Autor Tema: Mariova Rodna Voja  (Pročitano 24186 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Драган Нешковић

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1406
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Odg: Mariova Rodna Voja
« Odgovor #15 poslato: Septembar 29, 2014, 11:57:16 »
Ако се дода тих 12 литара сирупа по кошници, те кошнице ће сасвим безбедно презимити. Биће још лепог времена и повољних температура, унос полена би требао у том случају да буде одличан и пчеле ће успети да прераде тај сируп. Правилан распоред хране за зиму у кошници, свакако треба научити као и остале потребне основе пчеларства, наравно без обзира којом кошницом пчеларимо.


Што се тиче колега које пчеларе са РВ и ЕВ кошницама, они са расподелом хране у својим кошницама не морају да лупају главу, јер пчеле у тим кошницама то обаве саме, без икаквог мешања пчелара.
Све што пчелар треба да уради је да пчелама у тим кошницама обезбеди правилан распоред рамова и довољне количине хране, за остало ће се побринути ваше пчеле. То је једна од предности тих кошница.
Наравно да се подразумева да и те колеге треба да савладају све основе пчеларске теорије и праксе.

Сем у врло ретким ситуацијама ако су услови у природи екстремно лоши, ако пчеларите са РВ и ЕВ кошницама и примените минимум препорука за рад са тим кошницама, никакве погаче вам нису потребне.
Научите да користите све предности које вам пружају те ваше РВ и ЕВ кошнице.

Поздрав свима

Van mreže Mario Pudrlja

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 109
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Karlovac 129 m
Odg: Mariova Rodna Voja
« Odgovor #16 poslato: Septembar 29, 2014, 22:16:18 »
Sutra ću početi dodavati sirup. Vjerovatno u otvorenim posudama u hranilicai sa drvenim rešetkama kao plovcima. Jel može da se dodaje u kasno popodne?
Koja temperatura sirupa treba da bude?
Organiziram dostavu Nozevoja , a pošto ga vjerovatno neću dobiti 5-6 dana u mješavinu šećera i vode ću dodati jačeg čaja od Žalfije. Nadan se da ne smeta jer se ionako stavlja u Nozevoj.


Van mreže janko bizic

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 21
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vrdnik
Odg: Mariova Rodna Voja
« Odgovor #17 poslato: Septembar 30, 2014, 19:12:23 »
Zemo imas u Biljetinama odlicnog pcelara za mentora.Hvala ti za ocenu pcelinjaka i evo jos malo svezih fotki.

Van mreže Mario Pudrlja

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 109
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Karlovac 129 m
Odg: Mariova Rodna Voja
« Odgovor #18 poslato: Oktobar 01, 2014, 10:14:21 »
Janko pozdrav,
Ovako sto se tice savjeta ja cu se probati orjentirati na forum i na razmjenu iskustava sa mladjim pcelarima - naravno necu odbaciti ni savjete starih. Međutim, koliko sam da sada zakljucio stari pcelari imaju svoje rutine koje su ''najbolje'' i jedino one valjaju.Rade većinom sa LR kosnicama, sve novo im ne valja i sa Rodnom vojom nemaju nikakva iskustva. Također jedino eko pčelarenje i med priznajem a koliko vidim u ovoj godini koja je svi znamo kakva bila oni su većinom povadili sav med i onda debelo nahranili šećerom. Ne znam meni u tome svemu zarada nije nikakav prioritet i pokušati ću pčelariti na taj način da pčelama uzmem samo višek a ne sve. Međutim eto kakva je godina bila da moji rojevi nisu uspjeli skupiti hrane ove godine samo za sebe i sad moram prihranjivati i muciti zimsku pcelu.

Van mreže Darko Vujičić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 179
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
Odg: Mariova Rodna Voja
« Odgovor #19 poslato: Oktobar 01, 2014, 11:07:19 »
Mario,ako ti je lakše i ja sam jedan od onih koji je ove godine počeo pčelariti košnicama RV i potpuno se slažem sa tobom da pojedini pčelari smatraju da samo i isključivo oni znaju šta je u praktičnom pčelarstvu jedino ispravno,svako vaše zapažanje,sugestiju ili predlog će vrlo brzo poklopiti tako da vaše pitanje i neiskustvo na kraju ispada smešno(ne znam čemu to??al ajd...).Ja spomenuh pre neki dan vage za merenje i u najmanju ruku bejah ismejan(kao da vaga nije skoro vise decenija unazad imala svoju praktičnu primenu na pčelinjacima) a čovek čitav biznis napravio prodajom sms vaga predstavljajući se po sajmovima i td..Ispada odokativna metoda što će reći "od Prilike do Ivanjice" je jedina pouzdana ..Istina je da ovakvu godinu ne pamte ni po pčelarskom stažu mnogo stariji i iskusniji pčelari tako da je ova godina bar za početnike u neku ruku bila vrlo teška tj."vatreno krštenje"u smislu da se praktično moglo videti šta sve pčelama zbog vremenskih i nevremenskih prilika i neprilika može da se dogodi ne samo u teoriji već i u praksi.Juče sam detaljno pregladao svoj pčelinjak a prethodno sam ga prihranjivao gustim sirupom oko dve nedelje (litar svako drugo veče čak po nekad i više i da naglasim da su pčele i pre toga već imale pozamasnu zalihu koja se topila kako se leglo izvodilo) i sada da me neko pita koliko imaš hrane tj.zimnice u košnici i da li je to dovoljno naspram brojnosti pčela i zaposednutosti ramova(a društva su po trenutnoj brojnosti pčela prilično jaka jer su mlade matice prilično dugo i do kasno zalezale) verujete ja veze ne bih imao šta da mu odgovorim.Neki su ramovi puni potpuno,neki imaju medni venac samo i šupljinu koja je ostala izlezanjem sad već po kojeg zaostalog zrelog legla i td i td...Ali ja se uzdam u onu Vojinu ništa ti ne brini sve će to pčele same sebi urediti i pripremiti za sebe  jer si do sada uradio sve onako kako je i trebalo..Naravno,jasno je i to da je svako pčelinje društvo priča za sebe i da ne postoji sad tu neki univerzalni obrazac,ali koliko mogu da zaključim količina hrane za zimovanje svakako neće biti ista za drustva gde je matica produzila i zalezala skoro pa do15 pa i 18,19 septembra i onih koje su to prestale još krajem avgusta...Svakako da je dobro što su društva jaka pogotovo sa tim  pčelama e sad koliko je to dobro i koliko će im hrane za zimu dodatno trebati zbog tog praktičnog "viška pčela" a koga u teoriji treba da nema u tom periodu to je već posebna priča???
« Poslednja izmena: Oktobar 01, 2014, 11:35:52 od strane Darko Vujičić »

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Mariova Rodna Voja
« Odgovor #20 poslato: Oktobar 01, 2014, 21:24:44 »
Mario,ako ti je lakše i ja sam jedan od onih koji je ove godine počeo pčelariti košnicama RV i potpuno se slažem sa tobom da pojedini pčelari smatraju da samo i isključivo oni znaju šta je u praktičnom pčelarstvu jedino ispravno,svako vaše zapažanje,sugestiju ili predlog će vrlo brzo poklopiti tako da vaše pitanje i neiskustvo na kraju ispada smešno(ne znam čemu to??al ajd...).Ja spomenuh pre neki dan vage za merenje i u najmanju ruku bejah ismejan(kao da vaga nije skoro vise decenija unazad imala svoju praktičnu primenu na pčelinjacima)

...Ispada odokativna metoda što će reći "od Prilike do Ivanjice" je jedina pouzdana...


Darko, pre svega izvini ako si shvatio da sam ja hteo da te ismejem što se tiče procene stanja društva merenjem vagom. Nije mi to bila namera. Pokušao sam da te uputim najbolje što umem.

Ne bih komentarisao tvoje pisanje, jer ne znam kome je upućeno i nije red da u temi drugog kolege uopšte komentarišem, ali sam ja uputio dobronamernu primedbu i smatram da ipak u nekoj meri treba ptrokomentarisati tvoju poruku.

Ali, ako kojim slučajem smatraš da je moja poruka o vagi bila neprimerena, mogu obrazložiti neke pojedinosti.

Možda je još jedno pitanje aktuelno ovih dana a to je kolika je recimo priblizna tezina RV dakle zicana podnjaca+1+1nastavak+20ramova sa izgrađenim osnovama+hranilica i poklopac(krov-limeni)naravno podrazumeva se da je kosnica originalnih mera i dimenzija kao i sve sto je u njoj..Mislim da je pitanje aktuelno samim tim što bi to u mnogome olakšalo procenu rezerve hrane jednostavnim merenjem kosnice na vagi...

Darko, nikada se nemoj pouzdati u prosto merenje na vagi. Sama težina nije pozdan znak da ima dovoljno hrane. Dovoljno ne znači 20 kg hrane raspoređenih po bokovima košnice. Vrlo bitan je i raspored hrane.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Darko Vujičić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 179
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
Odg: Mariova Rodna Voja
« Odgovor #21 poslato: Oktobar 01, 2014, 21:42:04 »
Uvek sam ZA da se obrazloži,objasni sve ne samo zbog sebe već i zbog ostalih kolega  početnika  da bi shvatili i savladali princip funkcionisanja  ovog tipa košnice zbog koje smo svi zapravo ovde na ovom forumu...Verujte mi mnogo je ovde kontradiktornosti,jedan napiše jedno drugi vam kaže drugo..A vi u praksi vidite treće..Ja se uvek trudim da sva svoja zapazanja potpuno i najverodostojnije moguće prenesem sa svog pčelinjaka i to najvise zbog nekog saveta,koga ću i ja sutra vrlo rado podeliti sa nekim drugim,trećim ,četvrtim kolegom.Jedino tako ova zajednica na forumu i ima smisla....Pošto vaga ne moze da izmeri stanje rezerve nameće se logično pitanje kako će jedan pčelar koji prvi put zazimljuje pčele u košnici RV to da odredi????SAVET,konkretan,tako i tako...To je suština cele priče edukacija mladih pčelara.Ili sam mozda ja ovaj forum pogresno shvatio!?

Van mreže Радоје Киперовић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 204
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
Odg: Mariova Rodna Voja
« Odgovor #22 poslato: Oktobar 01, 2014, 22:23:38 »
Дарко, ако смијем да прокоментаришем и унапријед извињење што је коментар општег карактера. Не знам колико си прије форума консултовао пчеларску литературу. Један квадратни дециметар саћа са медом поклопљеним на обје стране требало би да тежи око пола килограма.
Никада и нигдје нисам прочитао препоруку да се стање резерви хране констатује  само вагом још током јесени. То би био заиста крајње неодговоран начин и примјерен је само инстант "зналцима". Мјерење има смисла ако се континуирано прати вага и записује стање али да се претходно зна право стање. Кошница се налази на отвореном, дрво прима и отпушта влагу, склоно је наизмјеничним промјенама тежине. Тежина кошнице зависи и од присуства отвореног и затвореног легла.
Сада се рам и рамови морају узети у руку и одокативно оцијити залихе. Можда се теби још чини да је све то и легло и мед и перга шаролико и разбацано без везе и да нема правила, али правила има. Врло брзо ће ти много тога бити јасно. Пчеле се у свакој кошници труде да сложе најбољи могући распоред хране, наше је да им припомогнемо. Ако на рамовима има још много легла које тренутно излази, вјероватно нешто хране недостаје и требало би урадити убрзану прихрану сирупом.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Mariova Rodna Voja
« Odgovor #23 poslato: Oktobar 01, 2014, 22:39:29 »
Ne želim da upućujem zvanično Pismo o svojim namerama na ovom forumu :) . Ja sam svoje namere iskazao vremenom utrošenim da pokušam na najbolji način da doprinesem opštem dobru. Pisao sam vrlo opširene „romane“ od poruka, da bih naveo da se malo drugačije razmišlja od ustaljenog kalupa. Ne bavim se edukacijom (ne znam šta  znači ta strana reč – mogu da vidim na Vikipediji, ali neću...). Tačnije, znam šta znači, ali neću da koristim tu reč jer je to dalje kvarenje jezika i koriste je uglavnom oni koji hoće sebi da daju na značaju.

Tačno je da ponekada vidim treće. Po pitanju vage to je npr. u ovoj poruci.

Što se tiče tipa košnice. Pa to nije svemirski brod u kojem nisam nikada bio. Košnica kao i svaka druga – ima svoje prednosti i svoje mane. Ako si možda primetio da ne učestvujem previše u temama o RV košnici. Izuzetak je ponekada, kada smatram da je opšti princip ugrožen (mislim, može čovek sam sebe da ošteti ako primeni neki princip) i želim samo da pomognem (ovaj detalj spada u Pismo o namerama, ali sam ipak dužan da naglasim :) ). To je ne zato što ne poznajem tip košnice (šta tu pa ima specifično da se poznaje?), već zato što ne spadam u budaletine koje mrze Voju i odatle sledi da mrze i tu košnicu. Posmatram to sa druge strane, za koju smatram da je isparavna. Voja je patentirao tu košnicu i ima sva prava da ON obrazlaže čemu to služi i kako to radi. Ima pravo i po zakonu. I meni je čak i to poznato (pročitao, brate...) i poštujem pravo autora i sa te, zakonske strane.

Ja svoja zapažanja upravo prenosim sa pčelinjaka koji neprestano prevrćem 30 (trideset godina). Ako misliš da sam otvorio neku knjigu i turio je na sto ispred sebe i da prosipam "mudrost Esteckog" prepiši i prisvoj, grešiš . Nemam knjiga o pčelarstvu uopšte. Iako kažu da ne treba često gledati košnice, ja to radim i leti i zimi i u jednom danu neku košnicu otvorim i po 5,6,7 puta (šta ćeš, posao je takav). U takvim uslovima i sa takvim ritmom rada, veruj mi ima šta da se vidi. Baš sinoć sam pisao to što treba videti, a ne samo meriti vagom). I mislim da to ima nekog smisla i da može da se predloži nekom drugom ili trećem.


Ako ipak smatraš da sam ja pogrešno shvatio forum, obratiš se urednicima i oni će me upozoriti da sam prešao sve mere. S obzirom na moj odnos prema ovom forumu i odličan odnos sa ljudima na ovom forumu, koji ne bih kvario, ja ću shvatiti tu poruku u smislu da sam preterao i smanjiću doživljaj.

PS

„Ako činjenice ne slažu sa  teorijom, promenite teoriju“. Ovoj e napisao dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju u uvodu teksta o tome da su činjenice ponekada drugačije od onoga kako se prikazuje. I neke činjenice možda vidim malo drugačije i neku teoriju malo drugačije (u pčelarstvu naravno). Tema o kojoj je reč (način procene zimnice vagom jeste dobra teorija, dok se ne otvori košnica i vidi da su središnji ramovi sa medom gotovo prazni, a sva težina se nalazi na bokovima (kao što rekoh, čoveka je sinoć zanimalo upravo tako nešto i ja sam dao „svoj skromni doprinos“).

Da bude vidljivije, ponoviću svatri linka koji su od značaja po ovom pitanju:

To je upravo ono što vaga ne može izmeriti (raspored hrane je presudan za dobro zimovanje to vaga ne može izmeriti)
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=699.msg33895#msg33895

O tome šta utiče na pogrešnu procenu vage
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=543.msg7173#msg7173

Nešto više o vagi i proceni stanja vagom
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=543.msg16954#msg16954

Ako i ovo vreme koje sam utrošio smatraš ismejavanjem, onda meni stvarno nije mesto na forumu (pretragom se moglo naći ponešto o vagi, pa sam ja umesto tebe potražio „šta sam ono hteo da kažem“).



I ono najvažnije (zamalo da zaboravim) i najjednostavnije: ako ti ne odgovara moj stil pisanja, nemoj čitati. Ali ipak da si pročitao, ne bi ovako reagovao...
« Poslednja izmena: Oktobar 01, 2014, 23:00:45 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Milojko Vasic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 115
  • Lokacija pčelinjaka: Bajina Basta
Odg: Mariova Rodna Voja
« Odgovor #24 poslato: Oktobar 01, 2014, 23:43:41 »
I sa vagom se moze vrlo precizno odrediti stanje zaliha odnosno zimnice u jednoj pcelinjoj zajednici. Los je metod sabirati tezine odredjenih elemenata kosnice i dobijati neku polaznu masu.

Kosnice na jednom pcelinjaku se uglavnom rade od istog ili vrlo slicnog materijala, klimatski uslovi su isti, vlaga i sve ostalo. Jedino sto je potrebno je izbrati kosnicu koja je po vasem misljenju dobro spremna za zimu, sa punim krajnjim ramovima i visokim vencima i izmeriti takvu kosnicu. Ona neka bude reper. Sve ostale kosnice koje merite mozete uporediti sa njom. Kosnica koja je teza par kg sigurno nije sa praznim srednjim ramovima a ona koja je laksa moze dobiti prihranu pa neka je smesti gde smatra da je najbolje. Razlike koje se dobiju ovakvim merenjem i uporedjenjem su minimalne mozda i beznacajne.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Mariova Rodna Voja
« Odgovor #25 poslato: Oktobar 02, 2014, 00:20:19 »
Kolega, ako nije problem da mi odgovorite na jedno pitanje: kojom košnicom pčelarite? Pre nego što ja napišem svoje mišljenje, zašto takva procena stanja može biti vrlo neugodna.

Pitanje je vrlo praktične prirode (po pitanju određivanja pripremljenosti košnice za zimu vagom).




PS

Ali i ovo pitanje moram obrazložiti, da se ne shvati pogrešno. Radi se o tome da je npr. na forumu pčelara Srbije (forumu SPOS) odmah zamere čoveku da nije ni probao da pčelari tom i tom košnicom a postavlja pitanja i diskutuje i da je to neprimereno. Iako pčela ima iste navike u svakoj košnici. Samo što joj jedan tip košnice ne ometa prirodno kretanje klubeta (ili gnezda), kao što je slučaj kod npr. DB košnice a drugi to može ometati (npr LR košnica ili druga nastavljača). Takođe vrsta košnice može ometati i dobru pripremu neprosrednog okruženja i pripreme klubeta (nastavljače). Ako uz to i pčelar malo „pripomogne“, eto propasti društva. Tako da moje pitanje nije usmereno u tom pravcu, pčelaite li RV košnicom, pa ako ne pčelarite onda nemojte pisati. Kažem, pitanje je vrlo praktične prirode i odnosi se na drugačije ponašanje pčela u nastavljači i košnicama koje su namenjene zimovanju u jednom telu.
« Poslednja izmena: Oktobar 02, 2014, 00:40:30 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Petrović Predrag

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 84
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Leskovac
Odg: Mariova Rodna Voja
« Odgovor #26 poslato: Oktobar 02, 2014, 08:37:10 »
Moram da prokomentarišem ovu razmenu mišljenja. U ovom nevremenu u kojem živimo ovaj forum ima izvanredan značaj za pčelarstvo u Srbiji. Zbog načina na koji ljudi ovde razmenjuju mišljenja i savete za razliku od drugih foruma. Pored Voja, najveći doprinos unapređenju je svojim pisanjem i nesebičnim trudom da odgovori i pomogne svakom je dao Šole. Iz ličnog primera to odgovorno tvrdim. Nikada u praksi neće stanje u košnici biti onako kako piše u bilo kojoj knjizi. Posle tri godine padanja i dizanja sa svojim Eko i Rodnim vojama reći ću Vam da je svaki savet Dragana Šošića bio 100% na mestu i da je čovek ovakvih kvaliteta snaga Srbije i kamo sreće da je više takvih. Otvaranje košnice,praćenje stanja unutar košnice i van nje je od presudnog značaja za bilo kakav uspeh u pčelarstvu. Ko razume ono što vidi biće pčelar,ko ne razume, ne vredi mu bilo koji tip košnice. Ovo znanje iz stvarnog života koje Šole ima i tako ljudski i nesebično deli sa svima na ovom forumu je neprocenjivo. Naša je greška što iz nekih svojih razloga nekad ne želimo da prihvatimo da je to onako kako on kaže,a i pravo da mislimo drugačije,samo što će nas život i stanje u košnici demantovati pa ćemo onda shvatiti da je trebalo da poslušamo savet. Razmena mišljenja je vredna i neophodna samo bi trebalo da ostane dobronamerna jer onda ispunjava svoju svrhu. Pozdrav svima.

Van mreže Mario Pudrlja

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 109
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Karlovac 129 m
Odg: Mariova Rodna Voja
« Odgovor #27 poslato: Oktobar 02, 2014, 09:44:15 »
Ako ja mogu da procjenim raspravu, nije ovdje niko nikoga uvredio i sve je u redu.
Jednostavno se diskutira o jednoj možda i nedovoljno istraženoj i poznatoj temi pa su mišljenja ljudi o njoj nekada i diametralno suprotna.
Inače prihrana je počela jučer (onako kao pravi profesionalac pčelar 1.10  :) ). Stavio sam im u hranilice koliko je stalo, tj negdje oko 5 litara (2,5 po košnici) sirupa u omjeru 5:3. Danas idem u kontrolu da vidim kojim tempom uzimaju.

Van mreže Mario Pudrlja

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 109
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Karlovac 129 m
Odg: Mariova Rodna Voja
« Odgovor #28 poslato: Oktobar 02, 2014, 23:44:28 »
Imam još jedno pitanje vezano za moju situaciju i zazimljavanje.
Prilikom pregleda sam uočio da je vosak u donjim nastavcima tamniji nego u gornjim. Pošto nisam koristio matičnu rešetku pretpostavljam da je to zbog toga jer je više generacija othranjeno u donjim nastavcima. Sad čitao sam vaše preporuke o zazimljavanju i stavljanju tih nastavaka gore radi toga jer su bolji izolatori, bolje je za rana legla u proljeće ...
Pošto je meni i ono malo hrane smješteno gore (prihranjivanje u toku) da li u ovom periodu ima smisla ta reorganizacija i da le će pčele to stići posložiti kako njima paše i treba do zime?

Van mreže Mario Pudrlja

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 109
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Karlovac 129 m
Odg: Mariova Rodna Voja
« Odgovor #29 poslato: Oktobar 08, 2014, 22:00:46 »
Evo me ponovo,
Čitam intenzivno forum i naučio sam više u ovom tjednu nego u cijelom životu. Da sam to napravio u proljeće sad bi bilo puno lakše, ali šta je tu je.
Da Vam predstavim stanje:
Kao što sam rekao u prethodnom postu 1.10 sam izvršio pregled i od ta sam prihranio sam sa 19 kg šećera u razmjeri 5:3 u korist šećera.
Prilažem i par slika. Trenutno je jako lijepo vrijeme i pčele rade a sad što unose ne znam. Možda bršljen?
Nozevoj i Brstivar sam narucio od Voje i idem za vikend da ga pokupim - plan je možda polovinom drugog tjedna još malo prihraniti sa dodatkom Nozevoja.
Ono što me sad muči je zazimljavanje. Čitam savjete u temi Pčelarenje Rodnom vojom i nikako da do kraja razumijem savjete i prilagodim ih mojoj situaciji.
Kao što sam već pisao, pčelario sam na 2 nastavka bez matične rešetke. Prilikom pregleda sam utvrdio da je ono malo hrane što je bilo bilo gore kao i nešto zatvorenog legla. Znači i matica je u gornjem nastavku. U pomenutoj temi se preporučuje zamjena nastavaka, doduše u Septembru, ali zamjena. Sad ako ja stavim taj gornji nastavak dolje onda mičem svu hranu i maticu dolje. Nikoako mi to ne leži. Molim pomoć.
Također sam čitao o prijedlogu dodavanja još jednog nastavka sa SO na dno i ta ideja mi se čini dobra - šta mislite?
Svaka pomoć i savjet su više nego dobro došli.
@Janko. Kako si dobio onaj efekt izgorenog drveta na jednoj o tvojih?