Ostale teme na forumu > Predstavite vaš pčelinjak

Moj pocetak 2015.

(1/6) > >>

Dusan Miletic:
Miletic Dusan, lokacija  pcelinjaka selo Vrbovac(opstina Boljevac),od Boljevca je udaljen 17km,od Zajecara 22 km.
.................

Moj prvi susret sa pcelama se desio 2012. godine 18.avgusta, zakacio se mali roj na sljivu u dvoristu.Imao sam srece da se zadesio komsija koji pcelari,pozajmio mi je jedam mali nukleus sa pet ramova i smestili smo roj na tri satne osnove i jedan izvucen ram. Pcele smo tretirali protiv varoe nekoliko puta,prihranjivao sam ih svaki drugi dan sa po 100-150ml sirupa i sve je delovalo u redu,imale su legla na dva rama ,nosile polen.    Taj roj mi je nastradao krajem septembra, prvo su ga napale ose(to sam uspeo nekako da odbijem zamkama od piva) ,a onda su nekoliko dana krajem septembra bile jake vrucine,preko 35 stepeni, i pokidalo se sace na jednom ramu, a na njemu se bas nalazila matica,tako da se to tako zavrsilo,pre nego sto je i pocelo.
.................
Konacno stigosmo do pocetka:
U komsiluku je jedan deda,ime mu je bilo Branko Ristic,pcelario na poloskama, sa njegovim unukom Biljomirom(znam da je ime smesno :D kuma je Biljana,....sta da se radi ,tako su ga krstili) sam odrastao, ja sam 1981. a Biljomir 1984. godiste. Deda je na zalost umro 2010 godine, a Biljomir je alergican na ujed pcela, ne plasi se pcela,probao je da pcelari i dok je deda bio ziv, i posle njegove smrti da nastavi ,ali dva puta je zbog alergije jedva izvukao zivu glavu,tako da je pceinjak nekoliko godina bio napusten,prepusten sam sebi.

U novebru 2014. sam prolazio pored pcelinjaka, i primetio da izlaze pcele iz dve kosnice. Javio sam Biljomiru da su mu dve kosnice zive. Posto je alergican na ujed pcela, pitao je nekoliko svojih drugara koji pcelare i niko od njih nije hteo da ih uzme,dogovorili smo se da ih ja uzmem na prolece. I tako  mogu da kazem da sam poceo na prolece 2015.

Dusan Miletic:
Celu zimu 2015. sam citao literaturu koju sam nasao na netu i knjige , da sto vise stvari naucim.u februaru sam pcelama dodao po jednu pogacu.U aprilu sam otisao na sajam u Kamenovo sa dva pcelara koji pcelare oko 10-15 godina, i kupio 3 nove  LR kosnice, i najosnovniju opremu(kapa,cetka,noz,zvrk,nitne i busilica za nitovanje).
.............
Oko 10. arila sam zamolio iskusnog pcelara iz sela,da zajedno pogledamo ova dva drustva, najbitnije mi je bilo da li su zdrave,da ne uselim bolesne pcele u nove kosnice. Prvo drustvo je bilo u nastavljaci(velicina rama poloska) sa 12 ramova a druga je bila klasicna poloska.

 Morao sam da prepakujem pcele u nove kosnice, zato sto su te poloske na kojima je deda Branko pcelario bile u losem stanju i pravo je cudo kako nisu  i ta dva drustva stradala od gamadi,imale su rupe od detlica,protrulele su.U  ostalim kosnicama sam nalazio zmije,pacove,satove od osa i strsljenova. Nasao sam i trece drustvo,ali mu nije bilo spasa,mis ga je unistio,ostalo je dve sake pcela na 4 rama. i dve kofe brloga od saca.

17.aprila  2015. godine ,u vocnoj pasi,sam  uselio jace drustvo u novu kosnicu, u 5 ramova sa leglom sam usrafio letvice da produzim satonosu za 3cm, pa sam ih takve stavio u 2 LR tela,a ostale ramove sa medom i polenom sam ukrojio i uvezao tankim jutanim kanapom u LR ramove.
Dodao sam i tri satne osnove.
Drugo drustvo sam pregledao, imalo je u tom momentu 3 rama sa leglom pa sam resio da ga jos ne diram.

I onda su krenuli problemi i greske :D.

1. greska:
Posto su kosnice bile pravom linijom oko 300 metra od danasnje lokacije,odselio sam ih u Boljevac na tri nedelje (u Boljevcu sam prepakovao drugu kosnicu u novu),pa sam ih onda vratio opet u Vrbovac na sadasnju lokaciju. Najverovatnije sam ubio maticu u prvom transportu u jacem drustvu, tako da kada sam vratio pcele u Vrbovac primetio sam da imam samo trutovsko leglo(lazne matice). Na svu srecu u drugoj kosnici je krenula tiha smena,pa sam imao dva zrela maticnjaka ,jedan sa sve ramom i zatvorenim leglom prebacio u prvu kosnicu,i imao srecu,pcele su prihvatile maticnjak.
Na dalje je to drustvo normalno funkcionisalo.

2. greska:
Posle bagrema pcele su dosta polena unele, i doslo je do delimicne blokade matice, bio sam neodlucan da izvrcam stari med,(bilo mi je zao da im  uzmem to sto su skupljale). Pcele su izvlacile ramove,ali matica je uporno isla na stare ramove,nikako nije htela da predje na novo izvucene ramove. U prethodnom pisanju nisam rekao da sam od Biljomira dobio oko 50 komada satnih osnova(sto je njegov deda koristio), a posle sam saznao da je po njima isao i mis,malo ih je gricnuo, pa verovatno su ih pcele zbog toga i izbegavale,ove godine taj problem nemam.  Stari med sam izvrcao 20 dana pred lipu(oko 13kg iz obe kosnice) i bio u zabludi da sam napravio dovoljno mesta matici, ali pcele su vec usle u rojev nagon ,samo sto ja to tada jos nisam znao.

Primetio sam neposredno pred lipu da su zatvorile dva maticnjaka,video sam maticu u kosnici kako juri ko formula1,nema mladog legla,a vec su uradile tihu smenu.Pozvao sam iskusnog pcelara i objasnio mu kakvo je stanje u kosnici.Da li da ga razrojim?Sta da radim?  "ako imas samo dva maticnjka to ti je tiha smena,opusteno ne panici",.....sledeci put kada sam otvorio kosnicu nasao sam pcele na 4 rama , otisao je poveci roj.Ta saka jada od pcela je skupila 3 rama lipe(dok su cekale da se mlada matica izlegne i oplodi) i lepo su se posle razvile na tom medu.

U avgustu sam morao da izvadim 6,5kg medljike iz obe kosnice,pa sam im zalihe dopunio sa oko 12-13 litara 60% sirupa.

Prvo drustvo sam zazimio na 6 ramova(poloska) i 8 LR ramova(4 novo izgradjena i 4 ukrojena sa starim sacem) sa oko 20-22 kg hrane.
Drugo drustvo sam zazimio na 14 LR rama(11 novo izgradjena i 3 ukrojena sa starim sacem) sa oko 16-18 kg hrane.
Prvu pogacu sam im dao 18.12.2015.
Drugu pogacu sam im dao 10.01.2016.
Trecu sam im dao pocetkom februara,a krajem februara jos po pola pogace.(prve dve su bile nuzda,ovo ostalo je bila stimulativna prihrana)


 Tretirao sam ih protiv varoe u avgustu,5 puta sam ih dimio u razmacima od 4 dana(tada je iz svake  kosnice otpalo oko 60 komada) i krajem oktobra kada nisu imale legla,dva puta(prvi put oko 55-60 komada,drugi put nista).

Imao sam srece prve godine, dve fatalne greske ali su ipak prezivele. Imao sam prepakivanje u novu kosnicu,prelazak sa poloske na LR,ubistvo matice,lazne matice ,tihu smenu,presadjivanje maticnjaka,rojeje i bezanje roja,medljiku, .....pa su ipak pcele uspele da (me) prezive.
Dusan Miletic:
Evo kako pcelinjak izgleda ,ovo je slika krajem  maja.


Kupio sam 4 nova roja(svaki na sedam ramova,5 rama legla +2 rama hrane),doselio sam ih 25.05.2016.
Resio sam se starog saca,ostala su jos samo dva stara ukrojena rama LR rama,koja cu ukloniti  prilikom sledeceg vrcanja.
Ova godina je tekla kao u bajci.Potrudio sam se da pcele potrose stare zalihe,jer sam im dopunio zimnicu secerom. U vocnoj pasi su pcele izgradile preko 45 ramova, pa sam se ratosiljao starih ramova, izvukao sam pred bagrem i 11 kg vocnog meda(dominiraukus maslacka).

Kada je trebao da cveta bagrem padala je 10 dana kisa,i bilo je hladno,pa mi je jedno drustvo uslo u rojev nagon.

Razrojio sam ga na Djurdjevdan 6.5.,prebacio sam staru maticu u novu kosnicu(na slici kosnica sa dva nastavka) sa tri rama legla,3 rama hrane i 1 satnom osnovom, pa sam 8.5 rasteretio drugo drustvo od legla(pocele su da izvlace maticnjake,ali ih matica nije zalegla),oduzeo sam mu 4 rama legla i 1 ram hrane sa sve pripadajucim pcelama i dodao u starku,tako da sam je odmah digo na 2 nastavka(po 6 rama u oba nastavka).

Drustvo koje sam rasteretio je skupilo do sada ceo nastavak meda,dodao sam mu drugo mediste pre nekoliko dana,i ne pomislja da se roji.
Starka je vec popunila dva nastavka,treba da joj stavim uskoro treci,moze se reci da je spremna za lipu.
Mlada matica u razrojenom drustvu je krenula da zaleze pre 5-6 dana.Ali svo vreme su pcele unosile nektar,ona je skupila tri cetiri rama meda.Za lipu nije spremna,ali za livadu ce sigurno biti.

Svi se zale da je godina katastrofalna,da im beze rojevi,da nema nikakvog unosa,negde i prihranjuju pcele....kod mene je ove godine su do sada super radile.

Dusan Miletic:
Ovo je slika pcelinjaka od 17.02.2017.
Osam drustva je lepo prezimilo.

Dusan Miletic:
Novi update, oktobar 2017.
Moj pocetak 2015.
Moj pocetak 2015.
Moj pocetak 2015.

Zamka za gamad je odradila posao, ovo jedna od 8 zamki, sve su bile pune.
Moj pocetak 2015.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju