I mrezasta podnjaca,takozvana AV,antivarozna i puna podnjaca imaju i svoje prednosti i svoje mane.Kod AV podnjaca je zaista velika prednost sto opala varoa pri tretmanima,vise ne dolazi u kontakt sa pcelama,pa ih pcele ne mogu pokupiti,opale koje prezive tretman.Takve varoe onda cesto uginu na podnjaci,ili ih pokupi za hranu neki od mrava koji cesto svrljaju po podu u AV podnjacama.Ali zato se moze jako cesto naci i dost voskovog moljca,u svim fazama,ako se ne cisti recimo svakih 7 dana.Cesto se u vlaznim danima,ne samo zimi,vec i u kisnim periodima javi budj na dnu AV podnjaca.Cesto se jako puno dragocenog tereta,u vidu polenovih zrna nadje na AV podnjacama,covek prosto pomisli da su to skupljaci polena a ne AV podnjace.To ne smatram prednoscu,jer su po pravilu tu i neki moljci,mravi i td.A vise puta sam nalazio i citave kolonije mrava,desetine hiljada,sa gomilom jaja koji su napravili mravinjak na dnu podnjace,AV.S druge strane,leti je takodje zgodno sto se moze odskrinuti fijoka dole pa ima bolju ventilaciju,ali se cesto onda nadje dole dosta pcela koje se vrzmaju odozdo i traze ulaz u kosnicu.
Sto se tice pune podnjace,tu je druga prica,pcele je same drze uglavnom besprekorno cistom.Cak i u februaru cim otopli za procisni let,odmah krenu nakon toga za ciscenjem podnjace.Nema govora o nastanjivanju moljaca,larvi crva,kolonijama mrava i td.Ali jeste problem da cesto opala varoa,koja nije uginula vec samo osamucena,bude pokupljena od strane pcela i ponovo vracena na oporavak nazad u plodiste i leglo.To jeste mana,koja se valja uzeti ozbiljno u obzir..
Ja zato pcele drzim na AV podnjacama od pocetka AV tretmana,nakon vrcanja meda,obicno od 20 juna ili pocetka jula,pa sve do toplih dana u februaru ili martu,rano u martu,kada pcele premestam na punu podnjacu.Mislim da vredi imati za svako drustvo i AV podnjacu i podnjacu od punog drveta.Vredi investicija,sigurno.Na taj nacin se produzava znatno vek svake podnjace,jer se ima redovno vremena za neophodnu reparaciju podnjaca koje su nacete vlagom ili slicno.
Bitan deo i jednih i drugih je cvrsto leto sa adekvatnim otvorima i cesljevima stavljenim na vreme i dobro ucvrscenim.
Pozdrav svim kolegama,Aca