На сајту СПОС-а је објављена вест да се оснива
Одбор за заштиту пчела и у изгледу је оснивање Фонда за заштиту пчела. Очигледно даје реч само о активностима, али постоји чврста повезаност са "завршном изборном конвенциом" и зато пишем своје виђење овде.
То је добра ствар. Само ако не буде у смислу продавања магле: „Сви знамо шта се десило али немамо егзактне податке“. То би у преводу значило да се дизала прашина на основу претпоставки без јасних доказа. Мада не треба бити песимиста, правда је спора али ефикасна и можда у међувремену пристигну и докази. Слични онима који су рађени у Сирији када је доказивано коришћење бојних отрова (велика превара да не може бити већа - ради се о проналаску некога флуорида када се тело умрлог "растури" скоро до атомске структуре и нађу флориди којих има у пастама за зубе или тиме трују народ преко пијаће воде у водоводима).
Постоји и нешто занимљиво. Написано је следеће:
„ -Одбор и Фонд су одговорни за свој рад ИО СПОС-а и
законима Републике Србије“.
Чему то наглашавање ако се одбор може формирати као радно тело савеза и дужан је да ради по правилима савеза (као и остали чланови савеза, односно удружења), а то је рад који мора бити у складу са статутом СПОС. То иначе и закон прописује.
Али! Могуће је да СПОС оснива нешто што би било неко независно регулаторно тело, односно да припада
стручној служби која ће бити добро
плаћена за свој рад. То би била награда за оне који подржавају рад ИО и када доноси и погрешне одлуке или се бави празном пропагандом. Празна пропаганда може бити недоказано тровање које пропраћено у многим медијима тако да се ствара утисак митске борбе за интересе пчелара (а добили су патку иначе, новинарску, да неко не помисли на ону "органску" којим случајем
што би било вулгарно и не приличи мени да се тако "одражавам" - мада нека свако бира какву патку жели СПОС дели и ово је демо(н)кратија). Како то да пчеларима није помогнуто тужбом коју би помогао савез. Тиме би остварили накнаду материјалне штете. Али, како ИО има проблема са „егзактним“ доказима ето примитивне пропаганде у народу зване - лаж.
Иначе већ је било наговештаја да се надокнади штета онима којима су пчеле троване. Али, ако је неко само мало упућен, мора се прибојавати корупције. Како надокнадити штету на основу доказа: „Мајке ми има тровања“ (а недостају егзактни докази). Тако се може донети одлука да се некоме надокнади штета зато што је мрцварио и искориштавао пчле до крајњих ганица (уместо да буде гоњен по Закону о добробити животиња) а основ је између осталог што је пријатељ система.
У том случају би и фонд био само прерасподела средстава од оних који мало имају према онима који имају мало више али су "слуге режима". Треба се сетити каква се јавна галама на форуму СПОС-а дигла када су „goust-u“ мазнули пчеле. А када неком „обичном“ пчелару то ураде, реакција је углавном млака.
„Goust“ (мислим
Саша Чолак) је ушао у предлог за члана одбора, као што сам делимично предвидео. Остају непознанице ко су остали. Што већа лаж то бољи „друг члан“. Кога само даље лагати: целокупну јавност или само пчеларе?
Ко је
Дејан Марковић из Јагодине.
Ако неко зна нека ме упути, да знам и ја (али и остали, јер је човек предложен за председника одбора са утицајем на помоћ код могуће настале штете тровањем пчела, што је интерес свих). Можда је човек врло искусан пчелар. Ако се у претраживач Googla упише име Дејан Марковић пчелар Јагодина добијем само ово
претстављање на форуму БПП и овај снимак изјаве. Ради се о
дугогодишњем пчелару (тако каже водитељ). А у престављању „први“ Дејан Марковић каже да 2013 није имао појма о пракси и да се и у теорији „мало изгубио“. Можда је то неки сасвим трећи лик који је искусан у раду са пчелама, који је прошао сито и решето и донеће врло јасне процене и упуте за оштећене (ту мора брзо да се дела а не лупа којешта и претпоставља).
Било би битно да колеге које познају пчеларе у Јагодини саопште који је Дејан у питању. Неки искусни Дејан или „дугогодишњи“ Дејан који је сконтао шта је то пчела пре 3 године. Уз то је предложен за преседника одбора.
Следећи члан је
Влада Ковачевић и Кекенде. Он би вероватно требао да буде задужен за „правне аспекте“ тровања (или је и он растезао печеле до границе издржљивости) па се јадне „отровале" чим су виделе сунцокрет. Ако је то да ућари неку кинту на име недоказане штете ОК. То је људски, уз'и све што ти живот пружа. Али ако би се стварно бавио правним „аспектом“ е онда је ту проблемчић. Јавно сам доказао да се не служи чињеницама баш у правним питањима. То може бити плод незнања или „слабог рефлекса“ што би рекли касно пали. Јака правна сигурност.
На крају (није џентлменски) госпођица (или госпођа, не знам па ђу користити ословљавање или одредницу – госпођица). То је госпођица
Др. вет. мед. Снежана Милосављевић. Не знам ко је то и користио сам претраживач Googla. Појави се председница УО Аграрног фонда у Пожаревцу са тим именом (без титула). Друга за коју знам је „прва пратиља тасовца“ (и ли обрнуто да се "тасовац" убацио као прва пратиља) бар се то тако види у јавности на силним сликама. Колико је стручна не смем ни да помислим ако се има ово у виду: Др. вет. мед. „Драклем“ немам неки важан коментар. Живи били па видели
.
Само ако је неко пресдедавао управним одбором неког тела које је можда општина основала (читај – држава) мало зебња узнемирава ме (ово је мало песнички срочено, али је у оквиру теме). Тај фонд између осталог шаље пољопривреднике и на сајмове пеко „гране“. Иду вероватни и пчелари као пољопривредници (из Обреновца ишли). Само што то нису професионални пчелари него хобисти, што би рекли. Било је ту много запослених у државним фирмама и они су хобисти (као што сам и ја). Али нисам злоупотребио средства буџета и ишао преко гране. Грана долази у обзир ако ми се накчи рој на грану, а преко, када морам преко тарабе у комшилук да скинем рој. Поштено са моје стране (иначе верујем да бих вероватно и ја користио, односно расипао средства своје државе на „студијска“ путовања - па људи смо, а људи су тако кварљива роба). Али нисам близу структура. Н'умем да се шлихтам. Не кажем да се неко шлихта, али шта то има толико да се види а нема користи од тога. Јефтиније да се укључи телевизор. Све се ту види, него треба упутити пчеларе как ода се удруже и остваре то са сајмова.
Поред завршне изборне конвенције
* којој је недостајао само Деда мраз, ево још једног пропагандног и нејасног средства за пчеларе. Све ће да буде као пре: имате штету па тужи бре. А ко је близу тегле са пекмезом имаће и слатке прстиће. Тако је увек било и биће. Само што ће ићи нека кинта да се можда плате будући стручни сарадници (иза оваквих „проџеката“ се у Србији углавном продаје мгла и арче заједничка средства.
* Завршна изборна конвенција је оржана у хотелу. Мало луксузније него да је одржана редовна или ванредна скуштина. Да је одржана скупштина, ту би било питања расправа и мање луксуза. Привидни луксуз служи да се они који су били тамо убеде да су на правом путу (за себе лично, наравно). Да се на неки начин одвоје од „гулије“. Порук је јасна: винисте као остали.Завас ће и даље бити хотел ако служите нашиј идеји
(свега па и могућег прикривеног или отвореног муљања). То је механизам поделе као инструмент демо(н)кратије и школа превараната и злочинаца са запада.
ПС
Модел за помоћи који сам навео када сам коментарисао губитке пчела у Ковину је по мојој замисли другачији. Такође, идеја
могућности остваривања рада пакирнице меда СПОС-а, али не бих да износим (може ал'да мидају кинту као „непостојећем“ директору Реке меда). Ово што пишем је на основу бенефита и важне улоге у Србији (то су они ликови које шетају по телевизијама и имају титулу БИВШИ – једна од важнијих титула у „сервији“ у рангу британског лорда). Са те позиције „обичајне титуле“ у „сервији“ бивши члан СПОС-а имам пуно право да пишем ове редове. Тако имају већи значај.
Успут, када је реч о ради ИО (или изборној пропаганди), јел' поправљен ауто председника по одлуци ИО или се одлуке не поштују. Дај мало да спроводимо одлучено, да држава (па и пчелари у оквиру "тога") цвета.