Treba već ići na spavanje, ali moram ti napisati da je bitno i kakva je košnica.
Kada se spaja „cink“ spojem, prilično poprečnog preseka daske je izloženo uticaju vremenskih prilika. Taj „cink“ spoj se pravi bez zazora i to dovodi do pucanja daske po dužini. Nisu beznačajni ti otvori. Kada je bespaša,
pčele pokušavaju da uđu u druge košnice kroz te pukotine i možeš imati i grabež. Na taj način i dobra i jaka „mašina“ unutar košnice može propasti. Tako da nije bez posledica.
Moj prijatelj kojeg sam učio pčelarenju (sada ima par stotina košnica i dobru radinicu za izradu košnica na veliko) mi je kao argument kod „cink“ spoja rekao da ukiva eksere sa obe strane (bočne i čeone). Pitao sam ga da li je ranije to radio kod uobičajenog načina na koji smo radili (kao na slikama koje sam ti predložio da pogledaš). Naravno da nije. Onda sam mu rekao da sa toliko eksera i naš stari (dobri) način spajanja postaje izuzetno dobar. Naravno da nije imao odgovora na ovu primedbu.
Inače, majstori su
izmenili i dimenzije rama (možda na zahtev pčelara, a možda i ako svoj "doprinos" pčelarstvu - kao taj moj prijatelj) i sada malo odstupanje od pravog ugla dovodi do lepljenja bočne letvice rama za zid. Mora da ram da se vadi „radapcigerom“
. Ponuda je šarena, ali nije uvek sve dobro. Zato moraš znati šta je za tebe dobro, a ne šta ti nude. Nemaju majstori kalup po kojem rade košnice, već se pomeri "firung" i uradi kako kupac zahteva, a to nije neki problem (osim kod loših majstora koji imišljaju razne probleme i filozofiraju).
Jeftina košnica jeste pristupačna, ali ako neko uloži puno rada, to se mora isplatiti. Da bi se dobro uradila košnica, treba pažljivo i raditi. Jeftino nije uvek dobro.
Najgore je kada prepravljaš i popravljaš nešto što je novo.
PS
Imače, "cink" spoj je dobar za prozore
(unutrašnja krila), a za košnice i nije nešto naročito. Čak i spoljna krila prozora trpe manje promene raznih uticaja od nastavaka košnice.