Pozdrav kolege.Zeleo bih spomenuti,kada je vec kolega Vukic spomenuo,da se u svojoj praksi dosta drzim uputstava prof.Kulincevica,ciju sam knjigu detaljno proucio pre 10tak godina kada sam se resio za pcelarstvo.Uz nju mi je dosta pomogla i knjiga Slavka Jakovljevica,kao i saveti iz knjige kolege Kupusinca,Bog da im dusu prosti,svaka im cast od njih se mnogo naucilo.
Slozio bih se sa Vojom,da cesto nema legla uopste pocetkom marta.Cesto je kod nas takodje jako hladno,a cesto nema nista od behara ili vocne pase,mraz i vetar,ledenohladni gornjak odnesu sav nektar.Pcele prvenstveno zavise od zaliha u kosnici.U vise navrata sam gledao u razlicitim drustvima na brzinu ima li legla zbog sumnje u prisustvo matice,pa sam video da nema uopste legla cak ni polovinom marta.Bagrem obicno krece oko 15.maja kod nas,pa za taj period drustva trebaju biti spremna,ili zbogom prinosi.Ne bih se opredelio za grejanje kosnica,to smatram riskantnim ,ali zato pocetkom marta obavezno utoplim milerov zbeg novinama,a zamenim podnjacu,stavljam suvu i punu podnjacu,a AV idu na ciscenje i sredjivanje.Kod nas u praksi,mislim da do bagrema ipak prodju 2 generacije pcela,a ne 3,to je redji slucaj.Recimo ove godine je tek pocetkom aprila krenula dzenerika,pa racunajte dalje.Tek 3,4 nedelje kasnije su pcele uspele da urade nesto na cvetanju jabuke i divlje tresnje.Dzenerika,kajsija,breskva,a kasnije sljiva nisu dali bas nista,bilo je dosta hladno i cvetovi su masovno opali,malte ne odmah.U to vreme pcele nisu uspele ostvariti ni bitan unos polena,vecinu dana su morale provesti u kosnicama.Taj usporen razvoj je rezultirao da cak ni tokom bagrema nije bilo ni jednog drustva u rojevom nagonu,a ni kasnije.Od 33 drustva u bagremovoj pasi,nakon nje sam se odlucio ispravno pa cak od 15tak uopste nisam uzeo ni kap meda.Jer sve kosnice su prakticno bile suve pred sam bagrem.Tik 15tak drustava su na kraju bagrema imali po 15tak kg prosecno bagrema,sto je po meni samo za njih.Kasnije se to pokazalo da je bilo ispravno,jer nisam morao nista prihranjivati,sem sirupa sa Nozevojem.Jer je helda obezbedila nesto tihog unosa,za njihov razvoj,a nesto medljike su dale nesto dodatnih zaliha i to je sve u ovoj godini.
Siguran sam da sam pustao da podnjace budu otvorene u martu i aprilu,da bih se slikao za prinos kod nas,jer ni ovih drugih 18 drustava ne bi bila spremna,ovako sam od njih dobio nesto jace od 300kg bagrema,a njima je ostalo bilo po 15 da 20kg.Iako sam zeleo da formiram nesto rojeva,bar 15tak do 20,odustao sam bio i formirao samo 4.Bez dovoljno toplih kosnica u martu i aprilu,tesko da se drustva mogu spremiti za bagrem,kada je u proseku bar 20tak dana mesecno u tom periodu sa severnim hladnim vetrom.Ako se ne varam,to je bas neprijatelj,na koga su Prof Kulincevic,te Jakovljevic,Kupusinac upozoravali u svojoj literaturi.Mozda negde gde je drugacija klima je dobro drzati otvorene podove dole i u tom periodu,ali kod mene necu ni eksperimentalno da tako nesto radim.Moze,al u junu,julu i avgustu,pre nikako.
Ali me naravno nista ne moze pokolebati kada su prednosti AV podnjace u pitanju u tretmanu protiv varoe,verujem da je nisu dzabe u svetu tako i nazvali Anti Varozna.Zato kad krenem u borbu protiv varoe u drugoj polovini juna do pocetka jula najkasnije,onda sva drustva stavljam na AV podnjace.A fioke i tada drzim,al malo odskrinutim,jer smatram da je dobro imati pregled koliko je koje drustvo zarazeno,sto se vidi po opadanju varoe.Ali se moraju cistiti zbog moljca,crva,mrava i td,svakih 7 do 10 dana,po mom iskustvu,sto nije tesko,samo se izvuce dno i otrese u posudu za otpad i vrati i to je to.Zato sam se i opredelio za obe podnjace,jer svaka moze da odradi svoj deo posla,Jer nije samo toplota u pitanju u martu,aprilu,vec je svako zrno polena bitno,a mrezaste podnjace su malte ne skuplaci polena,koliko dragocenog tereta u vidu polenovih zrna otpadnu sa izletnica.Zato smatram da je bas u prolece dobro da su pune podnjace u kosnicama,a ne AV.