Autor Tema: Organsko pčelarenje RV košnicom  (Pročitano 21413 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Djordjevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 149
  • Pol: Muškarac
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
Organsko pčelarenje RV košnicom
« poslato: Decembar 18, 2014, 14:40:57 »
  Pogledah i ne nađoh sličnu temu strogo preciziranu za RV (ako grešim slobodno obrišite temu, a moguće postove prebacite u odgovarajuću). Otvaram jer često zalutamo u iznošenju iskustvenih činjenica (Miodrag, Voja, ja...) u organskom pristupu radu sa RV košnicom u temi Pčelarenje Rodnom Vojom i to može da učini temu nepreglednom. Neka ovo bude jedna "organska" tema gde može svako ko pčelari na biodinamički ili organski način da iznese svoja iskustva. Hvala.
Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

Van mreže dusan lazic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 588
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #1 poslato: Decembar 18, 2014, 15:45:28 »
Ja nemam (još nemam ;) ) RV košnice, ali mi je tema zanimljiva.


Za početak neka neko objasni razliku između organskog i biodinamičkog pčelarenja (ili je to isto...).
Pozdrav.

Van mreže Dragan Djordjevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 149
  • Pol: Muškarac
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #2 poslato: Decembar 18, 2014, 19:25:17 »
 Dušane, ja ću pokušati najprostije da objasnim onako kako su meni biodonamičari i organci to prezentovali:

- U biodinamici interesi pčelara nisu važni i pčelar ne treba da očekuje bilo kakve prihode (najverovatnije ih neće ni biti), ali se teži uspostavljanju ravnoteže odnosa sredina-pčele-čovek i uravnoteženja uslova za koegzistenciju prirodnim putem, odnosno selekcijom... To se zove naučni pristup pun ljubavi prema pčeli, koju će pčelar da ostavi na milost i nemilost uticajima sredine da bi se sama izborila sa problemima ili skončala... Efekat bi trebao da bude dobijanje izuzetno prilagodivog organizma na odrerđenoj lokaciji. U glavnom je pčelarenje prateći element biodinamičke bašte (sredine) ne može biti razlog za samu biodinamiku.

- Organsko pčelarenje je jasno definisano zakonom i zakonskim odredbama. Ima elemente biodinamike, ali prevashodno je cilj ubiranje prinosa sa minimalno-dozvoljenim uticajem čoveka na život pčela. Ovde često nije naučni rezultat važan niti dobijanje ekstra organizma koji može da koegzistira bez uplita čoveka, već maksimalna ispravnost proizvoda za ljudsku upotrebu. Više je proizvodno orjentisano za razliku od biodinamičkog pristupa pčelama, pčelarenju i sredini.

Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 3671
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #3 poslato: Decembar 19, 2014, 01:08:20 »
Bravo Dragane. Hvala ti za ovo više nego odlično objašnjenje koje mi isto kao i kolegi Duletu prethodno nije bilo potpuno jasno.

Pozdrav svima...
 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој.
Нека блиста српско пчеларство.
Благо оном ко више види својим него туђим очима.

Van mreže Stankovic Miodrag

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 443
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #4 poslato: Decembar 19, 2014, 13:55:42 »
Sta da radim moram malo da komentarisem...

Bar kako ja shvatam ono sto citam biodinamicko pcelarenje kako je Dragan naveo tesko da je moguce danas. Najstrozi standard koji postoji (ako izuzmemo to sto neko kaze da pcelari biodinamicki a ne znamo kako) je Demeter standard. Slican standardu za organsko u vecini stavki ali trazi par stvari koje smatra vaznim za "prirodno" pcelarenje a koja su u suprotnosti sa npr DPP standardom kod nas ... Trazi da npr pcele grade neprekidno sace u plodistu bez intervencije pcelara. Rojenje moze biti samo prirodno nikako razrojavanje (DPP kaze da je prirodno rojenje zlo za savremeno pcelarstvo) itd. Medjutim dozvoljeno je koriscenje organskih kiselina za borbu protiv varoe i pcelinja zajednica se ne prepusta na milost i nemilost toj napasti.

E sad da li je moguce pcelariti na biodinamicki i organski a dobiti med - ja mislim da moze i u jednom i u drugom nacinu.

Moram reci da je moje misljenje da prirodan nacin pcelarenja daje vece mogucnosti pcelama da se izbore sa raznim bolestima ali ne u potpunosti. Da je to moguce imali bi posle najezde varoe vise pcelinjih drustava po sumama nego kod ljudi ali nijem tako. Medjutim ako pcele vratimo malo "unazad" mislim da mogu, potpuno suprotno opsteprihvacenim standardima da im pomognemo u borbi za opstanak.

E ovde imamo nazalost set eksternih i internih ogranicenja. Pod eksternim na koja mi ne mozemo da uticemo ili vrlo malo spadale bi klimatske prilike, pasne prilike i zagadjenja savremene poljoprivrede.

Pod internim problemimam imamo sve ono sto preporucuje savremeni nacin pcelarenja: tipovi kosnica koji su napravljeni za coveka a ne pcele, hemikalije i lekove koji vise stete nego sto koriste a daju se preventivno nanoseci vise stete nego koristi, lose SO sa losom velicinom celija, razbijanje kompaknosti pcelinje zajednice narocito eliminisanjem truta iz nje kao i stalne intervencije pcelara i kad im vreme nije.

Sa eksternim uticajima se slabo mozemo boriti ali se moze mnogo toga kompenzovati a sa internim ni ne treba da se borimo vec da menjamo nacin razmisljanja i shvatanja biologije pcela i uopste prirode oko nas jer nista nije stvoreno samo za sebe vec da zivi u skladu i uzajamnom dopunjavanju.

Cekam da cujem stvari oko varoe i truta pa da nastavim da pisem moje misljenje o ovoj temi ...

Van mreže Stankovic Miodrag

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 443
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #5 poslato: Decembar 20, 2014, 19:26:38 »
Pre nego dobijemo pisanja oko trutova jos jedna stvar pisao i pitao i RZ na SPOS-ovom forumu kad smo se prepirali na temi "Poziv za proizvodnju organskog meda" - zakon o organskoj proizvodnji postoji u mnogim zemljama pa i nasoj a jedan od uvek prepisanih razloga za to koji svi ponavljaju je "dobrobit po zdravlje ljudi i zivotinja.

Pretprosle nedelje je u emisiji "Dobra zemlja" gostovao jedan prof sa poljoprivrednog fakulteta koji je kako kaze voditelj "razotkrio zablude u vezi organski proizvedene hrane" jer je prof utvrdio da paprika gajena pod strogo kontrolisanim uslovima ima vece procente tih i tih elemenata itd. Prikazana je ona paprika intenzivno zute, crvene i zelene boje. Medjutim pred kraj priloga ide deo o oselu blizu leskovca gde maltene svi gaje autohtonu sortu crvene paprike za mlevenje koja je eto otporna ima sve sto treba da ima a nivo antioksidanata je neuporedivo veci nego kod bilo koje paprike kako je god gajili. Prof kaze - otprilike- eto to mu nije jasno pa ce se istrazivanja da se vidi zasto je to tako nastaviti potvrdivsi jedan od postulata organske poljoprivrede da prednost imaju autohtone sorte.

Napisao sam jedan mail doticnom uredniku emisije o tome (usput spominjuci prilog iz emisije gde su bili jedan prof pcelarstva - nije Stanimirovic - i jedan predsednik klastera gde izjavise da se sa sto kosnica moze imati mesecni prihod po domacinstvu zamislite 480.000 din i ostase zivi) ali nikakvog odgovora ne bi pa osta tako kako je.

Sta hocu da kazem - zakoni postoje sentenca "dobrobit po zdravlje ljudi i zivotinja"  se stalno vrti ali niko nikada od drzavnih organa ovde i u celom belom svetu nije ponudio ni jednu naucnu studiju da je to tako. Sad moze neko da kaze - pa sto bi se bavili time kad je to mozda samo patka za naivne potrosace. Po mom zakljucivanju i shvatanju stvar je upravo suprotna - savremeni nacin proizvodnje hrane upravo izaziva mnogobrojne bolesti pa se zato ova tema naucno ne obracuje u okviru zvanicne nauke bilo koje zemlje.

Eto moze svako da proveri da li moze da nadje na osnovu cega su doneti ti silni zakoni o organskoj poljorivredi pa da nam javi.

Van mreže Радоје Киперовић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 204
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #6 poslato: Decembar 20, 2014, 22:02:11 »


Pretprosle nedelje je u emisiji "Dobra zemlja" gostovao jedan prof sa poljoprivrednog fakulteta koji je kako kaze voditelj "razotkrio zablude u vezi organski proizvedene hrane" jer je prof utvrdio da paprika gajena pod strogo kontrolisanim uslovima ima vece procente tih i tih elemenata itd.



Миодраже,

нисам гледао емисију коју помињеш али ово што си написао  оставља много недоумица. Када кажеш "паприка гајена под строго контролисаним условима" на какве услове мислиш? По којим принципима је гајена; органским, интегралним или конвенционалним тј. опште прихваћеним уз "нормалну" употребу пестицида?




Sta hocu da kazem - zakoni postoje sentenca "dobrobit po zdravlje ljudi i zivotinja"  se stalno vrti ali niko nikada od drzavnih organa ovde i u celom belom svetu nije ponudio ni jednu naucnu studiju da je to tako. Sad moze neko da kaze - pa sto bi se bavili time kad je to mozda samo patka za naivne potrosace. Po mom zakljucivanju i shvatanju stvar je upravo suprotna - savremeni nacin proizvodnje hrane upravo izaziva mnogobrojne bolesti pa se zato ova tema naucno ne obracuje u okviru zvanicne nauke bilo koje zemlje.


Прва реченица из другог цитираног пасуса такође је нејасна. Која научна студија није понуђена и шта би требало да обрађује?


Дозволићу себи слободу да мало појасним ситуацију везану за стандардну биљну производњу уз контролисану и неконтролисану употребу пестицида и ђубрива.
Нпр. у нашим условима јабука се нпр. хемијски третира 15-25 пута током године. У Италији чији је сјеверни дио (области које гравитирају Јужном Тиролу) најјача јабучарска регија на планети, број третмана је некада чак 30 и више током године. И једна и друга цифра могу збунити и згрозити неупућеног посматрача, ова из Италије свакако више. Када се и једни и други плодови након бербе дају на анализу, плодови из Италије су мање оптерећени остацима пестицида од плодова произведених у нашим условима. Још једна збуњујућа чињеница. Код њих је тренд да од сљедеће године сви плодови задовоље стандард "zero residue" тј. да немају остатке пестицида иначе неће моћи у продају (али ће готово сигурно моћи код нас). У чему је разлика између нас и њих? 95% свих воћњака у Италији су у систему  интегралне производње воћа. То је систем заокружене контролисане производње гдје се хемикалије са дозвољене "зелене" листе користе само и једино у тренутку када су апсолутно неопходне. То је систем гдје је потребно велико знање произвођача а цијела производња је под непрекидним праћењем стручне службе. Гро третмана се изводе у право вријеме када је највећи почетни притисак патогена и штеточина а то су обично мјесеци април и мај. Некада је неопходно да се третира на свака три дана. Они тако заврше сву проблематику много прије термина бербе остављајући вријеме да се пестициди разграде. Принос јабуке у Италији креће се у границама 80-120 тона по хектару.
Наши произвођачи су углавном препуштени сами себи. Хемијски третмани често се проводе када се уоче посљедице и када је штета већ причињена. Третира се када се стигне, напамет, од ока, чак и само пар дана пред бербу, без контроле. Онда никога не треба чудити резултат остатака у плодовима. Максималан принос јабуке по хектару у нашим условима ријетко гдје прелази 60 тона.
Дакле, ми сами себе непрекидно заваравамо да имамо производе супериорног квалитета. У стварности, код нас може како хоће.
Да се дјелимично додирнем меда и осталих пчелињих производа. Некада је важио пропис да се амитразом пчеле смију димити на сваких пет дана, три или четири пута. Данас је сасвим нормално на разним форумима прочитати препоруке од самопрокламованих стручњака да се димљење врши на свака три - четири дана, по пет пута или више. Мало ко се запита за колико пута се таквим начином рада подиже концентрација остатака у воску. Они који мало размишљају све више питају зашто су пчеле све болесније. Боље је поставити питање како уопште да буду здраве поред свега што им радимо? Ускоро ће свима постати јасно да је немогуће пчеларити са сатним основама које су направљене од воска неконтролисаног поријекла. Циљ неоколонијалне политике ЕУ је ваљда свима јасан али оно што је добро је систем контроле и сљедивости производа који имају. Такве добре праксе је неопходно преписати и прихватити. Не треба бити ној који држи главу у пијеску и непрекидно понавља да је све што долази са Запада у правилу подвала. Наш проблем је што обично прихватамо све њихове лоше и накарадне тековине а не прихватамо добре. Али све је узалуд ако се не ријеши системска корупција. Обичан народ уопште није невин у цијелој причи. Исто толико је крив онај који љекару однесе флашу ракије као и тајкун који подмити министра новим аутомобилом или вилом.
Не може и не смије пчелар на своју руку користити амитраз или сличну хемију. Синтетски пестициди се не смију налазити у слободној продаји. Све то мора бити у систему најстрожије контроле.

Што се органске производње тиче ту је бар све прилично јасно. Зна се шта се смије и може а шта не.
Жао ми је што сам изашао из оквира теме али пошто је Миодраг поставио нека питања, хтио сам да мало покушам освијетлити проблематику.

Van mreže Stankovic Miodrag

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 443
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #7 poslato: Decembar 20, 2014, 22:30:17 »
Pitanje kako je gajena (paprika) sam i ja postavio u mail-u koji sam poslao uredniku emisije - odgovor nisam dobio. Iz price profesora sam shvatio da je paprika gajena pod strogo kontrolisanim uslovima (kakvi god bili) a zatim mereni nivo raznih minerala i materija ukljucujuci i teske metale - u paprici gajenoj na taj nacin i na organski nacin koja je valjda sluzila za uporedjivanje. Kao i svaki prilog u emisijama takvog tipa prilicno nejasno ali krajnji zakljucak je da tako gajena paprika ima manje nitrata vise vitamina, kalcijuma itd od paprike koja je organski gajena.

Posto je bila prikazana ona paprika - jarko zuta, bordo i tamno zelena a nijedan primerak organski gajene paprike pretpostavljam da je mozda koriscen i hidroponski nacin jer je to verujem nacin gde se sve moze kontrolisati ali eto - ne dobih odgovor a ne verujem da cu ga i dobiti.

Radoje, ta moja recenica je i pitanje za razmisljanje - ti se ocigledno bavis ovim stvarima - zastita - pa da pojasnim: ja nisam uspeo da nadjem nigde i nikad da je bilo koje ministarstvo poljoprivrede bilo koje zemlje u obrazlaganju potrebe donosenja zakona o organskoj proizvodnji navelo ijednu naucnu studiju koju je platilo i kojom je rukovodila da bi se dobili podaci koji opravdavaju sam pojam "organske poljoprivrede" a narocito sentence "da proizvodi organske poljoprivrede imaju pozitivne uticaje na zdravlje i dobrobit ljudi i zivotinja". Znaci oni donose zakon a ne navode ni jednu referencu zasto je to potrebno - bar je ja nisam nasao ali verovatno gresim ....

E sad Radoje to za Juzni Tirol je i mene opredelilo da krenem na put Crne Trave iz Beograda jer ako oni na 1000 mnv mogu tako da rade sto se ne bi moglo i u Crnoj Travi koja je ipak mnogo juznije zar ne - valjda bi uslovi trebalo da budu bolji bar za nijansu... A u toj istoj emisiji je prosle nedelje bio i prilog o zadruzi Melinda bas odande i to za prskanje su i spomenuli - vocar dobije SMS iz zadruge ode sa cisternom oni mu naspu sta treba on cak i ne zna sta je to oprska pa opet ali samo i kad oni pozovu sa njihovim sredstvima. Strucnjak iz zadruge odredjuje i vreme i sredstvo i tu nema sutra ili prekosutra - tad ili gotovo jer koliko sam razumeo postoji "prozor" od nekoliko sati kad je razvoj tih larvi crvica ili cega drugog najosetljiviji na sredstva.

Sto se tice pcela duboko sam ubedjen da organski nacin pcelarenja tek treba da da rezultat sa ovim klimatskim promenama uz izbacivanje SO, ostavljanje trutova, nemenjanje saca duzi vremenski period ali bez upotrebe otrova sto je preduslov kao i obavezno smanjivanje razmaka satonosa sa sadasnjih 36 mm na manje...

Van mreže Радоје Киперовић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 204
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #8 poslato: Decembar 20, 2014, 23:00:37 »
Миодраже,

сада ми је много јасније  :) .

Ова прича са поређењем паприке из органског и "контролисаног" узгоја јако ми је слична експерименту о држању погача  у кошници током цијеле године који се може пратити на једном форуму.
Ако се овако наопако постави оглед као резултат можемо добити једно велико ништа. Умјесто што се тежи сазнати колико су погаче штетне, разборитије би било знати колико су корисне.
Исто је и са паприком. Ако је органска производња заснована на терену до кога хипотетички ваздушним струјама може доспјети пепео ТЕ Никола Тесла, а "контролисана" на хидропонској подлози како ти написа, потпуно је јасно да постоји могућност регистровања тешких метала у органској паприци. Због тога ће и резултати огледа бити контрадикторни. То су тзв. штимовани огледи који се раде са јасним циљем да се заобиђе истина.
За Мелинду и сл. си одлично похватао а Црна Трава је сигурно прави избор. Италијани се уопште не могу начудити колико добре услове имамо и како их не умијемо искористити.

Што се тиче избацивања сатних основа, потпуно се слажем  :) . Опет, што се тиче немијењања саћа кроз дужи временски период тј. тезом коју највише заступају домаћин Војо и И. Брндушић, на основу свега што сам до сада видио и научио, не дијелим мишљење. Пчеле су једноставно тешко у ситуацији да направе корелацију између повећања масе фекалних материја, остатака кошуљица лутки и спора патогених организама у саћу према неопходности за дезинфекцијом гдје су главни фактори количина потребног прополиса и хигијенско понашање.  Међутим свако зна своје а временом се човјек сам увјери шта је мање а шта више добро. Поздрав.

Van mreže Miroslav Jovanović

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 667
  • Neka vas bog čuva od zlih žena, od dobrih se čuvajte sami.
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #9 poslato: Decembar 20, 2014, 23:43:09 »
Da se malo umešam i ja. Menjati saće ili ne. Nisam koristio so ove god a prošlih delimično. Dali ste primetili razliku u boji saća koje je izvlačeno bez so u plodištu u odnosu na medišno. Mislim na sveže izgrađeno ili u toku gradnje.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Stankovic Miodrag

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 443
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #10 poslato: Decembar 21, 2014, 21:23:48 »
Ja nisam primecivao razliku s tim sto mi je sa pocetka godine kod cvetanja voca bilo belo a kasnije zuckasto u startu ...

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 3671
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #11 poslato: Decembar 21, 2014, 23:09:28 »
Ma nisam ni ja dragi moj Radoje načisto da li menjati saće ili ne ali imam jednu (eksperimentalnu) LR košnicu u kojoj saće nije menjano baš odavno, i ne sećam se više, valjda oko 20 godina i to je izuzetno zdrava zajednica koja se veoma brzo razvija tokom proleća. Izležene pčele u njoj uopšte nisu sitnije a na ramovima čak i medišni poklopčići su skoro crni.
Ne mislim da pčele ostavljaju fekalije u saću. Ima li nekih naučnih podataka o ovom pitanju, nisam to nigde našao?
Verujem da bi tokom miliona godina evolucije izgradile sistem zamene saća da su za to imale potrebe.

Pozdrav svima... 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој.
Нека блиста српско пчеларство.
Благо оном ко више види својим него туђим очима.

Van mreže Stankovic Miodrag

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 443
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #12 poslato: Decembar 22, 2014, 09:32:26 »
Oko menjanja saca - pcelar iz urbanijih sredina verujem da bi morao da menja sace cesce - cak i onako kao se preporucuje bar na svakih 3-4 godine cak i ako ne koristi otrove za tretman pcela - kisele kise, veliko aero zagadjenje, industrijski objekti i intenzivan saobracaj, pesticidi i herbicidi ce se deponovati u sacu i verovatno uticati na sam zivot pcela.

Ako je u nekoj pustopoljini kao ja mozda na deset godina bi bilo ok - gde god da odes nisi zasticen od kiselih kisa i aero zagadjenja ali najveci deo tih stetnih materija mi unosimo u kosnice.

Teza da manje celije daju manje pcele nije utemeljena ni evoluciono ni istrazivacki - to bi bila neka preddarvinovska teorija evolucije (zaboravio sam kako se zvao naucnik) i jednostavno nije tacna.

Van mreže Радоје Киперовић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 204
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #13 poslato: Decembar 22, 2014, 12:16:23 »
Војо пријатељу, због тога сам и написао да ће свако од нас након одређеног периода посматрања и закључивања вјероватно бити или јесте у ситуацији да донесе неке јасне закључке.
На основу твојих резултата, црно, старо саће није проблем и ту не видим ништа спорно.

Мишљења сам да јако и стабилно пчелиње друштво (како ти кажеш са правилном структуром) све факторе ризика држи под контролом. Јасно је да стабилно друштво има и стабилнију хигијенску  као и све остале активности које природно обавља. Пчеле ће сигурно пречник ћелија одржавати на нивоу који им је неопходан у дужем временском периоду. Исто је и са одржавањем здраве средине гдје заштитна функција (најприје) прополиса треба да буде у позитивном билансу према ризицима какве могу представљати остаци распадања органских материја.
Тај равнотежни однос може доћи у проблем када друштво због нечега буде дестабилизовано. Надам се да је јасно шта желим рећи. У том случају би млађе саће са мањом концентрацијом штетних материја и мањим бројем спора штетних патогена било у предности.

Највећи дио овога што написа Миодраг је исправно, с тим што је лицитирање с временским оквирима прилично незахвално. Та "преддарвиновка теорија еволуције" је Ламаркова теорија. Постоји значајан број научника који је поново разматрају и разрађују. Савремена генетика је оспорила многе еволуционистичке догме. Модификације (промјене фенотипа - или једноставније речено онога што видимо код живог организма) су ненасљедне, мутације су насљедне. Проблем је истина да су мутације углавном негативне природе, тј. од "бољег" настаје нешто "лошије" што се никако не уклапа са еволуцијом.

Да се вратим на тему о саћу, до сада сам закључио и прилично сам сигуран да се ради о  правилу, друштва којима је омогућено да извлаче саће доносе више меда од друштава која ту могућност немају. То би био један од главних разлога зашто је потребно мијењати саће а ни производња воска није за потцјењивање.

У прилог сам закачио неколико принт скринова из књиге Јова Кантара гдје су видљиви неки резултати истраживања о различитим категоријама саћа. Ко није читао може му бити занимљиво да резултати нису једнозначни. Ако уредништво сматра да ово писање није у вези с темом замолио бих да буде пребачено у одговарајућу.

Van mreže Stankovic Miodrag

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 443
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odg: Organsko pčelarenje RV košnicom
« Odgovor #14 poslato: Decembar 22, 2014, 21:36:27 »
Vrlo zanimljivo stivo. Bez obzira da li se zalazu za staro sace ili zamenu interesantna su zapazanja i jednih i drugih. Jedni kazu da se posle izlaska desetak generacija pcela dubina celije smanjuje za 2 mm a drugi navode sace staro i vise od 30 godina - takvo sace bi znaci imalo cudnu debljinu ali bi celije imale istu dubinu sto se ne desava.

Takodje je vidljivo da stariji istrazivaci ne nalaze problem koliko mi se cini u starom sacu koliko noviji sto takodje daje neki osnov za razmisljanje.

Ovde cu reci jos jednu stvar koju sam video - kad sam dodavao SO pcele su ih gradile ali vecu povrsinu i kako bi dobilo sace neku dubino od par mm punile su ih pergom ili nektarom.

Kad su gradile bez SO svaki zaperak - a povlacile su po tri cetri na istoj liniji cim dostignu velicinu od pola sake imaju potpunu dubinu i matica ih zalegne a uz satonosu stave malo nektara. Znaci kad izvlace bez SO matica ih ranije zaleze i iz takvog saca brze izlaze nove generacije pcela dok na SO tu prvo smestaju pergu i nektar pa tek kad izgrade dovoljnu dubinu matica krece da zaleze sto je uvek kasnije nego kad grade bez SO. Uz cinjenicu da sace bez SO ima vecu gustinu dobijamo veci broj pcela u drustvima koja grade bez SO nego uz SO.

Ovde vidim jos jednu stvar - pcele koje u isto vreme grade sace i odgajaju leglo donose vise meda - ovo je u suprotnosti sa prilicno prihvacenim stavom da pcele u prolece treba stimulisati da samo odgajaju leglo a sprecavati da grade sace jer se trose. Ovo mi deluje tacno jer sam u prloce i pored vrlo losih okolnosti imao izuzetno brzu gradnju saca i popunjavanje nektarom - za samo desetak dana su u svim kosnicama dogradile sace i usle u rojenje uz punu kosnicu tako da je moj plan uvecanja pcelinjaka upravo vezan a najranije prolece - jedino sto cu za tu operaciju morati da kupujem matice jer cu to raditi vec sredinom maja - to je kod mene oko 20-tak dana od pocetka cvetanja dzanarike - ako bude kao do sad a ne kao prosle godine ....