Autor Tema: paketni rojevi  (Pročitano 30836 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ivica Kuzmanovic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Blago onom kome um u srcu počiva.
Odg: paketni rojevi
« Odgovor #30 poslato: Jun 17, 2012, 08:00:15 »
Krsto cini mi se da kad su pcele u pitanju nista nije bas ''sigurno'' ali ako odnesu neku pristoju kolicinu za noc, trebalo bi da je sve ok. Ako si ih naselio 2.juna, mozes sad vec da pregledas detaljnije svoje rojeve.

pozzzzz
Čovek je dat i zadat. Sloboda nije data već je zadata.

Van mreže krsto davidovic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rakovica - Suncani breg
« Odgovor #31 poslato: Jun 17, 2012, 22:53:08 »
Danas sam pregledo paketne rojeve u 10 rojeva  ima legla u raznim stadijumima u jednoj nema nikakvog legla a u jednoj ima legla po dva tri jajasca u jednoj celiji . Mislim da je to trutusa , a jedan komsija mi kaze da matca nema gde da nosi jaja pa zaleze u jednu celiju po dva tri .Svi rojevi pojedu sirup koji im sipam svaku noc po 300 ml.

Van mreže Branislav Krstic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Beli Breg
« Odgovor #32 poslato: Mart 17, 2015, 15:00:00 »
Potrebno mi je 20 paketnih rojeva bez matice pocetkom maja, ako neko bude imao molim da mi se javi da se dogovorimo za cenu

Van mreže Josip Kollert

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Daruvar
« Odgovor #33 poslato: Mart 17, 2015, 15:26:11 »
Ispricavam se sto upadam u temu, koliko dugo mogu biti rojevi ukartonskoj kutiji i treba li matica biti posebnom kavezu da senebi ozlijedila prilikom transporta?
Lp, i hvala

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #34 poslato: Mart 17, 2015, 15:53:29 »
koliko ja znam, ne dugo jer nemaju hrane ni vode, a matica bude isporučena u posebnom kavezu...

Van mreže Josip Kollert

• Stari član foruma
« Odgovor #35 poslato: Mart 17, 2015, 18:41:49 »
Hvala Boris
Prevezao bi rojeve u kartonskim kutijama,bile bi samo koji sat vremena u njima,to mi nije bed. Ali mi savjetuju da ih dok su u kutiji špricnem sa oksalnom da se očiste dok nema legla pa me zato zanima, i da ih držim dan dva u njima pa zato pitam.
Lp,

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #36 poslato: Mart 17, 2015, 20:12:58 »
Oksalna se radi kad temperatura dozvoljava, kad su pčele u klubetu i kad je dovoljno vlage, a nisam čuo da to neko radi sa paketnim rojevima...Ideja da se očiste pre naseljavanja je OK ali treba razmisliti o sredstvu koje će biti upotrebljeno u tu svrhu....

Van mreže Josip Kollert

• Stari član foruma
« Odgovor #37 poslato: Mart 17, 2015, 20:42:40 »
Možda neki prijedlog čime bi to bilo moguće odraditi...
hvala

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #38 poslato: Mart 18, 2015, 09:15:05 »

Прошле године сам купио и населио 7.пакетних ројева. Били су у стандардној картонској кутији док је матица била у свом посебном кавезу.Пре преузимања ројева сам на пчелињаку припремио све за њихово усељење. Напоменуо бих да при усељењу у РВ кошницу-наставак може да се јави проблем јер је РВ наставак нижи од картонске кутије у којој се стандардни рој испоручује. Због тога сам , поучен сличним искуством из претпрошле године када сам такође купио 3.роја, кошницу спремио тако што сам на поњачу поставио 2.празна РВ наставка,затим РВ наставак са сатним основама и на крају збег-хранилицу и кров.
                Ројеве сам преузео у касним поподневним сатима у тренспорту провео око 2.сата и на пчелињак стигао у први сумрак. Одмах,исте вечери сам их населио тако што сам отворивши картонску кутију са обе стране њу поставио на подњачу у она два празна РВ наставка,преко ставио наставак са сатним основама,збег хранилицу и кров.  Рано изјутра у цик зоре сам додао матице и прихранио их са по пола литре сирупа 1:1 шећер - вода.За пар дана сам проверио да ли су матице примљене што је било у реду и одмах у пар наврата надимио брстиваром. Том приликом сам повадио картонске кутије,склонио она два доња презна РВ наставка и тако окончао цео поступак. Сви ројеви су добро кренули и развили се до јесени у солидна друштва иако је година била катастрофална. Један ми је додуше касније правио проблем јер је матица била лоша те сам га спојио са другим друштвом али то ништа не мења поступак насељавања.
                  Све сам одрадио уз асистенцију Радета Константиновића преко кога сам ројеве и набавио. Иначе он је између осталог и предавач баш на тему пакетних ројеве и бави се њиховим формирањем већ дуже година.
                   Оксалну не бих користио из разлога које је већ навео Борис. По мени третман брстиваром најбоље на трулекс крпицама је најбоље решење.
                   Ројеве надаље треба прихрањивати сваке вечери сирупом док не изграде саће и напуне наставак у који су насељени.
                   Описао сам цео поступак по коме сам ја радио у претходне две године и био више него задовољан. Надам се да сам помогао. Поздрав Раковац.

Van mreže Josip Kollert

• Stari član foruma
« Odgovor #39 poslato: Mart 18, 2015, 11:01:04 »
Naravno da ste pomogli, odradit cu kao i vi pa cemo vidjeti kako ce ispast.
Jedino sto mi je Brstivar nedostupan pa cu morat neko drugo rijesenje po pitanju varoe.
Lijep pozdrav i medna vam godina

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #40 poslato: Mart 18, 2015, 11:23:33 »
Колега Јосипе,

Не знам какво је стање код вас са природним средствима и да ли има онога што се код нас продаје, али бих ти препоручио да пробаш са BeeVital Hive Clean-ом.
Више информација о средству на линку испод:
http://www.beevital.com/products/#hiveclean
Свако добро.

Van mreže Josip Kollert

• Stari član foruma
« Odgovor #41 poslato: Mart 18, 2015, 20:23:25 »
Hvala Nikola
Mislim da toga ima, probat cu stim pa kako mu bude.
Lp,