Autor Tema: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA  (Pročitano 60409 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže sasa zivic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 114
  • Pol: Muškarac
  • 338 Nmv
  • Lokacija pčelinjaka: zaječar 43°51′24.73N 22°21′23.27E
Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
« Odgovor #30 poslato: Avgust 27, 2013, 03:08:11 »
Vidim da je stara tema ali u okviru nje se pominje da je zagoreli šećer prilikom pripreme pogače ili sisrupa otrovan za pčele pa da se nadovežem pitanjem.
Pre par dana moja supruga je pravila neko slatko pa joj je 1 kg šećer dobio braon boju koji ona nije htela da koristi za slatko a pošto je znala da svakog drugog dana sipam sirup pčelama radi stimulacije dodala je još 5 kg normalnog šećera i 6 litara vode i napravila mi sirup koji sam ja nasipao pčelama i koje su one digle odmah preko noći pošto sipam po 0,5 l svakom društvu. U taj sirup dodajem nozevoj.
Danas mi je slučajno kazala da joj se desilo to sa šećerom i pošto sam pročitao da je zagoreli šećer otrovan za pčele evo me ovde sa pitanjem šta mislite da li sam upropastio pčele ili ipak imam čemu da se nadam...
Bolje živeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bijedi

Van mreže Sinisa Mirovic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 416
  • Pol: Muškarac
Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
« Odgovor #31 poslato: Januar 09, 2015, 18:41:46 »
Ajd da kazem i ja nesto sto sam danas cuo.
Otisao sam sa prijateljem kod proizvodjaca pogaca koji ima sve masine i radi za trziste,doduse na crno ali radi.Sad dolazi jedan pcelar i donosi svoj med ,svoj polen i tinkturu pelina kako bi mu ovaj u svojim "kiblama" izmesao pogace.
Medjutim proizvodjac uporno insistira i u tome uspeva da u med koji je malo zagrejan normalno ubaci i dve kafene kasicice limunske kiseline  kako on tvrdi" da pogace ostanu meke ".
Ja znam da se limunska kis. dodaje radi invertovanja i podesavanje PH ali pcelar je doneo med,a secer u prahu  nije zagrejan da bi se invertovo?
Zanima me iskustvo  drugih  pcelara kad je u pitanju mekoca pogaca i dodavanje kis. da li tu ima istine .
Inace svi pcelari koji kupuju od njega  hvale istog da su mu pogace po dve godine mekane  .