Autor Tema: mrežasta ili puna podnjača?  (Pročitano 120766 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Mato Vincetic

• Gost
  • *
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sandrovac
Odg: mrežasta ili puna podnjača?
« Odgovor #165 poslato: Mart 23, 2018, 01:13:24 »
Pozdrav postovani pcelari sa RV kosnicama posto mije ovo prva kosnica koju sam kupio u Beceju pame zanima podnjaca puna kako izgleda i dalije normalno da podnjaca ima ulaz pcela sa dvije strane tojest napred i nazad ilije nesto pogresno

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #166 poslato: Mart 23, 2018, 12:31:27 »
Могуће је да је грешка, али исто тако могуће је да је мајстор предвидео да се подњача може користити за оплодњаке. Ако су лета на обе стране подњаче у оси, то је свакако грешка. Ако су померена тако да је једно ближе једној, а друго ближе другој, то је онда за наведену могућност.

Ако је мајстор предвидио да је за двојну намену, можеш затварати задње лето. Ја то радим комадима обичног црева за заливање и то оног јефтинијег које је стишљиво. Ако је тврђе, када је хладније одвалиш нокат док га обликујеш.

ПС

На „седмицама“ и немам лето. Рекао сам мајстору да ми не ставља никакве лајсне ни напред ни назад. Урађен је под подњаче и бочне стране. Назад ставим једно црево пеко целе дужине подњаче, а напред је практично три дела. Један служи за затварање лета при сеоби. У том случају је најбоље када су исте дужине.

Разлог због којег сам се одлучио је тај што се временом испод лајсни скупи нешто влаге и почиње труљење. Када црево врши функцију заградних лајсни, повремено окренем подњачу да се задњи део мало боље просуши. Ово радим при прегледу.

Наравно, не препоручујем ову моју идеју – мени лично одговара.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
« Odgovor #167 poslato: Mart 23, 2018, 22:38:35 »
Ja ipak ostajem pri punoj podnjači, košnica će biti blago nagnuta napred, pa se nadam da neće biti problema.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #168 poslato: Mart 23, 2018, 22:48:39 »
То је основно код дрвене подњаче.

Да ли селиш пчеле?
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
« Odgovor #169 poslato: Mart 23, 2018, 22:53:09 »
То је основно код дрвене подњаче.

Да ли селиш пчеле?
Ne

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
« Odgovor #170 poslato: Mart 24, 2018, 23:22:52 »

Drvene pune podnjače, 25mm debljine, posle firnajza. Tamniji deo (bočne strane) od hrastovine, a pod od borovca.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #171 poslato: Mart 24, 2018, 23:37:42 »
Зашто не фирнајизираш и газећи слој поњаче? Или нисам добро видео.

Ако је на једној од слика регулатор лета, изгледа ми да ти и не треба: оргроман је отвор.

На лету (ако није покретно па се може склонити), имаћеш „сметове“ снега.

ПС

Заборавио сам на једну ситницу: надам се да је мајстор добар и да је пажљиво одабирао бочне странице подњаче. Имам подњаче са храстовим "боковима" и искривиле се понеке да су неупотребљиве.

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
« Odgovor #172 poslato: Mart 25, 2018, 08:52:02 »
Зашто не фирнајизираш и газећи слој поњаче? Или нисам добро видео.

Ако је на једној од слика регулатор лета, изгледа ми да ти и не треба: оргроман је отвор.

На лету (ако није покретно па се може склонити), имаћеш „сметове“ снега.

ПС

Заборавио сам на једну ситницу: надам се да је мајстор добар и да је пажљиво одабирао бочне странице подњаче. Имам подњаче са храстовим "боковима" и искривиле се понеке да су неупотребљиве.
Nisam išao firnajzom unutrašnjost podnjače, mora imati neke hemije u njemu i cenim da kasnije ta isparenja nikako ne mogu biti dobro pčeli.

Regulator napravio majstor bez ikakvih pitanja 200x8 i zimsko 70x8mm. Ali to mogu lako napraviti nove (ima tema o regulatori leta i poletaljci), ali za poletaljku se jesam zeznuo jer je fiksna.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #173 poslato: Mart 25, 2018, 16:03:53 »
Можда има неке хемије, али много мање него садолин. Користим фирнајза за подњаче увек и некада сам „купао“ подњаче у фирнајзу. Пчелама ништа не фали.

Релативно брзо ће пчеле направити врло танак слој прополиса по тој површини. Али сам слој прополиса није довољан да штити дрво. Као и восак, и прополис „одрађује“ променом темпереатуре, стварају се пукотине у том наносу, односно „филму“ прополиса и ту се задржава вода. Микроорганизми раде своје.

Погрешићеш ако не фирнајизираш.

Не знам за тај регулатор колико је добар, али мени отвор делује ненормално велики. Нарочито што је рађен глодалом, па га је и то проширило.

Добар је за зимовање, али по мени лош за лето (мада ћеш ту имати пуно опречних мишљења, јер има пуно пчелара који током неких паша потпуно склоне регулатор – ја то не радим).

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #174 poslato: Mart 25, 2018, 19:47:13 »
Nisam išao firnajzom unutrašnjost podnjače, mora imati neke hemije u njemu i cenim da kasnije ta isparenja nikako ne mogu biti dobro pčeli.

Moj ti je prijedlog da kupiš čisto rafinisano laneno ulje i da sa vrućim uljem namažeš podnjaču ako već ne želiš firnajzom.
Istina je ja sam gledao deklaraciju na firnajzu i sadrži sva upozorenja kao i bilo koji sintetički premaz uključujući i to da je štetno za vodene organizme itd. Ko zna šta sve sipaju u njega pored lanenog ulja koje mu je osnova.

Pozdrav svima...

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #175 poslato: Mart 25, 2018, 20:15:37 »
Постоји разлика у фирнајзу на бази ланеног уља и ланеног фирнајза. Постоји и вештачки фирнајз који гуши као и амитраз и то када се ради на отвореном.

Ја сам научен да погледам колиину талога на дну боце. Што више талога, то боље.

1991 сам у Румунији купио ланени фирнајз који је био фантастичан – бољег никада нисам нашао код нас.

ПС

О штетности за водене организме не могу рећи поуздано. Само што ту може бити и питање растворљивости, али и нека врста обавезе за упозорење да се не баца свуда (то наш народ воли до бесвести). То не  мора значити да би ланени фирнајз нашкодио пчелама.

Која је цена чистог рафинисаног уља. Свака рафинација подразумева обраду повишеном температуром да се одстране убачене хемикалија које се додају да се добије већа количина уља. Питање је до које се температуре обрађује јер није за исхрану и колико остане хемикалија.

У сваком случају је најбоље да заштити добро урађену подњачу, то је суштина.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #176 poslato: Mart 25, 2018, 20:40:32 »
О штетности за водене организме не могу рећи поуздано. Само што ту може бити и питање растворљивости, али и нека врста обавезе за упозорење да се не баца свуда (то наш народ воли до бесвести). То не  мора значити да би ланени фирнајз нашкодио пчелама.

Која је цена чистог рафинисаног уља. Свака рафинација подразумева обраду повишеном температуром да се одстране убачене хемикалија које се додају да се добије већа количина уља. Питање је до које се температуре обрађује јер није за исхрану и колико остане хемикалија.

Nemogu ništa sigurno da tvrdim jer nemam tu ambalažu kod sebe. Čitao sam sastav na deklaraciji i znam da sam ga vratio na policu jer mi se nije dopalo.

Cijena 100% rafinisanog lanenog ulja je kod mene oko 5€ za 1l. Jeste relaivno skupo ali ako se neće firnajzom onda će da košta. Koliko je zaista rafinisano nemam pojma. Sigurno nije za ishranu ali cijenim da je čistije od firnajza što opet ne znači da bolje štiti drvo jer u firnajz se dodaju hemikalije kako bi mu se poboljšala zaštitna svojstva.

У сваком случају је најбоље да заштити добро урађену подњачу, то је суштина.

Slažem se.

Pozdrav svima...

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #177 poslato: Mart 25, 2018, 20:58:38 »
Sve svoje košnice sam premazivao firnajzom lanenog ulja. Po meni najkritičniji dijelovi su spojevi i dijelovi podnice koji su najviše izloženi padavinama. Ove godine sam mazao doslovce ključalim firnajzom, u tom slučaju firnajz prodre duboko u drvo i najbolje ga impregnira. Kod firnajza je bitno i da se dobro isuši na drvetu, znači na niskim temperaturama i u nekim zatvorenim prostorima to neće dobro odraditi, najbolje kad se više skoro ne osjeti miris firnajza.
P.S. (kao Šole) nisam do sada primjetio nikakva štetna djelovanja po pčele na djelove koji su premazivane firnajzom, veći je problem u dijelovima koji nisu premazani firnajzom jer su ubrzo potamnili i pojavio se i plijesan (buđ). Također i priče da na premaz firnajzom ne ide boja na vodenoj bazi ne pije vode jer do sada bi već primjetio da nešto "ne štima"

Van mreže Vladimir Todic

• Stari član foruma
  • Пчеларство Тодић
  • Lokacija pčelinjaka: Temerin
« Odgovor #178 poslato: Mart 26, 2018, 15:21:04 »
Значи треба и унутрашња страна подњаче да се премаже са нечим за заштиту?
„Све  што  не  желимо  да  нама  чине  - не чинимо  ни  ми  другима"

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #179 poslato: Mart 26, 2018, 19:20:59 »
Значи треба и унутрашња страна подњаче да се премаже са нечим за заштиту?

Нисам то никад радио на пуним подњачама, осим са унутрашње стране доњег дела подњаче где пчеле немају приступ...

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.