Autor Tema: Postavljanje pčelinjaka u voćnjaku  (Pročitano 5219 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Predrag Jovanovic

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: selo Petka
Postavljanje pčelinjaka u voćnjaku
« poslato: Januar 11, 2016, 20:32:54 »
Planiram da svoje rv košnice postavim u voćnjaku /trešnja i kajsija/.Kao pčelara početnika i iskusnog voćara,interesuje me kako pravilno da zaštitim pčele u vreme hemijskog tretiranja voćnjaka.

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Постављање пчелињака у воћњаку
« Odgovor #1 poslato: Januar 11, 2016, 21:45:31 »
Тај проблем срећем и нисам га задовољавајуће решио. Тешко је контролисати цео опсег летења пчела (подручје које пчеле посећују ради паше, пречника обично до 2км, понекад до 8км, изузетно 14км).
Могуће је затворити пчеле у рану зору на дан прскања. Избегавати прскање воћа у цвету (а и нелегално је, мада неки то чине). Остаје проблем корова у воћњаку. Отрови падну на цвет корова па га пчеле покупе. Решење је покосити дан пред третман или прекрити земљиште пред прскање (ово радим у малом, градском воћњаку због глиста).

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
Odg: Postavljanje pčelinjaka u voćnjaku
« Odgovor #2 poslato: Januar 12, 2016, 08:22:14 »
Пошто и ми имамо пчелињак у воћњаку ево како то код нас иде...
Маторог сам успео да наговорим да прскање сведе на минимум (јесење када опадне већина листа, зимско што касније у пролеће пре отварања лисних пупова, у фази балона и у фази прецветавања).
  • Ако можеш, издвоји кошнице на обод воћњака, да не буду у центру збивања.
  • Ово вероватно знаш пошто си искусан воћар, али ради других који нису да напоменемо да је основно да  се никад не прска у цвету, без обзира што се тврди да поједина средства нису штетна за пчеле. Вероватно и нису јер се ради о фунгицидима, али ако се прска у цвету, тај фунгицид ће 100% завршити у меду који ћете ви користити (ако воћна паша буде издашна). Значи прскање има смисла у фази балона (пре него што се цвет отвори) и у фази прецветавања, када већина цвета прође а остатак није интересантан за пчеле (када опадне 85 - 90% цвета) јер су тада и штетни инсекти активни. Прскање у цвету нема смисла јер је за неке ствари већ превише касно да се прска а за друге је опет превише рано.
  • Редовно кошење воћњака пре прскања.
  • Прскање обавезно обављати у смирај дана када пчеле смање активност.
  • Приликом прскања прекрити кошнице најлоном ако су у непосредној близини воћака које се прскају.
  • Прекрити најлоном појилицу ако је има на пчелињаку.
  • Обраћати пажњу на коју страну дува ветар да не носи средство на кошнице или појилицу.
Толико за сада.
Поздрав

• Član foruma
« Odgovor #3 poslato: Januar 12, 2016, 20:59:01 »
Sve u vezi prskanja /meni/ je poznato.Prskanje u cvetu je nepotrebno čak i u retkim godinama jakog napada cvetojeda,rutave bube...Upotrebom  insekticida u tom trenutku rešavamo dva problema odjednom.Poubijali smo sve insekte koji jedu cvet /tučak/ i SVE OPRAŠIVAČE.Dobili smo sterilan voćnjak gde će vetar opračiti tek po neki cvet.Znači nema posla oko berbe,nema šta da se bere.
Ja taj napad rešavam ručnim skidanjem i sakupljanjem štetočina.Dva dana posla za jaku ekipu,ali ima mnogo posla oko berbe.To sam praktikovao dok nisam imao svoje pčele.
Treba mi podatak kada su sve pčele u košnic,da je tada zatvorim,da mi polovina ili četvrtina izletnica ne ostanu napolju.Obavim prskanje.Košnicu otvorim sutra dan tek kad prodje jutarnja rosa.Ako je potrebno ponovim zatvaranje da ih sklonim od rose i drugog jutra.Korov dan dva pre prskanja sredi freza.

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Постављање пчелињака у воћњаку
« Odgovor #4 poslato: Januar 12, 2016, 22:24:29 »
Брат мог деде, Миленко написао је књижицу од 80 страна "Пчеле у воћњаку", објављена 1965. Кога занима нека ми јави Е-адресу на ПП па ћу му послати у пдф формату. Књига јесте стара, да ли некоме може да буде од користи не знам.

Van mreže milutin peric

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Trsic Srbija Sepak R Srpska
« Odgovor #5 poslato: Januar 12, 2016, 23:13:16 »
Moj pcelinjak je u vocnjaku. Sljiva, kruska, jabuka tresnja i visnja.Resenje je jednostavno ne prskam nista,tako da moje pcelice rade slobodno. Sadite stare sorte voca koje se nikad ne prskaju.
Pozdrav.
Velika je nesreca kad covek ne zna sta hoce, a prava katastrofa kad ne zna sta moze.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #6 poslato: Januar 13, 2016, 21:51:44 »

Treba mi podatak kada su sve pčele u košnic,da je tada zatvorim,da mi polovina ili četvrtina izletnica ne ostanu napolju.

pa kad se smrači... Uzmeš fajtalicu, napraviš kišu ispred leta, sačekaš da i poslednja sa leta uđe, zatvoriš košnicu.Prilikom zatvaranja vodi računa da se to ne radi prilikom velikih vrućina da se ne poguše pčele.Da se to izbegne koristi se zamrežena podnjača ili se podigne krov na letvice ako je zamrežen zbeg ( krov mora biti na košnici kako se ne bi prskalo unutar košnice...)

• Član foruma
« Odgovor #7 poslato: Januar 15, 2016, 19:24:44 »
Rajko,drago mi je da imam jednu tako staru knjigu.Bez obzira na njene godine,aktuelna je i danas.
Borise,i u ovoj temi hvala!Kada ih tako zatvorim sve su unutra,nemam gubitke izletnica.Sve ostalo mi nije problem.Biće zatvorene od večeri do deset sati sledećeg jutra/dokse rosa ne podigne/.