Autor Tema: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.  (Pročitano 19373 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ivica Bogdanovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 165
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Plažane
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #15 poslato: Avgust 25, 2016, 14:23:42 »
OK. Hvala.
Mada, predavač na Youtube linku koji si dao, govori o spravljanju invert sirupa za pripremu šećernih pogača...
Tu sam tanak i nemoj zameriti, ali nisam nigde dosad dobio preporuku o limuntusu.
I on kod sirupa preporučuje odnos 3:2, a ne 5:2.
Nisam ja dao link ☺

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #16 poslato: Avgust 25, 2016, 15:34:22 »
Nebitno.
Treba malo pročitati napise o invertovanju i HMF-u...
Pozdrav

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #17 poslato: Avgust 25, 2016, 19:18:32 »
imate temu o sirupu, samo je treba isčitati...


http://http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=243.0

Van mreže Miroslav Tesanovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 138
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Čelinac, Banja Luka, 416m
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #18 poslato: Avgust 26, 2016, 18:27:59 »
Nebitno.
Treba malo pročitati napise o invertovanju i HMF-u...
Pozdrav

pa zato valjda ne treba dozvoliti da temperatura bude previsoka... ne znam, zato sam i pitao

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #19 poslato: Avgust 26, 2016, 18:43:49 »
imate temu o sirupu, samo je treba isčitati...


http://http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=243.0
Borise, već drugi dan pokušavam, ali kod mene taj link ne funkcioniše.
Pozdrav

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #20 poslato: Avgust 26, 2016, 19:22:25 »
evo opet

http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=243.msg2100#msg2100




@ Miroslav


HMF je razgradni produkt jednostavnih šećera (najčešće fruktoze)u prisutnosti kiselina, a njegovo nastajanje može započeti čak i u saću tijekom zrenja meda, u trenutku kada omjeri kiselina i šećera postanu pogodni za reakciju. Iako nastaje i pri uobičajenim skladišnim temperaturama meda, brzina ove kemijske reakcije, kao i mnogih drugih, raste s povišenjem temperature. Osim pod utjecajem povišenih temperatura, do smanjenja enzimske aktivnosti također dolazi i tijekom skladištenja pa tako primjerice aktivnost dijastaze tijekom skladištenja kroz 200 dana pri 30 °C opada na polovicu vrijednosti, a isto smanjenje je rezultat i ako se med tijekom 1 dana drži pri temperaturi od 60 °C ili tijekom 4.5 sati pri 70 °

Van mreže Zoran Zlatić

  • Gost
  • *
  • Poruke: 1
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Grčac, Smederevska Palanka
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #21 poslato: Septembar 05, 2016, 08:17:55 »
Pozdrav kolege,
Moj otac koji je pcelario 35 godina sa preko 150drustava uvek je prihranjivao pcele sa sirupom 1:1 i to u bure sipa dzak od 50kg secera i nalije 50l bunarske vode, mi deca to dobro izmesamo drvenim "veslom" (kakosmoga mi zvali) i to daje pcelama. Ja sam nastavio tu njegovu praksu i niti je on imao niti imam ja nekih specijalnih problema

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #22 poslato: Septembar 05, 2016, 10:38:03 »
Kako ja shvatam teoriju ( nemam prakse ) nije štos u imanju, ili nemanju problema...
Štos je verovatno u optimalnoj koncentraciji sirupa u odnosu na stepen razvoja zajednice i godišnje doba.
kad ovo kažem, mislim na to, koliko će truda ( čitaj "energije") pčele utrošiti na invertovanje šećera iz sirupa, koliko će vremena trebati da ovako dobijen med ( čuj "med" ) sazri ( izgubi višak vlage ) i bude poklopljen, itd, itd...

Svakako je bitan momenat i da li je u pitanju razvojna prihrana, ili prihrana, koja treba da nadoknadi zimske rezerve.

Jedan prema jedan sigurno neće napraviti probleme, ali ne znači da je u ovom trenutku optimalan odnos.

Eeee, sad još da nešto kažu i kolege sa praksom, hahahaha...

Van mreže Ćirković Radiša

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 24
  • Pol: Muškarac
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #23 poslato: Decembar 28, 2020, 21:35:26 »
Ja pcelarim vec 40 godina i uvek sam radio ovako
1:1 a to prevedeno znaci
Sipam 10 kg secera i 10 litara mlake vode iz bojlera
i mesam dok secer ne rastopi
Dobijem 16 litara sirupa
Dajem tako mlak i nikad nisam imao
nikakvih problema

Na mreži Zoran Vučković

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 334
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #24 poslato: Decembar 28, 2020, 22:32:51 »
И слободно додајте нозевоја и онда постаје лековити сируп. Ја такав лековити сируп правим и користим кад год имам нозевоја. Прошле године ми је остало мало нозевоја преко зиме али довољно да стигне док не направим нови. А то је опет било проблематично јер није било алкохола због несташице. Ипак сам направио једну туру са најјефтинијом ракијом јер је алкохол био баш скуп.
Нозевој сам цело лето и рану јесен користио уместо димилице тако што сам га разблаживао у води пре прегледа кошница и помоћу прскалице прскао рамове и пчеле.
Нека нам живот буде сладак као мед!