Autor Tema: pomoc  (Pročitano 3271 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže SLAVKO VUJOVIC

• Gost
  • *
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: podgorica
pomoc
« poslato: Maj 31, 2016, 16:05:49 »
Postovani,
Moze li neko da mi pomogne. Sobzirom da sam pocetnik u pcelarstvu imam jednu dilemu oko matice jer sam razrojio jedno pcelinje drustvo i u jednom drustvu koje sam formirao sa rojevnim maticnjacima prilikom pregleda nakon desetak dana uocio sam maticu i otvoreno leglo sa  jajascima ali me buni to sto sam u nekoliko celija vidio po dva zalezena jajasca ali samo u nekoliko celija pa me interesuje da li se radi o matici  trutonosi ili je to normalno
Unaprijed hvala

Van mreže Ivica Bogdanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Plažane
Odg: pomoc
« Odgovor #1 poslato: Maj 31, 2016, 16:31:41 »
Kolega, odgovor ces naci ovde
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=765.1140
Odgovor 1148 pa nadalje. Mislim da je mlada matica u pitanju. Pozdrav

Van mreže SLAVKO VUJOVIC

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: podgorica
« Odgovor #2 poslato: Maj 31, 2016, 22:03:03 »
Hvala kolega,  upravo sam danas kontrolisao i moze se zakljuciti da je u pitnju mlada matica jer je leglo kompaktno i lijepo zalijeze
Hvala jos jednom

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
« Odgovor #3 poslato: Jun 02, 2016, 16:23:31 »
Hajde da ja postavim ovde jedno pitanje citao sam dosta (da ne kazem mnogo) ali ovo se nesecam da sam negde procitao tj radi se o laznim maticama...

U jednom oplodnjaku na dva RV rama u kome se matica nije oplodila pojavile su se lazne matice ( vise jaja u celiji, zatvoreno trutovsko leglo itd) matice nema na ramovima zbog nedostatka vremena da odmah taj oplodnjak stresem ostao je tako nekih jos 7-8 dana juce kada sam konacno nasao vremena da odradim tu radnju zateknem u oplodnjaku povucena dva maticnjaka otvorena i jos par zvoncica zalegnuta a oko njih sve trutovsko leglo neravno po povrsini saca (veci i manji poklopcici) ...ponovo proverim detaljno oba rama i zidove oplodnjaka nigde matice na vidiku a legla u svim stadijumima ...

Sada me interesuje da li je moguce da pcele povuku maticnjake na leglu od laznih matica...
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #4 poslato: Jun 02, 2016, 16:44:50 »
Moguće....naravno od tih matičnjaka nikakve vajde :(

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
« Odgovor #5 poslato: Jun 02, 2016, 18:04:09 »
Pcele sam istresao ramove ocistio od maticnjaka iod  zatvorenog trutovskog legla a larve i jaja isprao pod mlazom vode i ramove ubacio u drugo drustvo na ciscenje posto su imale lepe vence meda i dosta polena...nego me je jako zacudilla ova pojava ...
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #6 poslato: Jun 02, 2016, 20:10:28 »
Mislim da nije bilo potrebe čistit trutovsko leglo ako si ga prebacivao u drugo (normalno) društvo. Veći problem je što je takav okvir "upropašten" trutovskim ćelijama, ja bih to prebacio iznad poklopne daske da pčele prenesu ono što valja (med) a onda na pretapanje, možda eventualno u nedostatku saća ubaciti ga u medište pa pretopiti poslje vrcanja.