Autor Tema: Zimski gubici 2014/2015  (Pročitano 106914 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
Odg: Zimski gubici 2014/2015
« Odgovor #180 poslato: Mart 16, 2015, 19:37:31 »
Mario:
Citat
U ovoj što je stradala kao što rekoh hrane je ostalo na pretek. Jele su samo iz sredine nastavnka i to jedno širinu od možda max 10 cm. Sa strane je sve ostalo. Našao sam masu pčela zabijenih u saće i samo im guze vire.

Dakle, zazimljeno nejako društvo jer 10 cm je ni tri ulice, a "guze" kažu: umrle od gladi. Ako si vodio bilješke, sad provjeri šta si tačno i dokad radio. Usput, na ramovima gdje su umrle pčele zavučene u saće sigurno nemaš vijenaca hrane.

Klube? Dovoljan broj pčela ostaje da čuva temperaturu i leglo u sredini klubeta, a ostale lete vani, pa onda smjena. Što je viša temperatura van košnice, to je potreban manji broj pčela da čuva leglo

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Mario Pudrlja

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Karlovac 129 m
« Odgovor #181 poslato: Mart 17, 2015, 09:40:20 »
Mario:
Citat
U ovoj što je stradala kao što rekoh hrane je ostalo na pretek. Jele su samo iz sredine nastavnka i to jedno širinu od možda max 10 cm. Sa strane je sve ostalo. Našao sam masu pčela zabijenih u saće i samo im guze vire.

Dakle, zazimljeno nejako društvo jer 10 cm je ni tri ulice, a "guze" kažu: umrle od gladi. Ako si vodio bilješke, sad provjeri šta si tačno i dokad radio. Usput, na ramovima gdje su umrle pčele zavučene u saće sigurno nemaš vijenaca hrane.
Točno. Ma niz početničkih grešaka u extra lošoj godini. Kasno sam prihranjivao jako, a za novu godinu sam imao 10 dana sa temparaturom preko 15 stupnjeva a onda naglo zahlađenje. Ovo što pišeš za vijenac hrane: Pčele su pojele hranu skros do satonoše, ostala je hrana samo na bokovima okvira. pretpostavljam kad se kaže vijenac d a se misli na hranu iznad pčela tj do satonoše.
Sad me brine i ova zadnja preostala košnica jer je i u njoj klube na 2 ulice i to kad sam skinuo hranilicu odmah se vide - znači ni kod nje nema vijenca nego je hrana na strani.
Šta misliš? Šta mi je činiti?
Hvala i pozdrav

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #182 poslato: Mart 17, 2015, 09:54:38 »
Približi ram sa medom do klubeta...
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #183 poslato: Mart 17, 2015, 10:45:34 »
Mario, Mario:
Citat
Točno. Ma niz početničkih grešaka u extra lošoj godini. Kasno sam prihranjivao jako, a za novu godinu sam imao 10 dana sa temparaturom preko 15 stupnjeva a onda naglo zahlađenje. Ovo što pišeš za vijenac hrane: Pčele su pojele hranu skros do satonoše, ostala je hrana samo na bokovima okvira. pretpostavljam kad se kaže vijenac d a se misli na hranu iznad pčela tj do satonoše.
Sad me brine i ova zadnja preostala košnica jer je i u njoj klube na 2 ulice i to kad sam skinuo hranilicu odmah se vide - znači ni kod nje nema vijenca nego je hrana na strani.
Šta misliš? Šta mi je činiti?
Hvala i pozdrav

Zapamti te greške. Ništa strašno, ne gledaj unazad, ali zapamti i bilježi sebi šta si pogrešno uradio da više ne radiš. Ionako u griješenju mene nećeš stići. Tu sam prvak.

Da, vijenac je hrana iznad pčela do satonoša.

Jesi li siguran da su baš samo 2 ulice ili si samo odozgo primijetio dvije crte pčela? Pitam zato što bih volio da ih je više jer su 2 ulice - ništa. No, hajde probaj, i to je učenje. Sortiraćeš ih u onu stranu koju su one same odabrale i to ovako:

Do zida košnice 1 pun ram hrane. Do njega ram na kojem je gro pčela s maticom i, pretpostavljam, pleskicom legla. Do njega opet ram ili 2 rama s hranom i fertik. Potom odsijeci kartona i pregradi društvo na 3-5 ramova (suzavanje i utopljavanje). Na satonoše stavi 1/2 pogače ili i cijelu, ali nipošto ne skidaj SAV donji najlon, nego izreži 3-5 "kaiševa". Poklopi i utopli (možeš i najlon preko satonoša pa na njega poklopnu dasku ili hranilicu). Suzi leto na 1 cm. Zatvori i ne diraj više. Računaj da će stradati, nadaj se da neće i - čekaj toplije vrijeme (+ 16 i više). No, kako god da bude - idemo dalje i: uvijek smo MI krivi, nikad pčele. Sretno!

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #184 poslato: Mart 17, 2015, 14:30:43 »
Aca:
Citat
Veliki pozdrav vama i kolegama u BIH,Aca

Takođe, Aco.

Pozdrav, svako dobro!

Aco, možda si pomislio da govorim neistinu pa nalutah na ovo sada i, velim, možda je dobro da i drugi vide.

http://www.pcela.hr/images/1-odluka_o_d ... mitraz.pdf

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #185 poslato: Mart 17, 2015, 14:32:07 »
Heh, izgleda da ovdje ne da otvoriti pa da probam prekopirati.

Na temelju članka 35. Statuta Hrvatskog pčelarskog saveza, Upravni odbor Hrvatskog
pčelarskog saveza, na svojoj sjednici održanoj dana 26. veljače 2015. godine donio je
slijedeću
 O d l u k u
1. Upravni odbor Hrvatskog pčelarskog saveza izražava potporu svim tvrtkama koje su u
mogućnosti registrirati ili uvesti Veterinsko medicinski proizvod na bazi glavne
aktivne tvari Amitraza u 20%, koji se upotrebljava u prevenciji i liječenju pčelinjih
zajednica u borbi protiv varooze.
2. Načelna suglasnost i potpora odnosi se u vom slučaju na tvrtku VET CONSULTING
d.o.o,. Matije Gupca 42, 43500 Daruvar, OIB:81056723766, za veterinsko medicinski
proizvod pod nazivom Biowar.
3. Upravni odbor Hrvatskog pčelarskog saveza ovom odlukom daje potporu navedenoj
tvrtci da uz zadovoljenje svih zakonskih propisa koji se odnose na ovu tematiku,
navedeni veterinarsko medicinski proizvod ponudi pčelarima na primjenu za liječenje
pčelinjih zajednica protiv varooze.
U Zagrebu, dana 26. 02. 2015.g.
 Hrvatski pčelarski savez
 Vladimir Bilek, predsjednik

Inače, prekopirao sam to odavde:
http://www.db-505.com/aaforum/viewtopic.php?f=36&t=1254

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #186 poslato: Mart 17, 2015, 15:19:16 »
Aca:
Citat
Veliki pozdrav vama i kolegama u BIH,Aca

Takođe, Aco.

Pozdrav, svako dobro!

Aco, možda si pomislio da govorim neistinu pa nalutah na ovo sada i, velim, možda je dobro da i drugi vide.

http://www.pcela.hr/images/1-odluka_o_d ... mitraz.pdf

Pozdrav, svako dobro!

Poštovanje kolega Esade,taman posla ,verujem vam,ja sam malo odsečen od dešavanja jer nisam član nikakvih udruženja,jer smatram da ima svugde previše i korupcije i neznanja,tako da jako pazim od koga i šta slušam i prihvatam.

Inače pre 2 dana je bio jako dobar dokumentarac iz Francuske gde su spomenuli da su 2 istraživača u USA ili Francuskoj,nisam ukapirao gde,eksperimentima dokazali da kada se više faktora povežu u 1 društvu,čak i kada je reč o količinama neonikotinamida koji se ne mogu detektovati instrumentima + nozema cerana ili neki virus,rezultat takve sinergije je uglavnom propast pčelinje kolonije.Inače oni su sami davali te nazovi bezazlene količine pesticida plus namerno su zarazili nešto malo pčela Ceranom.

Takođe je tvrdnja koju su dokazali kada se spoji više hemijskih toksina u manjim količinama,što uključuje i hemiju koja se upotrebljava na pčelinjaku zarad suzbijanja varoe,plus pesticidi  opet u manjimkoličinama od letalnih,rezultat je uginuće kolonija,manifestovanih uglavnom kao CCD.

Inače onaj link mi javlja grešku,a sada razumem iz vašeg teksta o čemu se radi,hvala vam puno na trudu da to iznesete.

Mislim da mudar i te kako zna da sabere iz svih ovih redova koje ste i vi i kolege izneli,tako da se ne treba čuditi uopšte situaciji u kojoj su se kolege našle kod Kovina.Lično sumnjam da će bilo šta uspeti da dokažu,jer kao što su kolege istraživači spomenuli i nemerljive količine neonikotinamida koje dospeju u košnicu urade svoje,kad se povežu sa još nekim faktorom,nozema ili neka hemija koju su koristili u zaštiti a nagomilala se u saću,kao što kumafos naročito učini vremenom,ali i mitak i td.

Nadajmo se mednoj godini uprkos izazovima i hladnom i mokrom početku,veliki pozdrav.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #187 poslato: Mart 26, 2015, 08:11:47 »
Сада, након извршеног прегледа друштава, могу да тврдим да сам ове зиме имао један губитак пред нову годину.
Остала друштва излазе из зиме као добра.
Друштвима је остављено више него довољно хране и погаче у току зиме нису додаване (ни у РВ ни у ДБ). Залихе меда и перге су добре.
У последње време се значајно интензивирала потрошња хране у односу на претходни период (фебруар).
Свако добро.

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #188 poslato: Mart 26, 2015, 09:11:29 »

Богу хвала нема губитака.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #189 poslato: Mart 26, 2015, 16:58:10 »
Što se mene tiče zimski gubici nula...

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #190 poslato: Mart 26, 2015, 17:02:48 »
Od 10 uzimljenih društava jedno ostalo bez matice (pojavile se lažne matice). Sve u svemu i nije tako crno za prvu godinu pčelarenja.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #191 poslato: Mart 28, 2015, 19:40:09 »
Jeste da je kalendarska zima prošla ali pčelari uglavnom zimske gubitke broje u martu. To je malo krajem zime a malo početkom proleća. Mislim da će se ove godine zbog kašnjenja proleća mnogi gubici pojaviti i u aprilu. Ja još nisam uradio prolećni pregled zajednica, zapravo nisam ni počeo.

Za sada kod mene sve živo i zdravo osim 3 matice.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Slavisa Petrovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zvornik
« Odgovor #192 poslato: Mart 28, 2015, 20:36:25 »
Jeste da je kalendarska zima prošla ali pčelari uglavnom zimske gubitke broje u martu. To je malo krajem zime a malo početkom proleća. Mislim da će se ove godine zbog kašnjenja proleća mnogi gubici pojaviti i u aprilu. Ja još nisam uradio prolećni pregled zajednica, zapravo nisam ni počeo.

Za sada kod mene sve živo i zdravo osim 3 matice.

Pozdrav svima...
Vojo u pravu si sa  ovim oko kasnjenja proleca, ni ja nisam odradio jos detaljan prolecni pregled, a kada cu jos ne znam sudeci po prognozama a pre svega mislim na dnevne temperature necu jos dugo, za sada hvala Bogu svih deset zajednica su odlicno krenule u razvoj, kod mene dzanarika prva se otvorila juce, nadam se da ce iza nedelje malo otopliti da pcele krenu punom parom po dzanarici...
Razlika izmedju pčelinjeg i ljudskog društva je u odnosu broja radilica i trutova.

Van mreže Daniloski Blagoja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
« Odgovor #193 poslato: Mart 28, 2015, 21:33:53 »
Kako je krenulo kod mene prvi pregled ce da bude negde krajem maja meseca,a i prognoze su takve da ce biti ponovo ko lani,samo sto sada nece biti uopste razvoja pa prekida,nego direktno prekid!

Van mreže Radisa Zdravkovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Naupare Podnožje planine Jastrebac
« Odgovor #194 poslato: Mart 28, 2015, 21:47:46 »
Zbog takvih sumornih razmišljanja već sam doživeo kritike od
Gorana Rakovca .Dakle,glavu gore,pesimizam nikako,samo napred
u nove pobede  ;D