Прошле године сам купио и населио 7.пакетних ројева. Били су у стандардној картонској кутији док је матица била у свом посебном кавезу.Пре преузимања ројева сам на пчелињаку припремио све за њихово усељење. Напоменуо бих да при усељењу у РВ кошницу-наставак може да се јави проблем јер је РВ наставак нижи од картонске кутије у којој се стандардни рој испоручује. Због тога сам , поучен сличним искуством из претпрошле године када сам такође купио 3.роја, кошницу спремио тако што сам на поњачу поставио 2.празна РВ наставка,затим РВ наставак са сатним основама и на крају збег-хранилицу и кров.
Ројеве сам преузео у касним поподневним сатима у тренспорту провео око 2.сата и на пчелињак стигао у први сумрак. Одмах,исте вечери сам их населио тако што сам отворивши картонску кутију са обе стране њу поставио на подњачу у она два празна РВ наставка,преко ставио наставак са сатним основама,збег хранилицу и кров. Рано изјутра у цик зоре сам додао матице и прихранио их са по пола литре сирупа 1:1 шећер - вода.За пар дана сам проверио да ли су матице примљене што је било у реду и одмах у пар наврата надимио брстиваром. Том приликом сам повадио картонске кутије,склонио она два доња презна РВ наставка и тако окончао цео поступак. Сви ројеви су добро кренули и развили се до јесени у солидна друштва иако је година била катастрофална. Један ми је додуше касније правио проблем јер је матица била лоша те сам га спојио са другим друштвом али то ништа не мења поступак насељавања.
Све сам одрадио уз асистенцију Радета Константиновића преко кога сам ројеве и набавио. Иначе он је између осталог и предавач баш на тему пакетних ројеве и бави се њиховим формирањем већ дуже година.
Оксалну не бих користио из разлога које је већ навео Борис. По мени третман брстиваром најбоље на трулекс крпицама је најбоље решење.
Ројеве надаље треба прихрањивати сваке вечери сирупом док не изграде саће и напуне наставак у који су насељени.
Описао сам цео поступак по коме сам ја радио у претходне две године и био више него задовољан. Надам се да сам помогао. Поздрав Раковац.