Autor Tema: Pcelinjak u najavi  (Pročitano 4288 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bojan Belinsan

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: kikinda
Pcelinjak u najavi
« poslato: April 15, 2015, 14:06:00 »
Prvo da se zahvalim svim dobrim ljudima na vrlo korisnim postovima. Od kada sam resio da probam da pcelarim lagano iscitavam forum...
Doslo je vreme da se pripremaju kosnice. Za pocetak vrlo skromno.
Pocinjem sa 3 RV kosnice. Juna ocekujem da mi stignu i pcelice.
Ramove sam izbusio i ozicio. Ostaje mi da postavim satne osnove. I tu dolazim do prvog pitanja: kada je vreme da se to uradi? Neposredno pre no sto stignu pcele, ili to mogu uraditi kada zavrsim sa farbanjem nastavaka?
Druga stvar koja me kopka je u vezi farbanja. Da li se podnjaca farba sa unutrasnje strane? Napominjem da sam je kompletno namazao firnajsom. Da li se poklopac farba sa unutrasnje strane(i njega sam presao firnajsom)?
Planiram da sutra krenem sa osnovnom bojom, pa bi mi do tada trebali odgovori u vezi farbanja.
Hvala u napred :)

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Pcelinjak u najavi
« Odgovor #1 poslato: April 15, 2015, 15:09:17 »
Podnjača se farba, odnosno zaštićuje od vlage sa svih strana. Za firnajz ne znam koja farba ide posle njega ali treba da znaš da se vlaga skuplja na podnjači i da je treba zaštititi...
Satne osnove treba da postaviš pre nego što ti stignu pčele (pretpostavljam da si kupio paketni roj pa ćeš naseliti na SO), ako dugo stoji mogu se iskriviti ili da ih napadne neka štetočina. Ništa strašno i ako stoje ( jedne mi stoje utopljene na žicu od prošle godine, tek ih polako sada dodajem, samo se jedna malo iskrivila jer nije bila dobro utopljena na žicu...
Još nisam video da neko farba poklopac iznutra (to bi trebalo biti najsuvlje mesto u košnici)

E sad, diskutabilno je da li treba farbati ivice podnjače i nastavaka koje se međusobno dodiruju. Neki kažu da se tu zadržava vlaga i da ih treba ofarbati a neki tvrde da se tada kližu nastavci i da se ne može koristiti propolis skupljen sa tih ivica...Ja sam delom ofarbao, ali to više neću raditi jer su mi se bolje pokazali nastavci sa neofarbanim ivicama...

Imaš temu o zasnivanju pčelinjaka pa pregledaj možda nađeš nešto što bi te zanimalo jer si baš u toj fazi...
Pozdrav!

Van mreže Bojan Belinsan

• Član foruma
« Odgovor #2 poslato: April 15, 2015, 15:52:47 »
Hvala Borise na brzim odgovorima :)
Ivice nastavaka nisam ni planirao da farbam. Cenim da ce se te ivice iskrzati prilikom upotrebe pcelarskog noza.
Mislim da cu podnjace ofarbati kompletno. Poklopac ce ostati kako jeste, premazan firnajsom.
Sa postavljanjem SO onda necu zuriti. Pcele kupujem od naseg domacina. Na 6 ramova sa leglom, hranom, pcelama i maticom. Pretpostavljam da se to ne zove "paketni roj".

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #3 poslato: April 16, 2015, 10:02:36 »

Срећан почетак.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #4 poslato: April 16, 2015, 10:23:18 »
Ne, paketni roj je roj pčela u kavezu sa maticom i tako kupljene pčele se naseljavaju na SO. Ovo što tebi stiže se zove roj na ramovima i na njemu već imaš izgrađenog saća, tvoje je samo da im  polako dodaješ ramove sa SO, već prema tome kako se budu razvijale...Znači bez žurbe sa SO...

Sretno i medno!

Van mreže Bojan Belinsan

• Član foruma
« Odgovor #5 poslato: April 16, 2015, 10:40:33 »
 Pocetak racunam da ce biti kada stignu pcele :) Do tada sve ovo posmatram kao pripreme za pocetak.
 Hvala vam na podrsci dobri ljudi.
 Odoh da farbam :D

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #6 poslato: April 16, 2015, 12:00:17 »
Колега Бојане,
Желим ти срећан почетак  :)  Добро дошао међу пчеларе! Борис ти је дао одличне савете  8)
Колега, сретно и медно!  :)

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #7 poslato: April 16, 2015, 18:15:31 »
Pozdrav Bojane,
Srecan ti pocetak.Sto se tice tvog pitanja oko utapanja SO rekao bih ti da po meni neces poraniti i ako ih utopis odmah sad.Video si one moje koje su utopljene jula prosle godine.Nista im se nije desilo,niti su se iskrivile niti ostetile.Imam nekoliko koje su zimovale u prvom  nastavku u kosnici i i one su u sasvim normalnom stanju.Mislim da je vazno da su poredjane u nastavcima.
Sto se tice pitanja oko farbanja,kao mlad decko nisam nista hteo da pitam i radio sam po svome,tako sam i farbao prozore na kuci sa firnajzom.I sve je to u redu osim jedne sitnice.Firnajz sam mazao hladan direktno iz flase,nije mi se osusio skoro nedelju dana i kad sam posle tog mazao sandolin on se i posle nekoliko slojeva i vise godina ljustio sa povrsine.Vazno je da je firnajz vruc jer onda bolje upija i brzose susi.
Sto se tice farbanja unutrasnjosti podnjace cini mi se da to niko ne radi osim ako je AV pa farbas ispod mreze.Za krov je po meni sve jedno ali nema potrebe farbati ga iznutra.
Ivice nastavaka bih rekao da se obavezno farbaju jer su one najosetljivije mesto na nastavku sto se tide vlage.Voda se slije niz nastavak ali se zadrzi i cak udje izmedju njih i tu dugo ostaje.
Po meni je bolje malo pazljivije strugati propolis a namazati ih.A sto se tice ostacenja od noza ona se javljaju samo na cosku na kom odignes ulepljeni nastavak,neces sigurno povlaciti noz celom duzinom nastavaka nego samo na jednom uglu.
Jos jednom bih ti pozeleo srecan pocetak i ulazak u pceliji svet... :)  ps.slikaj radove da vidimo.