Autor Tema: mrežasta ili puna podnjača?  (Pročitano 120760 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Prijić

• Mladi član foruma
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Um je poput padobrana- funkcionira jedino otvoren
  • Lokacija pčelinjaka: Bilogora
mrežasta ili puna podnjača?
« poslato: Januar 06, 2011, 14:52:46 »
Vojo zahvaljujem se na ranijim postovima i tvojim stavovima o podnjači.
Ovu temu sam otvorio da se diskutuje i jednom zavijek riješi dilema pune ili mrežaste podnjače.
Htio bi da što više ljudi sudjeluje na ovoj temi i da svaki pčelar da svoje mišljenje i iskustvo.

neke od prednosti mrežaste podnjače su:
1. za vreme a i posle  bagremove paše pčele moraju da izventiliraju enormne količine vlage iz nektara. Kad imamo mrežastu podnjaču, smatram da je pčelama puno lakše izventilirati vlagu kroz podnjaču nego kroz leto na zatvorenim podnjačama.

2. proljeće prođe i dođe nam leto... vrućine preko 30 stepeni... pogledamo na košnice sa punom podnjačom a na svima njima "brada" od pčela. kod mrežaste podnjače toga nema.

3. dimljenje dimnim listićima vrlo jednostavno se radi tako da na lesonit/lim mrežaste podnjače zapalite listić u gurnete ga.
    ovo u budućnosti nevidim kao neku prednost zato što ljudi masovno prelaze na dimne topove ai i ostale oblike zaštitnih sredstava   protiv varoe (organske kiseline, vojin lekić, super strips, apihelt, varozan...)
kao prednost ovdje navodim vizualni pregled lesonita/lima na mrežastim podnjačama.

evo to su moja mišljenja... te molim pčelare da i oni isto učine.
Hvala
Neki problem se ne može riješiti istim načinom razmišljanja koji je i doveo do problema...

Mario Ratancic

• Gost
Odg: mrežasta ili puna podnjača?
« Odgovor #1 poslato: Januar 07, 2011, 10:17:28 »
Kolega Nenade,

U potpunosti podržavam Vaša navedena zapažanja.

Mislim da bi nam mnogo o iskustvima sa otvorenom podnjačom mogao reći
kolega Gujaničić koji na svim košnicama ima isključivo takav tip podnjače i koji
ih primenjuje dugi niz godina.

Pored Vaših nevedenih zapažanja dodao bih još nekoliko faktora koji su prisutni
kod otvorene podnjače:

- vlaga se brže oslobađa iz košnice i time je omogućena bolja mikroklima u unutrašnjosti.
   Pčele troše manje energije (a time i meda) potrebnu za održavanje optimalnih
   uslova unutar košnice.

- smanjena vlaga unutar košnice automatski smanjuje i količinu varoe jer su narušeni optimalni
   životni uslovi za razvoj varoe. Kolega Lazović može da postavi tabelu koju je pripremio vezano
   za uslove razvoja i života varoe, a može se pogledati i u autorskom predavanju od kolege Gujaničića
   koja je postavljena na ovom forumu.

- jedan od uslova primene otvorene podnjače je potpuno zatvoren krov košnice, bez ikakve ventilacije.
  U takvim uslovima, kada je krov dobro "zadihtovan", košnica se ponaša po fizičkim principima obrnute čaše ili
  ženske suknje. Topao vazduh je uvek u gornjem delu košnice, a CO2 i višak vlažnog vazduha se oslobađaju
  na dnu košnice.

- fizički uslovi stvaranja tačke orošavanja su izmenjeni, a time i formiranje kondenzata na stranicama košnice
   kao i na punoj podnjači.

- onemogućen je razvoj spora gljivica, za koje je potrebna vlaga i CO2 (ugljen-dioksid).

- smanjen ili onemogućen razvoj bakterijskih oboljenja za koje je, takođe, potrebna vlaga i/ili CO2.

O mikroklimi u košnici, faktorima i potrebnim uslovima ima još mnogo toga da se kaže, ali to bih ostavio
i drugim kolegama da dopune sa svojim zapažanjima.

S poštovanjem od
Maria

Van mreže Zika Stojanovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2 poslato: Januar 07, 2011, 10:35:57 »
...Topao vazduh je uvek u gornjem delu košnice, a CO2 i višak vlažnog vazduha se oslobađaju na dnu košnice...
Kolega Mario,
i ja mislim uglavnom tako, ali bih ovde upozorio na merenja koja je vršio pčelar dr Komnen Đinović iz Beograda, do nedavni profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu, čija je specijalnost bila vetrenje rudnika. Naime on je dokazivao i demonstrirao da plamičak sveće ako približimo leti leetu košnice, tada strujnice idu iz košnice van nje.
S druge strane, ako to uradimo zimi, strujanje je suprotno, tj. iz spoljnje sredine u košnicu.
Normalno ovo sve važi pod uslovom da uvek imamo samo jedno leeto (ono na podnjači).
Ovaj jednostavni eksperiment može svako lako da uradi.

Mario Ratancic

• Gost
« Odgovor #3 poslato: Januar 07, 2011, 10:59:03 »
Kolega Žiko,

Saglasan sam sa navedenim zapažanjima.

Sa navodima sam upoznat iz proučavanja kao i objavljenih radova ruskih autora.
Trenutno nisam želeo da se upuštam u detalje fizike smeše gasova, kretanja fluida i
fizičkih zakonitosti koji rukovode sa tim procesima. Materija je dovoljno složena i "suvoparna",
a želeo sam da neke delove, u opštem pogledu, naznačim za dalju diskusiju i razmatranje.

Naravno, pored pozitivnih efekata, otvorena podnjača ima i negativnih strana.
Kako se kaže, svaka medalja ima dve strane i povući strogu crtu nije ni jednostavno
a ni prosto.

Većina nas ima želju da savremeno pčelarenje približno prilagodi sa prirodnim uslovima
u kojima su pčele milionima godina uspevale da funkcionišu. Naravno, da pored potreba
pčela zadovoljimo i deo naših potreba.

Van mreže slobodan ilic

• Stari član foruma
« Odgovor #4 poslato: Januar 07, 2011, 20:48:42 »

Svi se slazemo da je vlaga stetne ali u kom procentu.
   Ja zivim u delu sveta gde je vlaznost vazduha u vecini godine vrlo niska (pada i ispod 20%) a kuce su 95% radjene od drveta medjutim svaka kuca ima uredjaj koji vlazi vazduh (humidifier)i odrzava odredjenu(35-45%) vlaznost unutar kuce.
    Dali neko moze da kaze  u kom prcentu vlaznost postaje stetna za pcele odnosno koji je to procenat vlaznosti u kosnici koji je potreban pcelama za normalan i zdrav zivot.Hvala

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #5 poslato: Januar 07, 2011, 22:13:50 »
Ne možemo u potpunosti upoređivati vlažnost vazduha na nekoj teritoriji i vlažnost u samoj košnici. Pčele odlično znaju koja im vlažnost odgovara u košnici, pa ako je mala one češće donose vodu u košnicu i održavaju odgovarajući procenat. Nisam nigde naišao u literaturi koliki je taj procenat što ne znači da neko nije i to izračunao i da se taj podatak nalazi u nekoj knjizi o pčelarstvu. Ja samo znam da prevelika vlaga pogoduje razvoju varoe, a to mreža na podnjači donekle onemogućuje (ako ispod nje nema nikakve fioke). Ovde na forumu je negde postavljena tabela o životu varoe pa možete da se podsetite koliko je varoa žilava i šta sve može da istrpi. Pozdrav.

Van mreže slobodan ilic

• Stari član foruma
« Odgovor #6 poslato: Januar 08, 2011, 19:59:46 »
Sveto slazem se tvojim odgovorom i hvala .
   Ako je vani vlaga vazduha 20% ili manja pcele ce vrlo lako podici vlaznost u kosnici ako im treba , medjutim ako je vani vlaznos vazduha 80% ili veca dali pcele mogu smanjit vlagu u kosnici kada im to treba, pogotovo ako je podnjaca otvorena?
Pitanje i pozdrav za sve kolege .

« Odgovor #7 poslato: Januar 08, 2011, 20:18:58 »
Moje je mišljenje ako je vani tolika vlažnost (80%) da to kod otvorene mrežaste podnjače ne bi trebalo da bude neki veći problem za pčele. Takva vlažnost zna biti ponekad u maju, junu ili julu kad se okiša, kao što je to bilo kod mene prošle godine u drugoj polovini juna. Kiša je padala dvadesetak dana, skoro neprekidno, nije bilo hladno, vlažnost je sigurno bila i veća od 80%. Verovatno pčelama nije bilo jednostavno da održavaju potrebnu vlažnost u košnicama, ali kod pregleda (posle kišnog perioda) nisam primetio da su mi nastavci mokri od vlage, a u avgustu prilikom tretiranja mravljom kiselinom nije opadalo mnogo varoa, što znači da su pčele ipak uspevale da za vreme kišnog perioda održavaju odgovarajuću klimu u košnicama koja u isto vreme nije odgovarala razvoju varoe. E, sad da bi čovek tačno znao šta se događa u košnicama morao bi da ima neke merne uređaje kojima bi mogao tačno da odredi koja je temperatura i vlažnost bila u košnicama. Ko ima vremena i novca može i to da istražuje, ja nemam. U svakom slučaju moj zaključak bi bio da je za ovakve prilike mnogo bolja mrežasta podnjača nego puna jer mi je za to potvrda mali broj opale varoe u avgustu, pa i kasnije u novembru, posle tretmana oksalnom kiselinom. Znam slučajeve da su neki sa punim podnjačama imali ogroman broj opalih varoa prilikom  kojekakvih tretmana, uglavnom amitrazom. Ne znam da li sam uspeo da odgovorim kolegi Slobodanu. Pozdrav.

Van mreže slobodan ilic

• Stari član foruma
« Odgovor #8 poslato: Januar 08, 2011, 22:22:36 »
Hvala kolega Sveto na iscrpnom odgovoru  ali ja sam ko varola kad navalim nema spasa.
Kada je najpovoljniji period otvoriti podnjacu i do kada je drzat otvorenu,Dali je to kada temparature ne padaju ispod odredjenog stepena ili to zavisi od pasni prilika na terenu.Unapred zahvalan Ilic

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #9 poslato: Januar 08, 2011, 23:24:32 »
Puna podnjača ima ogromnu prednost kod selećeg pčelarenja. Na terenu ne vladaju idealni uslovi, pa ako mrežastu podnjaču, iz bilo kog razloga, spustimo na neko ispupčenje, mrežica se cepa i eto ti belaja.

« Odgovor #10 poslato: Januar 09, 2011, 18:41:45 »
Hvala kolega Sveto na iscrpnom odgovoru  ali ja sam ko varola kad navalim nema spasa.
Kada je najpovoljniji period otvoriti podnjacu i do kada je drzat otvorenu,Dali je to kada temparature ne padaju ispod odredjenog stepena ili to zavisi od pasni prilika na terenu.Unapred zahvalan Ilic

Ja vadim lesonit (to imam ispod mreže u toku zime) negde polovinom marta, u zavisnosti od vremenskih uslova, i podnjača mi je otvorena sve do tretiranja oksalnom kiselinom (novembar). Kolega Vojko je u pravu kad se tiče seljenja košnica, ali ako imamo dobra postolja za košnice (koja su visoka 30 do 50 cm) onda to ne važi. U tom slučaju su podnjače sa mrežom bolje rešenje. To je moje mišljenje na osnovu nekih mojih iskustava, što ne znači da drugi nisu imali drugačija iskustva. Puna podnjača je bolja samo u slučaju kad košnice spuštamo direktno na zemlju. Pozdrav.

Van mreže zivomir gujanicic

• Stari član foruma
« Odgovor #11 poslato: Januar 09, 2011, 21:29:38 »
  Замолио бих вас да прочитате шта је инверзија и одмах ће те знати колика је влажност у кошници са мрежастом подњачом. Моје кошнице сам селио неколико година , а испод  њих сам стављао палете и насам имао никакви проблема.
Не постоји лоша књига , постоје  само лоши читаоци.(Живомир Гујаничић)

Van mreže Smailbegović Hasan

• Član foruma
  • "HS" Pcelnjak
« Odgovor #12 poslato: Januar 09, 2011, 22:55:37 »
Drage kolege, svako pitanje a i kometar je ok.
Samo smaram da bi slike podnjaca sa kojim pcelarimo bile jao pozeljne da se vide.Onda je lakse  kometarisati i postavljati odredena pitanja.
Pozzz Haso
Čovjek pati dok ne svati a kada svati opet pati jer je svatio da je uzalud patio.   Moje predstavljanje

« Odgovor #13 poslato: Januar 09, 2011, 23:14:14 »
U košnici je uvek inverzija, za razliku od okoline. Najtoplije je ispod hranilice (poklopne daske). U prirodi se to ponekad događa (zimski period), kad toplota "pobegne" u brda, a u dolinama, osim što ne može da se diše, da se smrzneš. Tako je zadnjih mesec dana bilo u Užicu, Sevojnu i Požegi, a verovatno i Kosjeriću. Usput, Užice je trenutno i najzagađeniji grad u Srbiji, pa je prava milina kad se "pobegne" na Zlatibor, Jelovu Goru ili Makovište. A Vojo kuka kako je kod njega grozno. Vidi se da nije odavno bio u Užicu. Na slikama se vidi kako je u maglovitom Kosjeriću. Moja je sreća što se moj pčelinjak nalazi iznad ove magle koja retko kada može da dođe do njega. Kad je podnjača zatvorena (puna podnjača) u košnici se događa nešto slično kao u Kosjeriću sa maglom. Pozdrav.

Van mreže Ante Bošnjak

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Tuzla,selo Breze
« Odgovor #14 poslato: Januar 14, 2011, 16:49:24 »
Kod dileme mrežasta ili puna podnjača ja se opredjeljujem za mrežastu antivaroznu podnjaču.Pored prethodno rečenog što su navele kolege,ja je koristim i zbog:
   1.Ne otvaram košnicu da bih očistio  podnjaču,čistim uložak od lima koji se nalazi ispod mreže na podnjači.
    2.Pčele su oslobodjene čišćenja podnjače sem od mrtvih pčela i sl.
    3,Opala varoa ne može se vratiti na pčelu.
    4.Čišćenje limenog uloška vrši se sa manje rada nego kod pune podnjače.
    5.Kod tretiranja laka kontrola opale varoe.
    6.Kod seobe obezbjedjena dodatna ventilacija,pa neće doći do gušenja pčela.
    7.Limeni uložak i na njemu vosak od poklopaca ispušteni polen i slično pokazuje stanje društva.Kao,veličina zimskog klubeta.Takodje se može vidjeti gdje je klube,sa koliko okvira i do koje dužine otvaraju med a time se može pratiti i razvoj društva bez otvaranja košnice.
    8.Izvlačenjem ili postavljanjem limeni uložaka ispod mrežaste podnjače utičemo na raniji prestanak ili početak legla(ovo važi za kasnu jesen i za mjesec januar ili februar.
Ako sam šta ponovio izvinjavam se kolegama. Sve vas pozdravljam. Ante