Autor Tema: paketni rojevi  (Pročitano 30849 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
Odg: paketni rojevi
« Odgovor #15 poslato: April 15, 2011, 20:22:23 »
Ima raznih vrsta sireva, kod nas u Aleksincu na pijaci može da se kupi sitan kravlji sir po ceni od
250 dinara za jedan kilogram. Sir u " filijama " ili kriškama je nešto skuplju. Pa eto napravite uporednu cenu sa cenom meda.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #16 poslato: April 15, 2011, 20:31:34 »
Znači, sad smo u "realnoj" ceni za običan sira.

Pozdrav

Van mreže Marin Marinic

• Napredni član foruma
« Odgovor #17 poslato: April 26, 2011, 01:03:02 »
Nekad bilo kilogram govedine bez kostiju od buta za kilogram meda.

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #18 poslato: Maj 04, 2011, 00:25:29 »
Nekad bilo kilogram govedine bez kostiju od buta za kilogram meda.

Sviđa mi se ova trampa.

Ima li zainteresovanih? Ja nudim med, tek da se zna.  ;) :D

Van mreže sasastevovic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: brus
« Odgovor #19 poslato: April 25, 2012, 16:41:04 »
Slobo jel mozemo mi iz Srbije da uvozimo rojeve, ili nam treba dozovla od ministarstva ?

Van mreže krsto davidovic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rakovica - Suncani breg
« Odgovor #20 poslato: Jun 02, 2012, 00:36:36 »
Danas sma kupio 12 paketnih rojeva po ceni od 23 eura .Sobzirom da sam pcelar pocetnik i da sam prosle godine imao gubitak od 20 kosnica bio bi mi potreban jedan korektan savet kako da negujem te rojeve .
 Ja cu da napisem sta sam u radio pa nek mi neko kaze da li je to dobro i sta dalje uradti.
Rojeve sam  kupio od kolege u LJigu i jturos smo zajedno stresali pcele i pravili rojeve, pcele smo stresali sa plodisni ramava nismi iz medista .  Tezina roja je 1200 gr .  ambalazu sam ja napravio po prpoisu i dimenzijama sa obe strane sam stavio mrezu za komacre tako da sam  ih bez problema dovezao do Beograda . Kada sam ih dovezao poprskao sam ih fajtalicom da piju vodu . Nakon toga sam u pirpremljene kosnice stvaio po pet satnih osnova i kavez sa maticom . Kavez ili paket sa peclama sam stavio u drugu polovinu kosnice i otvorio, dok sam skuvao sirup i doneo kroz mrezu sam video da je veliki broj pcela izasao iz paketa. Svakom roju sam sipao pola litre sirupa i one su pocele da jedu. Po savetu starog pcelara leta sam zatvorijo i drzacu ih zatvorena dva dana da ne bi isle u druge kosince .   

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #21 poslato: Jun 05, 2012, 10:32:44 »
Да би рој изграђивао саће, уколико нема интезивне паше, треба га свакога дана прехрањивати литром сирупа 1:1.

У околини пчелињака потребно је да има и доста поленске паше, да би се саће изграђивало.

Нема потребе држати их затворене два дана, пчеле се орјентишу на кошницу у коју су стрешене, јер из ње излазе.

Поздрав.

Van mreže Ivica Kuzmanovic

• Stari član foruma
  • Blago onom kome um u srcu počiva.
« Odgovor #22 poslato: Jun 05, 2012, 12:01:28 »
Ja sam dve godine naseljavao paketnim rojevima, i mislim da si sve dobro uradio. Ono sto sam ja primetio je to da je mozda bolje napraviti vecu rupu na kutiji, ili odseci i celu gornju stranu pa staviti u kosnicu. Meni se desavalo da ne izadju sve pcele iz kutije kroz malu rupu, pa sam zaticao dosta mrtvih pcela u samoj kutiji.

pozzz
Čovek je dat i zadat. Sloboda nije data već je zadata.

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #23 poslato: Jun 05, 2012, 14:56:36 »
На наставакса сатним основама, а може и са једним рамом легла без пчела, који се стави непосредно пред додавање пакетног роја, стави се празан наставак, па кутија са пчелама.

Наравно, кутија се отвори, извади се кавез са матицом и спусти се између рамова, одтвор се стави на сатоноше и све се пчеле спусте код матице. Кошница се поклопи, сутрадан ослободи матица, скине празан наставак и то је то. 8)

Ако нема интезивне паше, прехрањивање сирупом.

• Član foruma
« Odgovor #24 poslato: Jun 07, 2012, 00:14:23 »
Juce sam otvarao kosnice i izvadio kaveze  i video sam da su sve pcele izasle iz kaveza . Od 12 rojeva sedam matica  je izaslo iz kaveza a pet sam ja otovrio i mislim da su izasle danas, nisam hteo da ih uznemiravam . Sto se tice prihranjivanja 5 dana sam im sipao pune hrainlice od 500ml neki roj pojede sve a neki ne pa sam veceras sesti dan svim rojevima sipao po 300ml . Da li da stavim vece  hranilice ili da sipam svaku vece po 300ml , jer one toliko pojedu .od 5 satni osnova za pet dana sve su izvukle po dva rama a neke i tri .

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #25 poslato: Jun 09, 2012, 01:52:18 »
Оне које једу више, више и изграђују саће, те им треба и дати више сирупа, онолико колико могу да поједу.

Оним друштвима која једу мање не треба повећавати дозу, само онолико колико поједу.

• Član foruma
« Odgovor #26 poslato: Jun 16, 2012, 00:32:35 »
koliko dugo treba hraniti paketne rojeve , strah me da ne blokiram maticu sa velikim kolicinama sirupa .
Kad sam juce otvarao kosnice vidim da imaju po dva rama sirupa da li ce to one potrositi kad se bude povecalo leglo.

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #27 poslato: Jun 16, 2012, 01:07:46 »
Толико дуго док ројеви не изграде саће на коме ће да зимују, под условом да се пакетни рој не стави на већ изграђено и залегано саће, а и док се не попуни довољна коиличина хране за презимљавање, под условом да им се не додају рамови са медом и поленом из других кошница, што је за пакетне ројеве боља варијанта, ако већ не могу да прикупе довољно меда и полена.

Поздрав.

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
    • www.parketarski-radovi.rs
  • Lokacija pčelinjaka: Bukulja
« Odgovor #28 poslato: Jun 16, 2012, 17:19:37 »
Citat
Došao mi danas jedan čovek, traži da mu dam 4 društva pre aprila za svinju od 120kg. Ne mogu da verujem koliko ljudi podcenjuju pčelare. Svašta. ::)

Moze 4 drustva,..ali za 4 svinje  ;D ;D

• Član foruma
« Odgovor #29 poslato: Jun 16, 2012, 23:47:53 »
ako roj pojede sav sirup iz hranilice da li je to siguran znak da je sve u redu u kosnici