Autor Tema: Zimski gubici 2014/2015  (Pročitano 106846 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: selo Blendija
Odg: Zimski gubici 2014/2015
« Odgovor #150 poslato: Mart 13, 2015, 08:27:47 »

Šole, imenovani nema pčelinjak na teritoriji opšštine Sokobanja, sem kioska gde prodaje "med"
     U ponudi ima i "Rtanjski med"  što je još gora kombinacija. Zahvaljujući veterinarskom broju i homogenizatoru, koji je dobio kao donaciju, može da radi šta hoće, jer inspekcije ne rade svoj posao.
     Koja je cena tog "meda"? 
    Mora da je imao izuzetno" uspešnu" godinu, čim može da pokrije i vaše tržište. Mada, sumnjam, da je cena transporta pala pa su cisterne melase jeftine.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #151 poslato: Mart 13, 2015, 14:03:42 »
Bez vredjanja kakve ovo veze ima sa gubicima?

Van mreže Mario Pudrlja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Karlovac 129 m
« Odgovor #152 poslato: Mart 13, 2015, 15:40:10 »
Bez vredjanja kakve ovo veze ima sa gubicima?
Potpis.
I ja se dugo kanim da ovo napišem.
Moli adminine da premjeste ovu raspravu negdje drugdje.
Npr na nekim forumima kojih sam člani imaju topic koje se zove Chat i tamo se diskutira o svakakvim temama.

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #153 poslato: Mart 13, 2015, 16:09:43 »
Ја се извињавам на сметњи, чисто онако размишљам у доколици ...
Па можда и има везе са зимским губицима, јер што би продавао којекаква срања ако има пчела?
Нема пчела, нема ни меда. Ето решењњњаааа! Зато ради меласа и срања, били можда зимски губици, па шта човек да ради ... мора да се живи ...
Или нешто у том фазону, ј.... ли га.
Поздрав свима  :)

• Prijatelj foruma
« Odgovor #154 poslato: Mart 13, 2015, 17:02:40 »
Mi samo naglabamo i mlatimo praznu slamu kako mi se cini. Niti ko zeli da prikaze tacne podatke sa svojih pcelinjaka niti iko ima tacnu evidenciju - koliko li je plocica odjavljeno pitanje je sad...

A jedini nacin da ljudi naslute moguce razmere uginuca je nesrazmera izmedju prodatih rojeva u prolece i uvecanja pcelinjaka. Nesto mi govori da se sa stopom prodatih rojeva do sada (ne u ovoj godini naravno) koji sluze "samo sirenju" pcelinjaka Srbija imala drustava ko nijedna druga zemlja u Evropi. Maltene glavni izvor prihoda rojevi i matice a broj drustava tu negde ...

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #155 poslato: Mart 13, 2015, 17:38:45 »
Јел колега, а да ти није случајно пало на памет, да међу нама и на нашим пчелињацима и нема нешто много губитака?
Извињавам се на млаћењу празне сламе, али мислим да су зимски губици пчелара са овог форума, тек симболични.
Шта год ко мислио, и то је могуће у пчеларству.

Са поштовањем,
Твој колега наглабач  :)

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #156 poslato: Mart 13, 2015, 17:58:14 »
E ako cemo da potpisujemo ja potpisujem ovo.....

Van mreže Daniloski Blagoja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
« Odgovor #157 poslato: Mart 13, 2015, 20:20:46 »
Kod mene do sada sve zive i zdrave,nemam gubitaka,pcelarim sa LR,a jedna RV mi stoji prazna vec 3 godine(ova ce biti 3) moram je aktivirati!

Van mreže Ice Kamceski

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Markova cesma Prilep
« Odgovor #158 poslato: Mart 13, 2015, 20:28:06 »
Sto se tice gubitaka i kod mene za sada je sve u redu,ali mislim ipak treba da se priceka do prvog detalnog pregleda,nadajmo se da ce sve biti u redu.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #159 poslato: Mart 13, 2015, 20:43:07 »
Nisam rekao da ima kod nekog specificno vec da ima u principu ali sve ko zmija noge. Ovako ispada da ceo svet broji gubitke a samo Srbija pliva u blagostanju. Vrlo je bitno da se zna zasto i kako nastaju gubici da bi bili jos manji jer kako se vreme menja tako mora i da se menja pristup svemu u pcelarstvu pa i kod uzimljavanja a i izimljavanja.

Kod mene prosle godine u ovo vreme je bilo 20 C a sada sneg od 60 cm ali prosle godine nije bilo legla krajem februara a sad ga ima a kako su letele i unosile polen pre ovog snega trenutno brinem da li ce sve biti u redu do 15 aprila kad kod mene pocinje cvetanje dzanarike - uz nedavanje pogaca, tretman samo oksalnom u novembru a netretiranje nicim vise za nozemu i pri tom treca godina toga - nekako mi stomak radi. E sad ako izime i sve bude u redu ostaje mi da pomislim da sam mozda na pravom putu ...

A kod RV nekako mora mnogo da se pogresi pa da bude problema - vecih... A sujeta je moj omiljeni greh - koji film to bese zna li neko? Rece covek advokat sad mislim da je potajni pcelar ... Zna li neko u kom filmu rekose tu recenicu? - da se malo zabavljamo dok ne saznamo ko je u Srbiji (i sire ...) imao po koju kosnicu gubitaka sem postenih prijavljivaca iz emisije ...

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #160 poslato: Mart 13, 2015, 20:58:22 »
Miodrag:
Citat
uz nedavanje pogaca, tretman samo oksalnom u novembru a netretiranje nicim vise za nozemu i pri tom treca godina toga - nekako mi stomak radi. E sad ako izime i sve bude u redu ostaje mi da pomislim da sam mozda na pravom putu ...

Čekaj, je li to znači da si prošle godine izvršio samo tretman oksalnom? Jesam li dobro razumio, tako radiš već dvije godine?

Veliš:
Citat
ali sve ko zmija noge

a ja velim: na to ćeš se morati naviknuti, tako je to kod većine pčelara (čast izuzecima).

Kažeš:
Citat
Ovako ispada da ceo svet broji gubitke a samo Srbija pliva u blagostanju.
,

a ja dodajem: ni u Bosni nije drukčije, ali u više navrata sam pisao o tome i postalo mi već dosadno, no ne treba silom tražiti gubitke; ako ih nema, ja kapu skidam i želim još bolje.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Daniloski Blagoja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
« Odgovor #161 poslato: Mart 13, 2015, 21:18:38 »
Svaki pise za sebe,na svakom je da odluci sta ce da pise,istinu ili "istinu", a ja bih dodao taj sto laze gubitke na pcelinjaju laze samog sebe!
Kada pcele uginu,uvek je neko kriv,a najvise je pcelar! Needukovanost i glad za znanjem je obicno najveci krivac!

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #162 poslato: Mart 13, 2015, 22:07:38 »
Код мене је за сада једна кошница страдала пред нову годину што сам и написао у својој теми, али овде не бих још да пишем јер мислим да је још мало рано.
Хвала Богу, мислим да ће то бити једини губитак, али ипак мислим да је још рано за бројање губитака док се време не стабилизује и не изврше детаљни прегледи у пролеће.
Како је кренуло време да се шалта, надам се да неће налетети опет неки хладан талас...

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #163 poslato: Mart 13, 2015, 23:55:46 »
...nekako mi stomak radi...

Prati ovaj osećaj, ako to stvarno fizički osećaš i poredi sa stanjem na pčelinjaku. Izgleda da možeš biti dobar pčelar  :)
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #164 poslato: Mart 14, 2015, 08:14:44 »
Mi samo naglabamo i mlatimo praznu slamu kako mi se cini. Niti ko zeli da prikaze tacne podatke sa svojih pcelinjaka niti iko ima tacnu evidenciju - koliko li je plocica odjavljeno pitanje je sad...

Sa ovim se ne slažem,lično uvek kažem svoje gubitke svake godine,koji jesu Bogu hvala i dobroj pčelarskoj praksi ,u ovih 10tak godina kod mene minimalni,u 5 godina ih uopšte nisam imao a u 5 su bili 1 do 2 .

Tako da od 100tinak odnegovanih društava ukupno sam imao 8 gubitaka za 10 godina,od toga 1 u DB košnici i 7 u LR košnicama.Takođe verujem da većina kolega sa ovog foruma ima zanemarljive gubitke zbog dobre pčelarske prakse,kao i zbog toga što jedan broj njih ima RV ili EV košnice koje olakšavaju bezbedno pčelarenje.

S druge strane radio sam u PSSS pa sam obilazeći terene i razna domaćinstva video i dosta praznih košnica i stradalih društava.Ne verujem da je iko od njih član ovog foruma,to su uglavnom stariji ljudi navikli na Mitak,Perizin,Kumafos i pogače i besmislene radove svojstvene za Floridu a ne za BALKAN.Vremenom dodje djavo po svoje,šta da se radi.