Autor Tema: Zimski gubici 2014/2015  (Pročitano 106863 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Zimski gubici 2014/2015
« Odgovor #90 poslato: Februar 18, 2015, 07:36:42 »
E nek je reko Zoran jutros na RTS-u....

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #91 poslato: Februar 23, 2015, 23:29:05 »
Bravo Šole, odlično rečeno. Važno je zazimiti zdrave i neistrošene pčele. Svaka zajednica sa samo 4 RV rama pčela (veličina oko 3 LR rama pčala) sigurno će prezimeti ako su pčele zdrave i neistrošene. Prilikom dodavanja sirupa NA VREME dok ima dosta polenovog praha u prirodi vidi se koja zajednica može da prezimi. Ako ta mala zajednica sa 4 rv rama pčela odnose i preradi litar gustog lekovitog sirupa za 24 sata i to sve ponovi 4-5 puta za 4-5 dana ta zajednica će sigurno prezimeti. Ako zajednica ima 10 ramova pčela i ne može da preradi 4 litre sirupa za 4 dana ta zajednica sigurno neće prezimeti makar da ima 20 kilograma hrane u rezervi! Ona je bolesna i neće prezimeti!
Pozdrav svima...   
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #92 poslato: Mart 06, 2015, 09:15:49 »
Kod mene,Bogu hvala, ove godine na pčelinjaku nije bio ni jedan gubitak.Pre 4 dana je bio 1 pročisni izlet,pa se opet sve smirilo,jer je još hladno i pčele su još u zimskom mirovanju.U prirodi se ne može još naći ni kukurek,jagorčevina,niti bilo šta slično,što su prvi vesnici proleća na Deli Jovanu.Izgleda da kad se mečka za Sretenje vratila u jazbinu odmah po kratkom izlasku da spava,da će još do oko 20 marta kod nas zima nastaviti.Do tada ću sačekati sa utopljavanjem košnica i skidanjem praznih medišnih nastavaka,ne želim da u ovakvim uslovima stimulišem pokretanje legla.Inače kao i obično nisam dodavao nikakve pogače,a odizanjem košnica od pozadi deluje da imaju još dovoljne rezerve meda.Nadam se da će ovako i ostati bez gubitaka ove zime.

Inače na AV podnjačama nisam uspeo naći još ni zrno opalog polena,koga kada počne unos polena zna biti dosta.Verujem da ni nema bitnijeg pokretanja legla,što nisam smeo proveravati jer su udari vetra dostizali i 50tak km na sat a temperatura je bila oko 9 stepeni.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #93 poslato: Mart 06, 2015, 11:05:37 »
Bravo Aco prijatelju. Neka tako i ostane bez gubitaka.
 I kod mene je za Sretenje bilo sunčano i narod kaže kada mečka ugleda svoju senku prepadne se i vrati nazad u svoj brlog još 5-6 nedelja i za to vreme će produžiti zima. Ove godine se to potvrđuje.
Pozdrav svima...

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
« Odgovor #94 poslato: Mart 06, 2015, 12:00:58 »
Ja sam uvijek mimo svijet - kod mene je bilo gubitaka, ali nisam nezadovoljan.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #95 poslato: Mart 06, 2015, 15:35:07 »
28. februara se vratio iz sela, vreme toplo suncano i iako je 1000 mnv temperature su cak i stepen dva vislje u odnosu na Beograd iako preko planine u Crnoj Travi ide i 5*6 C manje nego kod mene. Pcele i to sva drustva unose polen i zut i prljavo beli, nisam preterano zagledao u kosnice ali po unosu polena pretpostavljam da je leglo krenulo ima leske, nekog zutog sitnog cveca visibaba koliko oces (ne znam da li i to koriste) i to je to.

Svih 22 drustva su ziva kao i jedna DB10 jedno drustvo je imalo stetu - mis ili vec sta je uleteo i pojeo ceo nastavak i meda i saca - tu su ostale kratke sa hranom kao i jedna gde je ostalo vrlo malo meda - tesko i da se moze reci malo. Ostala solidna jedno drustvo sa manje saca mi je ostalo u konfiguraciji donji nastavak pun meda i deset ramova saca gornji samo 6 praznih ramova saca - nisu dirale taj med dole pa sam rotirao nastavke a u ova dva drustva sam dodao ramove sa medom iz drugih bogatijih drustava.

Posto su bili najavali zahladjenje a nose polen dobro sam ih utopliooko 20 marta cu biti ponovo na pcelinjaku pa cu reagovati kako treba. Pogace nisam davao niti planiram i ovo je prvi pregled od kraja septembra (sem davanja oksalne). Pcela ima dosta i idu kroz dva nastavka aktivne su i mislim da je zima gotova - ovo zahladjenje nije ni blizu proslogodisnjem od 15 maja kad je bilo 30 cm snega.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #96 poslato: Mart 07, 2015, 00:20:34 »
Sada je malo nezgodno za kolege pčelare koji su utpljavali košnice i još tokom januara ili čak i ranije počeli sa dodanjem pogača i time dodatno podizali vlagu i temperaturu u košnicama i pokretali zimsko leglo. Tu gde ima više legla tu je sigurno potrošnja hrane velika jer dodavanje pogače utiče na smanjenje količine hrane u košnicama. Pozdrav svima...

Три века испред света...

Van mreže Branko Radovanović

• Napredni član foruma
« Odgovor #97 poslato: Mart 07, 2015, 06:22:21 »
jer dodavanje pogače utiče na smanjenje količine hrane u košnicama.
Vojo dali možeš ovo malo da pojasniš?

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #98 poslato: Mart 07, 2015, 08:02:13 »
Kolega Vojo,hvala vam na dobrim željama,ovakvom stanju mogu da zahvalim najviše što već više godina vaš Brstivar i Nozevoj jesu ključni faktori zaštite pčela na mom pčelinjaku,što u dovoljnoj meri drži varou pod kontrolom,tj.minimalno prisutnom na mom pčelinjaku.Naravno i pčelama za zimu ostavljam uvek prvenstveno med,uz dodatak par litara lekovitog sirupa sa Nozevojom ili KASom 81 u fazi dopune zimnice početkom avgusta,da bi pčele bile zaštićene od Nozeme i proliva.

Puno pozdrava vama i porodici,s poštovanjem,kolega Aca Perić

Van mreže Daniloski Blagoja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
« Odgovor #99 poslato: Mart 07, 2015, 09:14:40 »
Sada je malo nezgodno za kolege pčelare koji su utpljavali košnice i još tokom januara ili čak i ranije počeli sa dodanjem pogača i time dodatno podizali vlagu i temperaturu u košnicama i pokretali zimsko leglo. Tu gde ima više legla tu je sigurno potrošnja hrane velika jer dodavanje pogače utiče na smanjenje količine hrane u košnicama. Pozdrav svima...
potpisujem.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #100 poslato: Mart 07, 2015, 20:03:47 »
Branko Radovanović:  "Vojo dali možeš ovo malo da pojasniš?"
Kolega Branko,
Dodavanjem pogače tokom zime pokreće se leglo tako da pčele na održavanju ovog legla pored pogače potroše još najmanje duplo više meda nego je težina pogače. Ako se posle toga doda druga pa treća pogača tada se za 3-4 meseca osim pogača potroši još 5-6 pa i više kilograma meda dok bi bez dodavanja pogača isto društvo potrošilo manje od 3 kilograma meda. Pored svega izgube se snažne zimske pčela a dobiju kratkoživeće prolećne. Pozdrav svima...

Три века испред света...

• Napredni član foruma
« Odgovor #101 poslato: Mart 07, 2015, 20:54:57 »
Hvala Vojo sve mi je jasno, mada sam ja pristalica dodavanja pogača samo ne u zimu već za desetak dana bih stavio prvu turu a imao sam izuzetak kod jednog društva da sam mu u februaru dodao pogaču.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #102 poslato: Mart 07, 2015, 21:07:49 »
Kolega Branko, one će od te pogače hraniti mlade larve a po meni je mnogo bolje da prve mlade pčele budu proizvedene od hrane sastavljene od ostavljenog meda, perge i matične mleči proizvedene iz tela pčela. Još bi najbolje bilo da razvoj legla direktno zavisi od unosa svežeg polena i nektara u košnicu, što je i najprirodnije.  Pozdrav svima...

Три века испред света...

• Napredni član foruma
« Odgovor #103 poslato: Mart 07, 2015, 21:13:05 »
Sve ja to znam ali je meni bagrem jedina šansa za razliku od vaših uslova pčelarenja a i sami znate da pčela u svome instiktu ne gleda na bagrem kao pašu očima kojim mi gledamo.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #104 poslato: Mart 08, 2015, 11:03:33 »
Ovako je izgledalo do prekjuce:

a ovako od juce:

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/Друштво/1851791/Мећава+блокирала+путеве+ка+Копаонику.html

U nslovu je Kopaonik ali je video prilog iz Crne Trave - ko ce da cita o njoj mora Kopaonik da bude tu niko drugi nije zavejan...

E sad na stranu to - ali citam dva stava kod zahladjenja i legla - po jednom pcele kod naglih zahladjenja ponekad uniste leglo a po nekima nece da napusti leglo pa ugine od gladi - to se navodi cesto kao izvor zimskih gubitaka. Zasto dva vidjenja stvari?