Autor Tema: Rješavanje bezmatka  (Pročitano 15122 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Rješavanje bezmatka
« poslato: Jun 12, 2015, 21:57:54 »
Pregledom svojih društava ustanovio sam da su mi 3-4 društva ostala bez matica (vjerovatno problem oko sparivanja na kontejneru). Na jednom društvo sumnjam da već ima lažne matice a ostala još nemaju nikakvog legla. Imam na kontejneru jedan dupli nukleus na LR tijelu koji je dupke pun leglom pa sam razmišljao kako bi bilo da zamjenim mjesta nukleusa i društava bez matice (ovaj sa lažnim maticama bih još dodatno istresao sa okvira). Izletnice bi se vratile na stara mjesta i zatekle maticu sa leglom a pošto ovih dana ima nekog unosa mislim da bi to moglo proći bezbolno. Zanima me mišljenje iskusnijih kolega.

P.S.
Na jednom društvu kojem sam ostavio matičnjak sam našao jajašca na površini veličine dlana. To leglo mi izgleda kompaktno ali jajašca u njima nisu baš "centrirana" pa sam malo skeptičan. Dali mlade matice možda ispočetka tako nose jaja jer su sitnije (i neiskusnije) ?
« Poslednja izmena: Jun 15, 2015, 23:39:36 od strane Moderator 3 »

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
Odg: Riješavanje bezmatka...
« Odgovor #1 poslato: Jun 12, 2015, 23:12:37 »
I ja imam isti problem sa rojevima kojima sam dodao rojeve  maticnjake po mojoj prepostavci ti maticnjaci su bili starosti 10-13 dana danas sam pregledao rojeve i samo na 3 roja sam nasao leglo dok na ostalih 5 jos uvek nema legla a ni matice nisam video ali ih nisam ni preterano trazio...u jednom malom roju nije bilo matice jer su pcele neprestano lepezale krilima a posto je ovaj roj na svega 4 rama pregledom nisam nasao maticu i odmah sam mu dodao ram sa jednodnevnim leglom i pojacao ga sa mladim pcelama iz druge kosnice ali sam ih prehodno poprskao razblazenim jabukovim sircetom...

Po kalendaru proizvodnje matica u narednim danima trebalo bi da matice pronesu ako ih imau rojevima jer od izleganja do pocetka polaganja jaja treba da prodje  od 10-15 dana ja sam razrojavao 30.05.15 i 31.05.15 +3-4 dana da se izlegnu  + 10 tak dana da pronesu po tom proracunu u narednim danima treba ocekivati leglo ali mene muci neizvesnost i iscekivanje pa sam u strahu da sam ostao bey matica...ali cekacu jos 5-6 danapa ce da vidimo stacemo...
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #2 poslato: Jun 12, 2015, 23:24:53 »
Anto to društvo sa maticom koja nosi "necentrirana" jaja treba stimulativno prihranjivati kako bi mlada matica imala iluziju jake paše i pronela punim kapacitetom...Kod mene imam isti slučaj....

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #3 poslato: Jun 13, 2015, 00:08:22 »
Мени је један рој који сам одвојио ове године остао без матице.
Приликом претходног прегледа видео младу матицу. Следећим прегледом, девет дана касније лажне матице прорадиле.
Све пчеле сам истресао са рамова у кошницу, уместо тих рамова убацио неколико сатних основа да имају на чему да се држе и да мало раде и тако оставио један дан. Вечерас сам тај рој спојио са једним јаким друштвом преко новина.

Van mreže Milojko Vasic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bajina Basta
« Odgovor #4 poslato: Jun 13, 2015, 01:25:58 »
Nikola, negde gresis, ne dogadja se da danas vidis maticu a da za 9 dana rade lazne matice.
Ako vec istresas pcele i sklanjas ramove ne stavlja se nista u kosnicu. One se uhvate za poklopnu dasku i kosnica se zatvori da gladuju par dana  a posle se moze dodati matica ili vec sta resis, spajanje....

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #5 poslato: Jun 13, 2015, 23:03:27 »
Милојко, заборавио сам да напишем једну битну ствар, а то је да је то била млада неспарена матица (није се вратила са спаривања)... Пчеле сам убацио у кошницу са 4 рама легла и затвореним матичњацима и остало сатне основе. Док се млада матица излегла и отишла на спаривање, мислим да после нису имале од чега да повуку матичњаке.
Али сам сигуран да је то била матица што сам видео и сигуран сам у број дана јер водим дневник.
Данас сам погледао кошницу коју сам спајао. Новине су изгризле, и било је врло мало мртвих пчела испред.
У том најгорњем наставку су била формирана три мала клупка на сатоношама која се нису много померала. (претпостављам да су то уклупчавале лажне матице). Све остало је било сасвим уобичајено.
Та клупка нисам дирао, мада сам их можда требао избацити напоље.
Хвала за овај савет за затварање и гладовање.
Поздрав

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #6 poslato: Jun 14, 2015, 09:41:31 »
Razgovarao sam jučer sa jednim prijateljom, kaže mi da on kada ima nekakvog unosa (laganog kao ovih dana) stavi u plodište direkt okvire sa mladom pčelom i maticom iz oplodnjaka. Mlade pčele navodno štite maticu od starih pčela. Ovo vrijedi za društva bez matice, sa lažnim maticama otrese i istjera sve pčele van (dimom) zatvori leto da ne mogu unutra i stavi okvire iz nukleusa, pred večer otvori leto možda 1 cm da stare ne mogu navaliti od jednom u košnicu. Prošle godine sam dodavao maticu preko novina tako da sam je stavio odozgor na staro društvo, međutim ubile su je i to 2 puta :(

Van mreže Esad Jusić

Odg: Rješavanje bezmatka
« Odgovor #7 poslato: Jun 16, 2015, 01:04:55 »
Anto:
Citat
Prošle godine sam dodavao maticu preko novina tako da sam je stavio odozgor na staro društvo, međutim ubile su je i to 2 puta

A kakvo je bilo to društvo: bezmatično, s lažnim ili trutušom? Koliko je bilo jako gornje, a koliko ono dodato društvo s maticom? I, jesi li bio siguran da im je bilo potrebno dodati maticu? Mi uvijek ponešto u žurbi možemo previdjeti, bar ja jesam.

A šta misliš da prvo dodaš 1 ram otvorenog legla sa pčelama i pošpricaš ih malo vrlo rijetkim sirupom pa onda ostala ceremonija?

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #8 poslato: Jun 16, 2015, 01:07:50 »
Мени је један рој који сам одвојио ове године остао без матице.
Приликом претходног прегледа видео младу матицу. Следећим прегледом, девет дана касније лажне матице прорадиле.
Све пчеле сам истресао са рамова у кошницу, уместо тих рамова убацио неколико сатних основа да имају на чему да се држе и да мало раде и тако оставио један дан. Вечерас сам тај рој спојио са једним јаким друштвом преко новина.

Izgleda da je ovo ove godine pojava. Bar se meni čini. U četiri roja zaredom ostale bez matice, a vidio sam ne jednu mladu maticu u svakom roju i još sutradan ispred leta 1 mrtvu krasnu mladu maticu. Tipujem na kišu i ptice. Dodao sam matičnjake i eno ih ferceraju k'o doksa.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Goran Pavlović Vazduh

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Beograd
« Odgovor #9 poslato: Jun 16, 2015, 12:43:28 »
Istina i kod nas nestaju matice kao lude, kako po rojevima, tako u društvima. ZA sada smo rešavali sa rojevim matičnjacima, ali nam i njih nestalo. Od 4 uhvaćena roja 2 ostala bez matice, ali jedan povukao matičnjak tihe smene. Kod razrojenih 8 sve OK. Ali kod 8 društava stanje čudno - društvo se izrojilo, mlade matice tek pronose, u dva ima lažnih matica? Kao početnici, koji idu na meso moramo da spašavamo i ta dva društva. Ali kako? Istresanje u prazne nukleuse (po društva), dva/tri dana gladovanja, treći dan matica u kavezu, ili matičnjak? Može li neki savet?
Ako kaniš pobediti ne smeš izgubiti!!!

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #10 poslato: Jun 16, 2015, 16:33:18 »
Citat: Esad Jusić
A kakvo je bilo to društvo: bezmatično, s lažnim ili trutušom? Koliko je bilo jako gornje, a koliko ono dodato društvo s maticom? I, jesi li bio siguran da im je bilo potrebno dodati maticu? Mi uvijek ponešto u žurbi možemo previdjeti, bar ja jesam.

A šta misliš da prvo dodaš 1 ram otvorenog legla sa pčelama i pošpricaš ih malo vrlo rijetkim sirupom pa onda ostala ceremonija?

Pozdrav, svako dobro!
Maticu nisam mogao nikako pronaći kao ni mlado leglo tako da vjerujem da ako je i bila matica onda je bila nesparena. Nakon više od mjesec dana u tom društvu je ostalo malo pčele. Dodao im LR nastavak sa 4 okvira iz nukleusa (preko novina), stara matica koji sam izbacio kada sam mjenjao sa novima i njezino leglo na 2-3 okvira. ... ali to je sada već lanjski snjeg...
Sada imam legla u nekim sumnjivim društvima. Leglo je malo i kompaktno ali su jajašca nekako čudno postavljena tako da ću mu dati još malo vremena (od njih sa suncokreta ionako neće biti ništa :( )

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #11 poslato: Jun 16, 2015, 22:32:17 »
Istina i kod nas nestaju matice kao lude, kako po rojevima, tako u društvima. ZA sada smo rešavali sa rojevim matičnjacima, ali nam i njih nestalo. Od 4 uhvaćena roja 2 ostala bez matice, ali jedan povukao matičnjak tihe smene. Kod razrojenih 8 sve OK. Ali kod 8 društava stanje čudno - društvo se izrojilo, mlade matice tek pronose, u dva ima lažnih matica? Kao početnici, koji idu na meso moramo da spašavamo i ta dva društva. Ali kako? Istresanje u prazne nukleuse (po društva), dva/tri dana gladovanja, treći dan matica u kavezu, ili matičnjak? Može li neki savet?

Kod mene kažu: sevap je pomoći pa hajde da probamo štogod.

Roj nije povukao matičnjak tihe smjene jer nema otkud. To će biti prazan matičnjak i ne uzdaj se u to. Pčele i inače u težnji za opstankom povlače matičnjake, ali im je sve to put upropast jer nemaju legla da povuku matičnjake. Tu su se rodile razne priče: krađa jajeta, društvo s lažnim maticama se samo izvuče, od nesparenog jajeta bude..., ali nećemo sad o tome ti ćeš to sam pročitati, pratiti, razmišljati, upoređivati itd., ali uvijek čitati. Roju dodaj 1 ram sa otvorenim leglom i poslije 3-5 dana vidjećeš kako su povukle prave matičnjake, a kad to vidiš, tvoje je da samo čekaš još 20-25 dana i ofarbaš mladu maticu. Naravno, prihrana obavezna i oprezna, leto smanjeno na 1-2 cm.

Lažne matice? Može i tako kako si naveo, tj.svođenje na stanje golog roja pa dodavanje matice. Može i spajanje. Može i dodavanje otvorenog legla bar jednom, bolje je u 2 navrata. Moraš znati da su lažne matice PČELE i da ih ima puno, a trutuša je prava matica i samo je jedna u društvu. Kod lažnih matica cilj je odvratiti pčele da hrane mliječju pčele koje su postale lažne matice. Vjerujem da će ti sada biti jasnije zašto ih je potrebno svesti na stanje golog roja ili dodavati im leglo. Od svega, samo stresanje na travu ne radim.

Pozdrav, svako dobro i sretno!

Van mreže Goran Pavlović Vazduh

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Beograd
« Odgovor #12 poslato: Jun 16, 2015, 23:28:00 »
Hvala Esade, zaista pomoć kakva je potrebna.

Roj je imao maticu 30 dana koja je zalegala, a sada se na sredini rama sa leglom nalazi taj matičnjak.

Naš osnovni kiks je bio loš početni materijal - rojevi pred bagrem koji su kasno stigli i nisu se dovoljno razvili za bagrem, takvi otišli na Rudnik (2 bagrem), a tamo je presekla kiša. Kako su bile mlade matice nije se reagovalo adekvatno (pretpostavka - mlada matica se ne roji) i eto belaja. Za sada istrajavamo, a do kada reći će vreme.

Lažne matice me posebno inspirišu, pa ću definitivno pokušati da ih razbucam, posebno što je društvo još uvek dosta jako, ali i agresivno. Da li je bezmatak uvek dosta ljut?
Ako kaniš pobediti ne smeš izgubiti!!!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #13 poslato: Jun 16, 2015, 23:48:52 »
Hvala Esade, zaista pomoć kakva je potrebna.

Roj je imao maticu 30 dana koja je zalegala, a sada se na sredini rama sa leglom nalazi taj matičnjak.

Naš osnovni kiks je bio loš početni materijal - rojevi pred bagrem koji su kasno stigli i nisu se dovoljno razvili za bagrem, takvi otišli na Rudnik (2 bagrem), a tamo je presekla kiša. Kako su bile mlade matice nije se reagovalo adekvatno (pretpostavka - mlada matica se ne roji) i eto belaja. Za sada istrajavamo, a do kada reći će vreme.

Lažne matice me posebno inspirišu, pa ću definitivno pokušati da ih razbucam, posebno što je društvo još uvek dosta jako, ali i agresivno. Da li je bezmatak uvek dosta ljut?

Eh, pogrešno si se izrazio pa i ja pogrešno shvatio. Roj je roj, a velika je razlika roj u kojem je matica legla 30 dana. Nemoj me tako zezati više. Da li je baš samo 1 matičnjak i jesi li vidio da li je zaležen? To moraš tačno znati. Jer, ima matičnjaka koji su krupni i prekrasni, a nikad nećeš dočekati iz njega maticu pošto unutra nema ništa, osim braonkaste smjese koja nikad nije davala niti će dati maticu. Dalje, postoji mogućnost da je tiha smjene, ali onda ti je stara matica još tu i moralo bi biti otvorenog legla, posebno jaja. No, možda si ti prignječio maticu, a to onda nije tiha smjena i nema otvorenog legla niti jaja.

Kod lažnih matica, ako je društvo još uvijek srednje do jako, isplati se spašavati, drukčije ne, ali ima nešto što je nezamjenljivo, a to je praktično učenje: pokušavaš spasiti i tako učiš. No, reci ti meni, jesu li u pitanju lažne matice ili trutuša?

Bezmatak je nemiran, bruji i ne prestaje, neprestano lepezaju krilima, izgubljeno se i brzo kreću, ali da je ljut, JA još nisam doživio. Sretno!

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #14 poslato: Jun 18, 2015, 16:03:02 »
Ovako izgleda leglo za kojeg sumnjam da je od lažnih matica...
Kako bilo, istjerao sam sve pčele van iz košnice i zatvorio leto, stavio u plodište okvire iz oplodnjaka sa pčelama i mladim leglom (maticu nisam mogao pronaći ali je jednodnevnog legla bilo). Pčele iz stare košnice za koju sam sumnjao na lažne matice sam istresao sa okvira 50-ak metara dalje, onda sam sa spužvicom otvorio leto na 1-2 cm pa kako im bude. Koliko bih sada trebao čekati vremena da ponovno provjerim stanje u košnici?