Одговор сам одмах јуче написао али сам чекао „академских 15 минута“.

То стручњаци себи дају значај. То је „доживљај“ човека а не пчела (то „хигијенско понашање“).
Ради се тест да би реклама имала неку основу. Ја производим матице за тржиште откада пчеларим. После два месеца упознавања са пчелама, помагао сам стрицу око матица. Тако сам одмах на самом почетку научио да брзо и безбедно хватам матице, да уочим понешто и у понашању и ако се нешто рано почне, створи се добар осећај (под условом да занима човека, а не да схвати пчеларсво као седење у просторијама удружења). Пин тест нисам никада радио!
Надам се да рзумеш да не треба докторат да се уочи да пчеле чисте станиште
увек када то могу. Али, морам додати следеће: ако тим стручњацима пчеле не чисте станиште, онда не знају дс пчеларе, па траже разлог да објасне своје незнање.
Штосе тиче мрежасте подњаче (ово има везе са темом и „хигијенским понашањем“), забуну уносе тврдње неких „стручњака“ (мислим на нпр. Брндушића пре свих зато што је он врло темељит у својим глупостима – иначе, ако можеш да посетиш форум СПОС-а, наћи ћеш да је и он није правио разлику „муве“ и пчеле – тема Кајсија). Пре неког времена је поставио слику мрежасте подњаче која је била потпуно облепљена проплолисом. Разлог што пчеле као знају да је то штетна подњача. Како је глупост бескрајна, исто тако се шири међу људима који су тек почели са пчелама и који сматрају озбиљним његове зајебанције и ти људи нису криви што то не виде у почетку, а касније...боље да не напишем шта мислим. Онда по томе испада да моје пчеле не могу да „закључе“ да им не ваља мрежата подњача и наступу потпуне конфузије не лепе прополис по мрежи. Никада ми се није десило да ми пчеле налепе прополиспо мрежи (осим по рубовима и то раде понека друштва). Дакле, закључак је да мају „хигијенско понашање“ (оне што не лепе, а не ове што су набацале по мало прополиса). Само ми није јасно како то никада нисам имао проблем са ноземом иако сам и ове године у кошницу ставио саће са медом страдалих друштава са другог пчелињака у хранилицу кошнице. Такође постоји и "допринос" др. Станимировића (итд.) у општој збрци.
Разлог зашто пчеле залепе мрежу подњаче је далеко прозаичнији од маштовитих претпоставки неких стручњака. Са тиме нема никакве везе нека измишљотина која се назива „хигијенско понашање“ већ се ради о некој врсти
одбране станишта од могућих нападача који се примичу гнезду.
ПС
Даље би могле само да се наброје моменти када пчеле запоставе чишћење подњаче или чак и гнезда. Реч је о поремећајима у друштву или ономе што сам назвао пречи посао пчела.