Autor Tema: Zimski gubici 2014/2015  (Pročitano 106910 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
Odg: Zimski gubici 2014/2015
« Odgovor #165 poslato: Mart 14, 2015, 08:33:25 »
Ovim bih želeo da zamolim kolege da budu malo opušteniji i tolerantniji,pa čak ako neko i ponegde odluta od teme,dešava se .Nije zdravo odmah padati u vatru i ljutiti se kao neki kolege,bolje je biti opušten i saslušati različita iskustva i mišljenja,a da ne govorimo o velikoj vrednosti kada iskusni kolege kao Voja,Šole,Moma,Milić,Sveta i td nađu vremena da napišu po koju iz svog bogatog iskustva.To se treba ceniti,pa i njihove kritike na račun odredjenih pojava kod nas kojew i te kako unazadjuju naše pčelarstvo i doprinose povećanju zimskih gubitaka i te kako imaju i mesta i svoju težinu, po meni.Obično ljudi kad nas hvale i tapšu po ramenu imaju neke skrivene motive i obično nešto hoće od nas,a kad nam neko ukaže na grešku i iskritikuje naše neznanje,zapravo taj nam je pravi prijatelj.Mlađim kolegama će trebati vremena da shvate ovo,ali ako slušaju mogu jako ubrzati svoj napredak.

Inače moje mišljenje je da kod nas u Srbiji pravi godišnji ukupni gubitci za celu zemlju variraju između 10 i 20 posto,tj da ukupno od oko 800 000 do 1 milion društava koliko orijentaciono ima kod nas ukupno društava,svake godine strada 100 do 200 hiljada društava i to u najvećoj meri zahvaljujući neznanju i greškama samih pčelara. Zato kada ma kako oštro delovalo šta ponekad kažu kolege Šole,Voja i td,zapravo jeste potpuno opravdano i na mestu,bez obzira što po neko misli kako je promašena tema.Kakvi promašena,računajte sami koliki su novčani gubitci ove države kada redovno strada toliko blago.....da ne govorim o gubitcima u drugim granama poljoprivrede koji su daleko veći takođe zbog nestručnosti i ljudskih grešaka u najvećoj meri,mada zadnjih godina i klimatski poremečaji uzimaju svoj danak.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #166 poslato: Mart 14, 2015, 09:29:26 »
Esade tako je prosla godina samo oksalna oko 20 novembra, pretprosla Argus ras + oksalna ali Argus Ras stavljen oko 1 septembra a za nozemu nista ... Nisam primetio sad krajem februara da su drustva slabija niti da ima problema cak bih rekao da je situacija bolja nego u isto vrem  prosle godine ...

Van mreže Dragan Djordjevic

• Stari član foruma
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
« Odgovor #167 poslato: Mart 14, 2015, 09:30:08 »
  Za sada mi je stradalo jedno društvo (sa dve matice!!!), razlog je: mali broj pčela i to u Đerzonci. A glavni faktor toga sam ja.
Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
« Odgovor #168 poslato: Mart 14, 2015, 22:38:14 »
Esade tako je prosla godina samo oksalna oko 20 novembra, pretprosla Argus ras + oksalna ali Argus Ras stavljen oko 1 septembra a za nozemu nista ... Nisam primetio sad krajem februara da su drustva slabija niti da ima problema cak bih rekao da je situacija bolja nego u isto vrem  prosle godine ...

Želim da bude još i bolje.
Iskreno, ja se tako ne bih usudio.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #169 poslato: Mart 14, 2015, 22:43:19 »
Aca:
Citat
Ne verujem da je iko od njih član ovog foruma,to su uglavnom stariji ljudi navikli na Mitak,Perizin,Kumafos i pogače i besmislene radove svojstvene za Floridu a ne za BALKAN.Vremenom dodje djavo po svoje,šta da se radi.

Nešto mi ovo nisi baš iskreno formulisao, ili stvarno ne znaš istinu. Npr. pčelarska udruženja i sugerišu, i novčano pomažu, i dijele besplatno da savremeni pčelari baš koriste ovo što si ti nabrojao. Uostalom, ni Stanimirović nije protiv toga. A kad registrovana udruženja to rade, onda je tu negdje i država.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #170 poslato: Mart 14, 2015, 23:35:08 »
Mislim da je tu mnogo šta zapetljano od vrha do dna i od dna do vrha i sve učinjeno da nas naviknu da ne pčelarimo u skladu sa prirodom i da su nam zimski gubici sasvim normalni. Da sasvim normalno pčelarimo uz upotrebu otrova da sasvim normalno trujemo pčele, saće i sebe. Sve je učinjeno da sve što je neprirodno i nenormalno bude sasvim normalno.
Mi danas nemamo prirodnu i pravilnu strukturu saća, prirodnu i pravilnu veličinu ćelija, prirodno i normalno rojenje, prirodnu i normalnu strukturu pčelinjih zajednica, prirodno i normalno pčelinje gnezdo, pravilno iskorišćenje pčelinjih paša, pravilan odnos prema strukturi pčelinje zajednice, pravilnu borbu protiv bolesti, normalnu i prirodnu borbu protiv varoe i želimo da pčelarimo bez zimskih giubitaka. Pa šta je ovde prirodno i normalno?
Pozdrav svima... 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #171 poslato: Mart 14, 2015, 23:40:16 »
Ipak hvala Bogu dosta toga što je potrebno pčelinjoj zajednici odavno sam prepoznao i od kada sam pobegao u atar daleko od pčelara koji koriste sve što im "stručnjaci" u raznim časopisima, knjigama i forumima savetuju, pčelarim uglavnom bez zimskih gubitaka. I pre bežanja u atar uspeo sam da za zadnjih desetak godina (osim jedne godine)
nemam ni jedan gubitak pa ni 1% gubitaka pčelinjih zajednica.
Može da strada neka matica ali nema umrla niti jedna pčelinja zajednica...
Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #172 poslato: Mart 14, 2015, 23:51:11 »
Negde 2003 godine ili to beše 2004 godina imao sam na zajedničkim pčelinjacima gde je bilo oko 250 pčelinjih zajednica 2 umrla društva. Pre toga na nekoliko godina ni jedno a i godinama posle toga ni jedno umrlo društvo. Pre 4-5 godina pčele su mi krale med (tokom oktobra kada sam zazimio zajednice i ostavio očišćene pčele od varoe) iz napuštenih 27-28 društava gde je neki deda vlasnik umro a pčele ostavljene bez ikakvih tretmana sve pomrle od varoe, saznao sam to tek nakon godinu dana i tada su mi pčele tokom grabeži prenele velike količine varoe i stradalo mi je oko tridesetak zajednica od ukupno 110-120 koliko sam tada imao na tom pčelinjaku. Posle toga nikada  više ni jedna zajednica.
Pozdrav svima...

Три века испред света...

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #173 poslato: Mart 15, 2015, 08:23:27 »

Nešto mi ovo nisi baš iskreno formulisao, ili stvarno ne znaš istinu. Npr. pčelarska udruženja i sugerišu, i novčano pomažu, i dijele besplatno da savremeni pčelari baš koriste ovo što si ti nabrojao. Uostalom, ni Stanimirović nije protiv toga. A kad registrovana udruženja to rade, onda je tu negdje i država.

Pozdrav, svako dobro!

Poštovanje kolega Esade,hvala vam,inače vrlo rado čitam vaše postove jer vidim da i vi imate i dosta iskustva i da dosta ekperimentišete pa se dosta toga može zaključiti na osnovu vaših zapažanja.

Inače jesam pisao iskreno na osnovu svog iskustva,inače nisam član nikakvih udruženja pa ni ne znam šta rade,ali ako je onako kako ste ovde naveli,nije čudo što ima toliko gubitaka i što takvi ljudi sa nevericom čitaju podatke gospodina Voje,Šoleta i ostalih gde uglavnom kažu da nemaju gubitke ili su oni zanemarljivi i povremeni.

Lično sam video po terenima i to zdravim,u oblasti Rtnja,Ozrena,Sokobanje ,kao i kod mene na Deli Jovan planini gomile praznih pčelinjaka i uginulih društava,spominjao sam i predhodnih godina par različitih informacija o gubitcima nekih starih pčelara,navučenih na oprobani sistem pčelarenja sa Perizinom i Mitakom kao alfa i omega u zaštiti od varoe,pa onda ispade ,kao trovanje ili CCD,uzrok.

Nadam se da ste videli iskustvo domaćina foruma kolega Voje,potpuno suprotno,a jeste na mestu i njegova ili kolega Šoletova kritika na račun pogrešne prakse koja kao da je zakovana u raznim pčelarskim časopisima ili čak udžbenicima.

No kao što je primetio jedan od kolega,možda to i odgovara i prodavcima rojeva i prodavcima pogača i bojnih otrova,što se mene tiče hvala veliko svima njima,ali ja im nisam niti ću biti mušterija,nisam džabe gubio 5 godina na poljiprivrednom fakultetu.

Veliki pozdrav vama i kolegama u BIH,Aca

Van mreže Makuljevic Predrag

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Voluja
« Odgovor #174 poslato: Mart 15, 2015, 18:26:06 »
Prošlogodišnji roj stradao od gladi u februaru.
Zabeleženo u svesci da ima malo hrane,još i cigla na krovu da me podseti i ne vredi.
Ove godine planiram i rojeve da teram na suncokret nek obezbede zimnicu.
Što se tiče kolega koji kriju gubitke,lako ću da slažem ja druge ali kako samog sebe.

Van mreže Emir Mekanić

• Napredni član foruma
  • http://www.medenko.com.ba/
    • http://www.medenko.com.ba/
  • Lokacija pčelinjaka: Zenica-Bratunac-Milići
« Odgovor #175 poslato: Mart 15, 2015, 19:37:35 »
Prva godina sa košnicama RV, uzimljeno 8 izimljeno 7, jedna na žalost nije uspjela prezimiti. Ostale dovoljne količine meda ali po tome kako izgledaju satonoše uzrok stradanja je nozemoza. Košnica sklonjena sa pčelinjaka. Nisam ništa davao na kraju sezone za nozemu niti u proljeće. Samo odrađen tretman protiv varoe.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #176 poslato: Mart 15, 2015, 21:07:13 »
Aca:
Citat
Veliki pozdrav vama i kolegama u BIH,Aca

Takođe, Aco.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Mario Pudrlja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Karlovac 129 m
« Odgovor #177 poslato: Mart 16, 2015, 15:22:40 »
Jučer ustanovio da mi je stradala jedna od moje 2 košnice :(.
Hrane u njoj je ostalo na pretek tako da nemam pojma šta se desilo.
Pošto je bilo oko 13 stupnjeva otvorio sam i drugu iz koje sam vidio da lete pčele i samo pogledom odozgo sam vidio da su pčele u klubetu. Znači čima sam skinuo hranilicu vidi se klube. Sad mi nije jasno kako izljeću iz košnice i u klubetu su u isto vrijeme. Ja sam mislio da kad krenu letjeti van nema više klubeta.
U ovoj što je stradala kao što rekoh hrane je ostalo na pretek. Jele su samo iz sredine nastavnka i to jedno širinu od možda max 10 cm. Sa strane je sve ostalo. Našao sam masu pčela zabijenih u saće i samo im guze vire.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #178 poslato: Mart 16, 2015, 15:43:45 »
Dušan L.:
Citat
(kod mene ne kradu a gde- ne znam).

Jesi li siguran da tuđice ne pljačkaju baš te tvoje?

Pozdrav, svako dobro!
Esade, bio si u pravu.
 Imao sam deset IB nukleusa. :(  Njih su podkradale! >:(  O tome ću na drugoj temi...

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #179 poslato: Mart 16, 2015, 19:31:10 »
Dušan:
Citat
Esade, bio si u pravu.
 Imao sam deset IB nukleusa. :(  Njih su podkradale! >:(  O tome ću na drugoj temi...

Hajde, dobro je, neka si bar otkrio. Inače, s pčelama družeći se, uvijek te čekaju neke šifre i šifrice i zato ja sam sebi s pravom stalno ponavljam: "Eso, ti si neznalica!" I jesam.

Pozdrav, svako dobro!