Hvala kolega Rakovac,na "ozivljavanju" ove moje teme

nadam se da ce biti nesto zanimljivo i prije svega nadam se da cemo se uspjet odvojit vremena,pa da se na tenane lijepo organizujemo

Na mom pcelinjaku se od mog poslednjeg javljanja svasta radilo napredovalo,stagniralo itd...kupio sam 5 proslogodisnjih LR drustava,kasnije sam uvidio da su drustva bila poprilicno slaba,tako da je razvijanje malo teze islo,toliko tesko do jos uvijek ni jedna usla ni u pocetno slovo R od rojevog stanja,svako drustvo je do sada dobilo po nekih 25-30 litara sirupa pa smo uspjeli jedva da "navucemo" 10 lr ramova legla

prije 7 dana su naseljena 3 LR oplodnjaka (u svaki oplodnjak su stala po 3 mini roja koji su odvojeni pregradnim daskama sto znaci da moze biti 9

mada zbog slabijeg stanja u proizvodnim drustvima uspio sam napraviti 8 pa cu za 7 dana jos 4-5) maticnjaci su poceli da se grade pa ako bog da kad matica pronese mocicemo da pravimo rojeve i naseljavamo RV kosnice koje vec cekaju spremne

Na slici je moj pcelinjak,prvih 5 drustava su LR od toga 2 "proizvodna" drustava (za rojeve) a ostala 3 drustva sa prelaznim rv nastavcima,svi su spusteni dole matica je ogranicena medjutim imam malih problema prvo drustvo sa slike jako lijepo napreduje matica je za 7-8 dana,zalegla 5-6 ramova 3 puna rama su polen u ogromnim kolicinama i jako sam zadovoljan s tim drustvom (jedina zamjerka jaaako je agresivno). Trece drustvo je bilo ograniceno maticnom resetkom prelazni nastavak mi je ostao gore ali sam maticu prenio u prelazni nastavak na satne osnove,dosao sam nakon 4 dana i pronasao sam maticu kako pokusava da prodje kroz maticnu resetku ni na jednom rv ramu nisu izgradjene so sto znaci da sam 3 dana bio bez legla zamijenio sam mjesta nastavcima prelazni sam spustio dole a LR tijelo prebacio gore ogranicio maticu prihranio i nadao se necem korisnom,medjutim juce sam bio na pcelinjaku posle 4 dana i situacija je opet ista ni jedan RV ram nije izgradjen maticu nisam primjetio tj nisam uspio da je nadjem...skinuo sam maticnu resetku i nadam se da cu vidjeti jaja pri sledecem odlasku na pcelinjak koji bi trebao biti za par dana
Cetvrto drustvo na slici je takodje sa prelaznim nastavkom u tom drustvu ima podjednako zalezenih i trutovskih i radilickih celija ima i hrane situacija i nije toliko losa
Plava kosnica je RV !! Uhvacen prirodni roj prije 7-8 dana (ne znam ciji je roj dosao,znam samo da moj nije

) uglavnom uz konsultacije sa jednim prijateljem i gospodinom Vojom utvrdio sam da je mlada matica koja jos nije oplodjena SO osnove su izgradjene na svih 10 ramova su lagerovale sirup jako lijepi medni vijenci celije ispolirane cekaju se jaja kojih jos uvijek nema,pa sam po Vojinom savjetu uradio sledece: ubacio sam jedan ram sa jajima iz prvog drustvo sa prelaznog nastavka,za svaki slucaj.
Sve u svemu jako sam zadovoljan,radujem se svakom odlasku na pcelinjak uzivam u ovome i srecan sam sto sam poceo da se ovim poslom bavim

Istina bio bi' jos srecniji da sam dobio jaca drustava do sad bi' sigurno imao vec 20 drustava,ali o tom' po tom', kod nas kazu svako zlo za neko dobro,nadam se da ce tako i kod mene biti
PS
na slici se moze vidjet koliko lipe u sumi imam

skoro procvjetala ali jos uvijek nema prinosa

nadam se najboljem !

Jos jednom hvala kolegi Rakovcu na svemu, a prije svega na nesebicnoj podrsci!