Ostale teme na forumu > Čestitke

БОЖИЋ - НАЈВЕЋИ ПРАВОСЛАВНИ ПРАЗНИК

(1/4) > >>

Zika Stojanovic:
Данас је Бадњи дан по јулијанском календару, а сутра је Божић, највећи хришћанско-православни празник. Обично се каже да је Васкрс најрадоснији, а Божић наш највећи празник, празник мира и породице.

Јутрос рано су многи православци ишли у шуму по Бадњак, негде појединачно, а све чешће се одлази
и организовано у оквиру црквених општина. Овде на северу Бачке данас ће у 16:45 кренути свечана литија са бадњаком до Трга Републике где ће свечано у 17:00 бити упаљен Бадњак, који је јутрос рано донешен до Цркве.Св. Вазнесења Господњег.

У организацији Српске православне општине палићке, јутрос у 6:00 је поворка кренула до оближње шуме по Бадњак  и прошавши палићким улицама стигли су до новог, још незавршеног храма Св. ПророКа Илије већ у 8:30. Свечано паљење Бадњака ће бити у 18:00.

Сигуран сам да је тако и у свим осталим селима и градовима наше Србије!

Ево како је Вук Ст. Караџић писао о Божићу:

"Уочи Божића, пошто се бадњаци унесу у кучу и наложе на ватру, узме домаћица сламе и квочући (а за њом деца пијучући) простре по соби, или по кући, ако нема собе. Послије вечере пјевају и веселе се. Кад ујутру устану, најприје отиде једно те донесе воде, али понесе жита те поспе воду (као полази је) кад к њој дође. Том водом умијеси чесницу и налије ручак, те приставе. Али прије него сједну за ручак, избаце по неколико пушке (тако ујутро рано кад устану), па се онда скупе сви око софре те се моле Богу (држећи свако по једну воштану свијећу у рукама) и мирбожују се, тј. Изљубе се сви редом говорећи : Мир божји! Ристос се роди, ваистину се роди, поклањамо се Ристу и Ристовом рожанству. Отом домаћин покупи све оне свијеће у једну руковет и усади у жито, које стоји на софри у каквој карлици, или у чанку (свакојако жито помешано заједно, у том житу стоје и колачи којекаки), те онда мало погоре, па их угасе оним житом. Оно жито после дају жене кокошима да носе јаја. Кад почну ручати, неки најпре окусе сира, неки печенице, а неки (као по Сријему и по Бачкој ) прије свега срчу варенике, али ракије многи не пију први дан за врућице. Око пола ручка устану у славу и ломе колач какогод и о крсном имену, само што нема кољива. На Божић се обично руча с вреће (простре се празна врећа мјесто чаршава, или по чаршаву), и софра се не диже (нити се кућа чисти) за три дана. Први дан Божића нико ником не иде у кућу осим положајника."

Свим колегама који славе Божић по јулијанском календару честитам Божић традиционалним поздравом:

МИР БОЖИЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ - ВОИСТИНУ СЕ РОДИ![/glow]

Vojo Brstina:
Свим драгим колегама и пријатељима који данас славе бадњи дан и наредних дана Божић, желим да овај највећи хришћански празник проведу у здрављу, миру, благостању и радости.

Мир Божији Христос се роди, ваистину се роди !

Nikola Vucinac:
Mir Boziji Hristos se rodi, vaistinu se rodi !

zvonko todorovic:
Zelim vam srecne bozicne praznike.

Dragan Stantić:
Drage kolege, koji danas slavite badnje veče, želim vam da ga provedete sa svojim porodicama za prazničnom trpezom u radosnom raspoloženju kao što to i ja činim i srećan Božić!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju