Autor Tema: Potreban savijet oko prosirenja plodista...  (Pročitano 8956 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Adis Eminovic

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mostar
Potreban savijet oko prosirenja plodista...
« poslato: Jul 04, 2016, 14:49:09 »
Pozdrav kolege pcelari, posto sam pocetnik potreban mi je jedan savijet od iskusnijih pcelara. Drustvo koje imam je zrelo za prosirenje (dodavanje plodisnog nastavka) imam nastavak ali u njemu su samo SO nema izgradjenih ramova pa me interesuje dali cu otezati pcelama ako im dodam nastavak sa samo SO....hvala unaprijed

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Potreban savijet oko prosirenja plodista...
« Odgovor #1 poslato: Jul 04, 2016, 19:23:33 »
dodaš nastavak koji imaš, ali tako da nekoliko ramova zatvorenog legla podigneš u gornji nastavak, a na njihovo mesto u donjem nastavku postaviš ramove sa satnim osnovama...

Van mreže Branislav Tancic

• Napredni član foruma
  • Povratnik u delo pcelarenja
  • Lokacija pčelinjaka: Zaseok Lalesevac, selo Strelac, Babusnica
« Odgovor #2 poslato: Jul 08, 2016, 17:20:01 »
Postovani kolega,
znaci novi nastavak stavljamo na postojeci, a ne ispod?

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #3 poslato: Jul 08, 2016, 18:08:23 »
I ja sam pocetnik,nedavno sam uradio prosirenje po savetu iskusnijih na sl.nacin . Dva rama sa najstarijim leglom sam stavio na sredinu novog nastavka,popunio satnim osnovama i podigao na postojeci,tj. plodiste. Na njihovo mesto u plodistu stavis dva rama  sa SO.

Van mreže Vladan Nešić

• Stari član foruma
  • Nema veće mudrosti nego ćutanjem reci sve
  • Lokacija pčelinjaka: Kolari 94m.nv
« Odgovor #4 poslato: Jul 08, 2016, 21:41:12 »
Momci necu da se pravim pametan,ali zar kod dodavanja drugog nastavka na postojeci tj.prosirenja treba podici nekoliko ramova sa mladjim leglom(otvorenim) a ne zatvorenim.pozdrav
Za nekoga je rad strašno jednostavan a za nekoga jednostavno strašan

• Napredni član foruma
« Odgovor #5 poslato: Jul 09, 2016, 14:24:00 »
I meni je logicnije mlado leglo, zato i pitam?

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #6 poslato: Jul 09, 2016, 16:09:04 »
Moje misljenje je da kod dodavanja drugog nastavka mozete mesati leglo kako hocete ali ce i pcela raditi kako njoj najvise odgovara.

Sada ako dodajem drugi nastavak a nemam izgradjenog saca vise volim da dignem stari nastavak ostavim centralne ramove u njemu a spustim tri sa leglom vise volim otvorenim dole i jedan prazan ram izmedju ostali prostor popunim sa cim imam. Matica i pcele ako naglo stane pasa zahladni ili bilo sta drugo nepovoljno ostane gore ili se vrati gore ako smo je spustili dole pa kad krene unos ili se prolepsa vreme kad popuni gornji silazi dole.

Kad dodajete treci vec je druga prica ili cetvrti - tada sto starije leglo gore ali ako ima pase svo leglo koje prevesavam ubacujem odmah iznad MR jer ako ga dignemo skroz gore povuku maticnjake. Usput ako nema pase nece da pune taj treci ili cetvrti vec iznad plodista stvaraju mednu kapu...

Van mreže Milojko Vasic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bajina Basta
« Odgovor #7 poslato: Jul 09, 2016, 20:13:42 »
Pozdrav kolege pcelari, posto sam pocetnik potreban mi je jedan savijet od iskusnijih pcelara. Drustvo koje imam je zrelo za prosirenje (dodavanje plodisnog nastavka) imam nastavak ali u njemu su samo SO nema izgradjenih ramova pa me interesuje dali cu otezati pcelama ako im dodam nastavak sa samo SO....hvala unaprijed

Trebao si napisati sta je to drustvo koje je zrelo za prosirenje, koliko legla, pcele...ovako je tesko reci

Moje misljenje je da kod dodavanja drugog nastavka mozete mesati leglo kako hocete ali ce i pcela raditi kako njoj najvise odgovara.

Sada ako dodajem drugi nastavak a nemam izgradjenog saca vise volim da dignem stari nastavak ostavim centralne ramove u njemu a spustim tri sa leglom vise volim otvorenim dole i jedan prazan ram izmedju ostali prostor popunim sa cim imam. Matica i pcele ako naglo stane pasa zahladni ili bilo sta drugo nepovoljno ostane gore ili se vrati gore ako smo je spustili dole pa kad krene unos ili se prolepsa vreme kad popuni gornji silazi dole.

Kad dodajete treci vec je druga prica ili cetvrti - tada sto starije leglo gore ali ako ima pase svo leglo koje prevesavam ubacujem odmah iznad MR jer ako ga dignemo skroz gore povuku maticnjake. Usput ako nema pase nece da pune taj treci ili cetvrti vec iznad plodista stvaraju mednu kapu...

ovo je po meni pogresno. kada se vrsi prosirenje i gnezdo se podize gore nikad se u donji nastavak ne spusta otvoreno leglo vec zatvoreno. Otvoreno treba da ostane u boljem toplotnom rezimu i matica ce se uvek drzati njega. napisali ste da ako naglo zahladni matice i pcele ce se vratiti gore sto se nece dogoditi ako je otvoreno leglo u donjem nastavku. Nekad je neke stvari bolje ne uraditi nego uraditi pogresno. Dodavanje tela u nevreme moze biti kocnica razvoju drustva.

• Napredni član foruma
« Odgovor #8 poslato: Jul 09, 2016, 20:42:42 »
Glavno pitanje je da li gnezdo koje je na jednom lr nastavku ostaje dole ili se novi natavak stavlja ispod njega

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #9 poslato: Jul 09, 2016, 20:59:29 »
Iz pitanja na pocetku se ne vidi d li je RV ili LR ili nesto drugo... Svakako ne treba dodavati jos jedan nastavak kao plodiste - drugi - u nevreme i pretpostavljam da to i nije opcija. Sad mi mozemo da diskutujemo da li je ispravno prevesavati ili ne leglo i gde - ja u kosnicama gde imam izgradjeno sace ne obracam paznju na te stvari jer pustam uvek da mi matica i pcele same odluce kad ce preci u koji nastavak - takav mi je nacin pcelarenja i uvek idu na dole kad je prosirenje legla u pitanju.

To sto mi prosirujemo na gore se ne uklapa u moj nacin pcelarenja sem kad dodajem medista iznad MR. Ako pricamo o RV onda dodajem drugi plodisni nastavak kad je prvi pun pcela i legla - znaci 8-9 ramova legla i puna pokrivenost pcelama. Toliko pcela uvek moze da odrzava tri rama otvorenog legla u nastavku na plodistu a zatvoreno leglo gore i nije toliko kriticno u tim losijim uslovima koji mozemo se sloziti u danima kasnog proleca i kasnije nikada nisu toliko hladni - za sada ne znam sta je to prehladjeno leglo ili nesto slicno.

Moje misljenje se zasniva na razvoju pcela koje se slobodno razvijaju i uvek idu sa razvojem na dole nikada na gore. Normalno svako ima pravo da primenjuje tehniku za koju smatra da je najbolja za njegove uslove.

Van mreže Vladan Nešić

• Stari član foruma
« Odgovor #10 poslato: Jul 09, 2016, 21:27:28 »
Mislim da je Branislav posle ovih nekoliko postova zbunjen,a podrzavam stav g.Stankovica da svako ima pravo da primenjuje tehniku za koje smatra da je najbolja za njegove uslove.

• Napredni član foruma
« Odgovor #11 poslato: Jul 09, 2016, 21:35:03 »
Ajd da ponovim malo konkretnije:
Nov sam sa lr kosnicama, paketni rojevi su se razvili u jednom nastavku i imaju otprilike u proseku pet ramova legla od letvice do letvice i jos pola rama sa polenom zalezenog, Ostalo je med i polen(koga u mom kraju unose kao lude!
Zauseto je po otprilike pri poslednjem pregledu osam do devet ulica, zavisi od drustva.
Kada ih budem prosirivao, a naglasavam da nemam sace za lr, vec samo satne osnove, gde staviti novo telo?
Na ovo ili ispod njega?
Svakako cu prebaciti neki ram sa leglom, samo mi je ovo prethodno nedoumica!

Pozdrav

• Napredni član foruma
« Odgovor #12 poslato: Jul 09, 2016, 21:38:34 »
Mislim da je Branislav posle ovih nekoliko postova zbunjen,a podrzavam stav g.Stankovica da svako ima pravo da primenjuje tehniku za koje smatra da je najbolja za njegove uslove.

Cuj zbunjen,
upravo razmisljam da ih sa sve ramovima ubacim u db 12 koje imam pa nek rade sta hoce, a ove lr da spalim sa komisijom od tri clana!!!
:) :)

Van mreže Vladan Nešić

• Stari član foruma
« Odgovor #13 poslato: Jul 09, 2016, 21:44:28 »
Nemoj da zaboravite da napravite zapisnik.  ;) ;)

• Napredni član foruma
« Odgovor #14 poslato: Jul 09, 2016, 22:12:01 »
Zapisnik cemo napraviti, potpisati i ovde objaviti! :) :)