Autor Tema: raspored hrane u DB kosnici  (Pročitano 5879 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Predrag Timotić

• Mladi član foruma
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Osečenica, Bogdanovića brdo
raspored hrane u DB kosnici
« poslato: Avgust 25, 2015, 20:53:34 »
Kao pčelar sa samo nekoliko meseci staža imam par pitanja:

1.kako pčele iskoriste zimi zadnja 2 rama puna meda (sa svake strane po jedan), mogu li uopšte doći do tog meda?

2.kako pčele naterati da med iz punih krajnih ramova prenesu na ramove na kojima će biti formirano klube? Šta će biti ako ram pun meda (isključivo med) prenesem u sredinu i prekinem kompaktnost legla?

3.ako preko ramova stavim položeno ram pun meda, da li će pčele preneti med i povećati mednu kapu?

4.ako uopšte pomeram krajnje ramove pune meda, do kog datuma okvirno to treba uraditi?

5.da li treba invertovani sirup za prihranu da "odleži" neko vreme pre sipanja u hranilicu? Koliko vremena mogu da ga čuvam (makar i u frižideru) a da se ne ukiseli?

6.na koji način stimulativno prihranjujete pčele u situacijama kada je pčelinjak udaljen npr.20 km kao u mom slučaju? Postoji li neki način osim da svaki drugi dan idem na pčelinjak (kad se radi u privatnoj firmi nije lako)?

Hvala unapred i ne zamerite, pitanja imam jos stotine.

Van mreže Nikola Milenkovic

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Vranovo
Odg: raspored hrane u DB kosnici
« Odgovor #1 poslato: Decembar 04, 2015, 23:08:54 »
Pokusacu sa mojim skromnim iskustvom da odgovorim na postavljena pitanja, posto i ja pcelarim na DB kosnicama.

1. Ramove pune meda sam uvek priblizavao klubetu...u periodu kada pocinje da se formira klube, a kada ce se formirati to zavisi od vremenskih prilika.
2. Nikako ne prekidati kompaktnost legla, pogotovu ne prilikom zazimljavanja, pcele mogu doziveti ram pun meda kao neku vrstu pregradne daske.
3. Polozen ram meda koristi se kao prehrana ako su pcele zazimljene sa malo hrane.
4. Nemoj se vezivati za datume, nego prati ponasanje pcela i vremenske prilike.
5. Najbolje je pripremati sada za sada, uz naravno dodatak 2 procenta Nozevoja koji je nezamenljiv za vitalnost pcela.
6. Moje misljenje nabavi velike hranilice.

Unapred se izvinjavam ako sam napisao nesto sto je pogresno, i ja sam pocetnik, samo prenosim moja iskustva koja su se bar do sada pokazala kao uspesna.

Srdacan pozdrav svima

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
Odg: raspored hrane u DB kosnici
« Odgovor #2 poslato: Decembar 05, 2015, 10:34:25 »
Nemam db košnice al imam pološke sa db ramom pa je tehnika zazimljavanja ista. Sužavanje pregradnom daskom na 7 ramova. Pčele prenesu med iz ramova iza pregradne daske i same naprave raspored hrane kako im odgovara. Naravno ako je potrebno dodati sirup do popune zimskih zaliha tj  15 +kg meda.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić