i vjerojatno u krug 20 - 30 km ima takvih pčelara koje sigurno i poznaješ.E onda ti nisi uveo ništa novo samo si odabrao. Samo za svoje zadovoljstvo može se pčelariti i sa kutijom za cipele.Kasnije kad se poveča broj pčelinjih zajednica i potroši dosta novaca uvide se nedostaci. Npr., u zadnje vrijeme proizvodnja nukleusa je veći biznis od proizvodnje meda. E sad kome češ prodati te nukleuse ako nema pčelara sa tvojom veličinom okvira ili ih je vrlo malo?I da skratim priču, prepopručit ču domače košnice koje su plod naše pameti i klime. Znači RV iliAž.Za selenje na više paša i velik broj društave 100 i više svakako bilo koji  Až. Znam da se nezahvalno stavit na jednu stranu ali kad konačno mišljenje nisam rekao na svojoj temi, evo sad na tvojoj.

Pozdrav

Драги колега Дамире,
Није ово моја тема, него наша заједничка. Форумска.
Када сам ја кренуо са РВ кошницом нисам познавао никога ко има ту кошницу, а да се налази у том кругу који помињеш. Јединог пчелара кога познајем у релативно блиском окружењу, а да има РВ кошнице је колега Воја са Уба. Њега сам упознао овде на форуму, као и колегу Горана и имам задовољство да те људе сматрам својим пријатељима. То наравно не значи да у том истом кругу нема још колега које раде са РВ кошницом, али их ја заиста не знам. Ни тада ни сада.
Колега нисам рекао да сам, ја увео нешто ново. То "ново", увео је наш колега Воја Брастина.
Ја сам само урадио оно што саветујем и млађим колегама. Пробао сам ту нову кошницу, не зато што сам о њој нешто знао или сам знао неког пчелара који са њом ради. Мени је прича о тој РВ кошници коју је причао Воја, имала резона и одлучио сам да кренем са том кошницом. Иначе до тог момента ни ту РВ нити било коју другу врсту кошнице нисам изблиза видео у животу. Воји Брстини сам рекао да желим да постанем пчелар, да о пчеларству немам појма и да ми је жеља да у пчеларство уђем са његовом кошницом. Рекао сам да желим да се пчеларством бавим као својим основним занимањем и да верујем да је његов став о пчеларству исправан. Једини "услов", који сам ја имао је да Воја пристане да буде мој учитељ и да ме он научи својој технологији пчеларења са РВ кошницом. Све ово ти може и сам Воја потврдити. Када је Воја на моје задовољство дао потврдан одговор, ја више нисам имао никаквих сумњи у свој избор. Сматрао сам и сматрам да сам пронашао свој животни пут.

Колега, нагла експанзија производње и продаје нуклеуса је последица повећаног занимања људи за пчеларство. Питање је колико ће тај тренд трајати. Људи масовно остају без посла и без средстава за живот. Пчеларство се на први поглед чини човеку као врло лак начин да се заради. Свакако је то врло погрешно мишљење и многи ће то осетити на својој кожи, а коштаће их и пристојног новца. Наравно да се од пчеларења може пристојно живети, али то је заиста тежак и врло захтеван посао и свакако у том смислу није за свакога. Ко планира да се ту брзо меда наједе, врло ће се опећи. Као хоби, то је нека друга прича, али опет пчеле не може да држи сваки човек, а и не треба. Продаја нуклеуса, ројева је свакако једна од могућности које пчелар има, а у ком обиму ће то искористити зависи од много чега. Ако конкретно мислиш на нуклеусе РВ, они су врло тражени, а биће све траженији.

Свакако се слажем са твојом констатацијом о домаћим кошницама. Што се тиче твог мишљења о селидбама и великом броју друштава, поштујем твоје мишљење.

Поздрав и свако добро :)

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
I da skratim priču, prepopručit ču domače košnice koje su plod naše pameti i klime. Znači RV ili Až.
Криви навод  :) . АЖ није домаћа кошница. Када кажем домаћа, мислим на све јужнословенске народе. Мало подсјећање из историје пчеларства. Ову кошницу конструисао је њемачки учитељ Алберти 1873. Жнидершич је 1907. године увео у пчеларство Словеније и прилагодио је условима павиљонског пчеларења. Албертијева кошница је у Њемачкој ускоро потиснута и углавном заборављена. Осим Словеније и Хрватске релативно слична варијанта може се спорадично наћи и у Швајцарској.

Za selenje na više paša i velik broj društave 100 i više svakako bilo koji  Až.

Екстремно храбар савјет  ;D .
« Poslednja izmena: Septembar 17, 2014, 20:59:42 od strane Радоје Киперовић »

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
E pa hebi ga , nisam nikad provjeravao. Nekako po prezimenu mi se činilo da je slovenac.Iz ovih stopa idem više doznati o  tome . Hvala na ispravku.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
Kolega Dragane. tako lijepo rečeno da neču dodati ništa.

POZDRAV

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
Kolega Radoje znam i više sam se puta opekao ked sam se izjasnio, jer ispada da drugi nisu u pravu, a to ne želim. Molim nek se to shvati samo kao iznošenje osobnog stava. Kad več nisam mogao odoliti da to kažem.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
Dragane- dvaput sam ti pročitao tekst i stvarno djeluje opuštajuče. A neznam kako bih rekao otriprilike je kako treba biti samo nek što više ljodi pročitapa da uspije u bilo kojem poslu.