Nemam ja protiv RŽ ništa lično, u smislu toga ko je on i kakav je on. Postoje nesuglasice o tome kako je došao na mesto predsednika i tu su iznošene razne „varijacije“ pa i laži. U tom smislu imam primedbu protiv lica za koje postoji sumnja da je na nelegalan način uzurpirao funkciju predsednika.
Imam i protiv čoveka, ali pre svega kao nepristojnog i poveremeno primitivnog u javnom ophođenju i to sa pozicije predsednika saveza. To je neljudski a može biti i osobina poltrona (u okviru definicije postoji i ta odrednica, koja definiše poltrona kao poniznog prema onima iznad sebe i arogantnog prema onima kojima rukovodi) i nastupa sa pozicije vlasti, a ne sposobnosti što je nužno za svaki opšti napredak.
Takođe imam protiv osobe koja je „po privatnom postupku“ zloupotrebila savez za neki lični obračun ili dokazivanje svoje samodovoljnosti i posebnosti u poslednjem slušaju kada je podsticao i raspirivao zavadu među pčelarima iznoseći neko sumnjivo viđenje pčelara SPOV koje i dalje nije dokazano (nisam video i dalje tačno saopštenje koje je stav SPOV na osnovu kojeg je doneta ODLUKA SPOS da učini to što je učinjeno). Saopšenjem na sajtu spos info sa naslovom
UKIDAJU SE SUBVENCIJE PO KOŠNICI? prekršene su sve moralne norme, ali i zakonske i statutarne. Tu je i odgovornost svih članova IO koji su u tome učestvovali a nisu izdvojili mišljenje. U ovom slučaju je bilo nužno izdvajanje mišljenja jer ovo nije ni malo naivno. Zaneli se i pomislili da je ovo četeres peta i da moraju svi isto da misle. Smatram da IO saveza mora da utiče na pravilno obaveštavanje javnosti i da snosi odgovornost za ovakve vesti, bez pravih podataka.
Ne vidim da je njemu ništa žao. On je samo shvatio da nema pojma o mnogim stvarima (to si mu i ti više puta pokazao i dokazao po pitanju organizacionih problema i politike saveza, kojom on manipuliše). Po pitanju pčelarstva, džaba mu sve one knjige, on nema pojma. Ovo odgovorno tvrdim. Kada se kaže da neko nema pojma, ne misli se da ne zna da održi pčele u životu ili ima neke koristi od njih. Njegovo poznavanje pčelinje zajednice i života pčela je sumnjivo. To važi za mnoge koji se „resavskim putem“ kao predavači ili prenositelji „znanja“ oglašavaju. Ponekad je bolje da ne izviruju.
Malo opširnije sam ovo napisao, da se ne shvati da ja imam nešto protiv RŽ. Ja nisam prijemčiv za korupciju i nemam šta da se ljutim na njega.
Što se tiče tehnike pčelarenja (
a to je puno važnije od lika po imanu RŽ), mogu ti reći da mislim da si posmatrao neke stvari bez nekog oslonca. To je ono što sam pisao da se ne sme posmatrati neko poglavlje iz života pčela na osnovu npr. nekih merenja i bez osvrta u kojim uslovima se to dešava. Ne može se posmatrati pčelinje društvo mimo košnice, odnosno staništa. Tako smatram da si bio nejasan u pogledu mogućnosti slabog društva.
Sve pod uslovom da si ozbiljno mislio. Ako si ozbiljno mislio, preporučio bih ti da pročitaš knjigu (govorim po sećanju i možda grešim u podacima) Branka Relića Ekonomika pčelarstva. Tu imaš objašnjenja i neke proračune koji jesu važni, ali važni su samo u kakvom se okruženju nalaze pčele.
A najozbiljnije, ako se ne tretira, može se očekivati da se u jednom momentu se dodirne dno. To nije gubitak pčela, već može doći do pojave ATL i da na tom prostoru i u budućnosti bude problema.
Najbitnije je da svaka tehnika posmatra od načina pčelarenja. To može važiti i za izradu košnica.