Autor Tema: Метода Зорана Севића  (Pročitano 46803 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Milan_Dragicevic

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Brcko
Метода Зорана Севића
« poslato: Maj 21, 2015, 13:04:03 »
Ја сам пчелар почетник. Све је почело прошле године у јуну када сам купио 10 пчелињих заједница у РВ кошницама од мог ментора, а то је Анте Бошњак из Тз. Ја сам наручио и платио 10 а уствари сам добио много више па се овом приликом још једном захваљујем чика Анти на несебичној помоћи и пријатељству!

Ове године сам за главну пашу припремио 9 заједница. Све сам појачавао по методи г. Зорана Севића кују сте могли да чујете од њега лично ако сте погледали његов видео на интернету. Видео се налази на ју тјубу па ко није, моја препорука.

Као што рекох, све сам појачавао по његовом систему међутим нисам све испоштовао. Било ме страх да баш толико додам легла. Толико легла да нагурам у кошницу, мислио сам ма експлодира ће 100%! Само сам једну урадио по његовој методи и та кошница је доњела дупло више од сваке друге. Имао сам једну кошницу без матице која се јако добро показала али и од ње има више ова. Имао сам кошницу са изузетном матицом али и од ње има више у овој која је спремњена 20 дана прије паше по методи г. Зорана Севића.

Овом приликом се желим захвалити на исцрпном предавању које је снимио и објавио г. Зоран Севић. Следеће године ћу сигурно да много озбиљније да испоштујем све како је рекао г. Севић уз мале модификајуце уз сагласност г. Севића и мог ментора чика Анте.

Видео који сам погледао: https://www.youtube.com/watch?v=oT3nHM5CPYk
« Poslednja izmena: Jun 07, 2015, 10:14:06 od strane Moderator 3 »

Van mreže Aleksandar@Hristovski

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Bitola
Odg: Ја и проба методе Зорана Севића
« Odgovor #1 poslato: Jun 05, 2015, 17:45:45 »
Kada vadis leglo iz kosnice ??  Imas li vagu ??  Vadis li svo leglo kako g. Sevic kaze ?? Selis ili ne .. Unapred ti hvala na odgovore. Ja isti sistem radim na 30 drustva pa zato pitam. Pozdrav

• Napredni član foruma
Odg: Ја и проба методе Зорана Севића
« Odgovor #2 poslato: Jun 06, 2015, 02:32:23 »
Ове године сам урадио неку импровизацију али и на такав начин имао сам примјетан бољи принос. Слиједеће године ћу радити на више заједница потпуно како каже гдин. Севић а на остатку ћу комбиновати неке друге методе. Имам вагу али не ону пчеларску него другачију али прецизну.

Иначе, мој ментор, Анте Бошњак из Тз. има сличан метод рада као Воја па морам и то да увашим а у потпуној је супротности са овом методом. Анте и Воја кажу да не треба толико пчела у РВ кошницама а обојица имају успјеха са тим методама, тако да ћу пробати доста тога.

Ја сам пчелар почетник који има озбиљне намјере да се бави овим послом и схватио сам једну једноставну ствар. Што прије све испробам, мање ћу тумарати кад пчелињак буде имао одговарајући број заједница за озбиљно пчеларство.

Van mreže Aleksandar@Hristovski

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Bitola
Odg: Метода Зорана Севића
« Odgovor #3 poslato: Jun 13, 2015, 23:14:08 »
Ako sam dobro shvatio ovaj metodu si radio na jednu kosnicu, a to je malo kad hocemo da nesto prikazemo kao metod naseg rada i rezultate od istog..Nemoj se ljutiti ali to je realnost.Pozdrav

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #4 poslato: Jun 14, 2015, 08:11:25 »
Svidja mi se Seviceva metoda i primenio sam je prosle godine ali  je bagrem omanuo pa nisam video rezultate osim rojeva u akumulatorima .Medjutim ako je sve kao sto kaze gos.Sevic ,a nemam razloga da mu ne verujem jer je slicna metoda proverena i kog gos.Hunjadija pre dosta godina onda pada u vodu teorija o kucnim pcelama primacicama koje su kljucne u vreme bagremove pase.Samo iz tog razloga sam sumnicav ali ako daje rezultate ,a daje onda teoreticari neka bacaju pero i nek nepisu  vise.
Da pojasnim malo u bagremovoj pasi po teoriji broj primateljica je od 6-12 po jednoj sakupljacici dok je u drugim pasama taj broj duplo ako ne i vise manji.Primateljice su mlade pcele "kucne " koje jos nisu izletale.E sad ako mi oduzmemo skoro svo leglo sa pcelama znaci oduzeli smo i te kljucne kucne pcele koje se nece vratiti jer nisu jos izletale iz kosnice .
Dakle teorija da prinos u bagremu zavisi od primateljica metoda Sevioca-Hunjadija  demantuje u praksi .

• Napredni član foruma
« Odgovor #5 poslato: Jun 14, 2015, 23:07:11 »
Александре, у суштини, ја ни на једној нисам у потпуности урадио како гос. Севић каже. Ја сам нешто половични, боље речено, приблишно томе уредио али сам примјетио велику разлику. Међутим, ја овдје не потенцирам мој оглед него би волио да више колега погледају овај видео како би рекли своје мишљење о овој техници пчеларења.

Синиша, са тобом се у потпуности слажем. Ово што си рекао да "баце перо" ја неби тако рекао. Ја би рекао "престаните преписивати"!!! На једном предавању сам поставио питање јер је предавач говори потпуно обратно ономе што говоре многи пчелари и писац књиге коју сам у то вријеме читао. Одговор предавача је би "ја сам ово више година пробавао а ти пчелари и писци годинама само преписују из старих књига".

Van mreže Dzenan Goro

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: visoko
« Odgovor #6 poslato: Januar 28, 2016, 08:41:52 »
Poštovane kolege,pošto sam odgledao  ovaj video par puta.Odlucio sam da malo osvježim temu.

Koliko sam razumio gospodina Sevića, on ovom metodom,pošto društvo namjerno dovede u rojevo stanje, dobije, nešto kao: ogromni prirodni roj na grani ali u svojoj košnici.
Pa razmišljam da li prirodni roj na grani ima kućne pčele i kako uspijeva opstati? Roj koji mi je prošle godine došao u voćnjak smjestio sam u košnicu na satne osnove,nisam imao izgrađenih ramova.Roj je uspio  izgraditi saće i donijeti meda,zazimio sam ga na 2  izgrađena LR nastavka sa velikim zalihama meda (20-ak kg).Trenutno najbolja košnica,klube na 9 ulica.

Imao bi jedno pitanje za gosp.Sinišu Mirovića pošto je isprobao ovu metodu.Kako su se te košnice ponašale poslije bagrema,pošto je bio slab unos,da li su mnogo oslabile do sljedeće paše ,koliko je bilo legla i njegova zapažanja vezana za ta društva?

Ako može odgovor.

Van mreže Daniloski Blagoja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
« Odgovor #7 poslato: Januar 28, 2016, 09:28:30 »
Svidja mi se Seviceva metoda i primenio sam je prosle godine ali  je bagrem omanuo pa nisam video rezultate osim rojeva u akumulatorima .Medjutim ako je sve kao sto kaze gos.Sevic ,a nemam razloga da mu ne verujem jer je slicna metoda proverena i kog gos.Hunjadija pre dosta godina onda pada u vodu teorija o kucnim pcelama primacicama koje su kljucne u vreme bagremove pase.Samo iz tog razloga sam sumnicav ali ako daje rezultate ,a daje onda teoreticari neka bacaju pero i nek nepisu  vise.
Da pojasnim malo u bagremovoj pasi po teoriji broj primateljica je od 6-12 po jednoj sakupljacici dok je u drugim pasama taj broj duplo ako ne i vise manji.Primateljice su mlade pcele "kucne " koje jos nisu izletale.E sad ako mi oduzmemo skoro svo leglo sa pcelama znaci oduzeli smo i te kljucne kucne pcele koje se nece vratiti jer nisu jos izletale iz kosnice .
Dakle teorija da prinos u bagremu zavisi od primateljica metoda Sevioca-Hunjadija  demantuje u praksi .
За ово задње што си написао потпуно се слажем!

Van mreže Saša Đorđević

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bela Palanka
« Odgovor #8 poslato: Januar 28, 2016, 12:15:29 »
I ja planiram da da ove godine radim po savetima Zorana Sevica sa 22 drustva DB10, na jednom drugom forumu sa Zoranu postavio pitanja koja su me mucila i dobio odgovore, kao i informaciju da Zoran pise knjigu gde ce sve biti detaljno objasnjeno.

Van mreže Dejan Damnjanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rakinac
« Odgovor #9 poslato: Januar 29, 2016, 16:02:51 »
Gospodin Sevic ce odrzati predavanje u Kragujevcu pa ko je u prilici moze cuti i uzivo ovu metodu!
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1662671307328320&set=a.1404402676488519.1073741828.100007564001377&type=3&theater
Ако некоме поклонимо чашу меда,
нахранићемо гa за један дан,
а ако га научимо пчеларењу,
нахранићемо га за цео живош.

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #10 poslato: Januar 30, 2016, 17:36:41 »
 :)
Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

• Stari član foruma
« Odgovor #11 poslato: Januar 30, 2016, 17:48:33 »
O značaju primateljica  u vreme paše  govorio je danas u Zaječaru predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović.On svoje zajednice priprema za pašu tako što što od slabih zajednica oduzima zatvorena legla i njime pojačava jače zajednice.Društva sa većim brojem primateljica donose više meda.Neki pčelari društva za pašu pojačavaju izletnicama tako da posle paše imaju nepovoljnu  starosnu strukturu pčela,tj.izletnice koje su posle završene paše nepotrebne.
Tuđa ruka svrab ne češa!
Čovek se uči dok je živ.

Van mreže Dzenan Goro

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: visoko
« Odgovor #12 poslato: Januar 30, 2016, 23:49:59 »
Poštovani g.Mihajlovic opasku od g.Mirovica navedenu u citatu očigledno niste razumjeli jer se odnosi na metodu g.Sevica gdje on kaže da20 dana pred bagrem dodaje leglo sa pripadajućim pcelama, a kada krene bagremova paša on uklanja ramove sa leglom i pripadajućim pčelama. Znači ostalo je nešto malo kućnih pčela i ostalo izletnica.
LP i medno

• Stari član foruma
« Odgovor #13 poslato: Januar 31, 2016, 15:58:09 »
 Sević je dodavao leglo 2o dana pred pašu da bi dobio jake zajednice u vreme paše.To je sasvim jasno.U vreme paše Sević uklanja skoro sve kućne pčele koje se nalaze na ramovima i ostavlja samo dva rama na kojima se nalaze kućne pčele.Siniša je sasvim jasno napisao da je potrebno 6-8 primateljica po jednoj izletnici.Da li je onda dovoljan broj primateljica  na ta dva rama  po jednoj izletnici.Na ta dva rama nalaze se i pčele koje treba da hrane maticu,odgajaju leglo,čiste i pripremaju ćelije matici za zaleganje i da izgrađuju saće.Logično je da će veliki broj izletnica da se preorjentiše na kućne poslove.
   Po ovoj metodi pčele primateljice nisu od značaja za veći prinos meda,što je u suprotnosti sa teorijom o značaju primateljica.Ja ovde ništa ne tvrdim već iznosim sasvim suprotna mišljenja koja su dokazana u praksi.To je i napisao Siniša i ne znam šta tu nisam razumeo.
  Nakon završetka paše ,ukoliko se ne zaposle ,izletnice će praviti bradu ispod poletaljke i tu će završiti svoj životni ciklus.Ukoliko sebi ne obezbede hranu ,valjalo bi ih i prehraniti.
Tuđa ruka svrab ne češa!
Čovek se uči dok je živ.

Van mreže Dragan Lojković

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ivanjica, Brezova 850 nmv, Čepovo 1000 nmv
« Odgovor #14 poslato: Januar 31, 2016, 16:17:52 »
Ta teorija o primateljicama ili nije tačna ili deo izletnica u nuždi postaju primateljice.Dve godine već radim po ovoj metodi i izuzetno sam zadovoljan rezultatima.Društva su veoma jaka i vitalna, velike snage i radnog raspoloženja i kao takve dolaze i do priprema za uzimljavanje,Jednostavno, oko njih nemate brige.Velika stvar je i rešavanje rojevog nagona koji se kod rada ovom metdom jako često pojavljuje, i lako se iskoristi njegova energija za prikupljanje nektara umesto za formoranje novog roja.