Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

ПЕЛЕТОВ СИСТЕМ

<< < (2/20) > >>

Rakovac Goran:

--- Citat: Anto Dankić  Avgust 08, 2016, 15:10:47 ---Problem nastaje ako pčelariš u kontejneru jer je gornji dio košnice zatvoren, inače za stacionar najbolja metoda.

--- Kraj citata ---


               Баш тако Анте . За контејнер је ово мало незгодна метода и због затворености контејнера али и због оријентације младе матице при враћању са оплодње. За стационар је идеална јер захтева мало рада а лака је и провера постојања младе матице. При раду је пожељно да се лето највишег наставка у коме се леже млада матица окрене у страну да би се она лакше оријентисала при повратку у кошницу. Може тако али и не мора . Лично сам радио и на један и на други начин и није било разлике. Поздрав.

Rakovac Goran:

--- Citat: Ivica Bogdanovic  Avgust 08, 2016, 16:42:39 ---Gorane imam dva pitanja. Prvo je da li matična rešetka mora biti na prvom nastavku kao što je Moma naveo ili može i iznad drugog tj. trećeg nastavka kao što primetih na tvojim fotografijama? Drugo pitanje, kakav je raspored kad je košnica na 4 nastavka, da li se novi roj formira u 3. nastavku i šta je onda u četvrtom ili se novi roj formira u četvrtom nastavku i šta je onda u trećem. Inače sad vidim da ustvari jedan stariji pčelar u mom kraju koji ima RV i od kog sam prošle godine dobio roj, taj roj je bio proizveden na ovaj način, tačnije čovek je skinuo komplet treći nastavak u kom su bili izvučeni matičnjaci i dao mi ceo nastavak, a iz tog roja i od te matice sam ja ove godine razrojio i dobio još 3 nova roja. Tada nisam znao da je to ustvari Peletov način iako mi je on rekao da najčešće razrojava tako što skine treći nastavak u kom su matičnjaci, ali mi nije govorio o detaljima. Hvala na odgovorima unapred. Pozdrav svima.

--- Kraj citata ---


                           
                              Код Пелета се постављају две матичне решетке. Једна је увек изнад првог наставка који је на подњачи и у коме је стара матица са леглом. Ова матична се независно од Пелета поставља пре багрема када друштво и спремамо за багремову пашу. Након завршеног багрема тај први наставак са матичном изнад њега остаје где је и био. У другом наставку је медиште. То је обично наставак који смо вратили са врцања. На њега се сада поново ставља матична решетка и у трећем наставку поново пар рамова легла са матичњацима. Ова друга матична решетка служи да млада матица када се излеже не сиђе доле већ да остане горе у том трећем наставку. Дакле све је онако како је Мома и написао. Ја сам овај систем и видео из његовог писања , пробао га пар сезона и сада га редовно користим. На овај начин добијам увек добре матице из ројевих матичњака.
                              Тебе је на слика вероватно збунило што су моје кошнице углавном на четири наставка. Разлог за то је што је ове године багрем омануо , нисам га врцао , те сам Пелет радио у четвртом наставку који сам додавао. КОд свих ових кошница на сликама матична решетка је изнад првог и испод највишег наставка. То је суштина. Надам се да сам појаснио.Поздрав.
                               

Ivica Bogdanovic:
Jasno kao dan  :) Mislio sam da ide samo jedna MR, ali sad kapiram. Hvala jos jednom. Pozdrav

milosav moretic:
Ovo je idealan nacin i za prosirenje pcelinjaka. U slucaju da se rojevi nagon kod PZ javi pre pocetka  obilnje pase, kao sto je napr. bagremova, ona ce nastaviti da radi bez problema kao dvomaticno drustvo a kasnije se u njoj moze zameniti stara matica ili dobiti novo drustvo. Na snazi u toku predstojece pase, PZ nece izgubiti nista, cak ce ista funkcionisati kao mnogo jaca, te ce i prinos normalno biti kudi kamo veci.
[size=78%] [/size]

Rakovac Goran:





                                Пронађох слику РВ кошнице која је разројена Пелетовим системом и на којој се Пелет може лако објаснити. Кошница је била на три наставка од којих је први - бели плодиште а два горња - жута са округлим летима су била медиште. Матична решетка је била само једна изнад плодишта - белог наставка.Тако је била постављена на почетку багремове паше.
                                Обзиром да од багрема није било ништа урађено је следеће :
                                Из плодишта сам у највиши - трећи наставак пребацио три рама најстаријег затвореног легла и један рам са једнодневним леглом који сам одмах обележио. На место ових узетих рамова у плодиште сам ставио рамове са сатним основама.Пчелама је тако омогућено да имају шта да раде у плодишту а матици да несметано даље залеже. Између другог и трећег наставка сам поставио још једну матичну решетку.
                                Наредног викенда сам погледао само највиши трећи наставак. У њему су пчеле повукле матичњаке на оном обележеном раму са једнодневним леглом. Оставио сам два најбоља матичњака а остале порушио. Наредне две недеље кошницу нисам отварао.
                                При следећем отварању ( три недеље од прве урађене радње ) сам опет отворио и погледао само највиши наставак и констатовао да су младе матице изашле из матичњака. Фактички сам подигао и погледао само онај обележени рам , констатовао да су матичњаци отворени и из њих  изашле матице.Све то је трајало мање од минута.
                                Четвртог викенда 28 - 29 дана од прве радње сам поново прегледао само трећи наставак тражећи легло као доказ да се млада матица оплодила , вратила у кошницу и занела. Тако је и било, видело се младо легло.И овај преглед је кратак , минут - два. Кошница је сада била двомачична.
                                Петог викенда сам од трећег наставка формирао ново друштво тако што сам испод њега убацио подњачу и тако дотадашње друштво које је било двојно поделио на два. .Матичну решетку која је била између другог и трећег наставка сам наравно уклонио.На овај начин је читав процес разројавања по Пелету завршен. Рад врло лаган , без ризика уз минималан утрошак времена за све радње од неких десетак до петнаест минута и уз минимално узнемиравање пчела.
                                Слика коју достављам показује завршну фазу након свих изведених радњи када су већ формирана два одвојена друштва. Стара матица је и даље у белом најнижем наставку - плодишту , изнад ње је матична решетка и други жути медишни наставак и ту се прво друштво које сам разројио завршава. Изнад њега је тамно плава подњача и друго разројено друштво настало од бившег трећег наставка са младом матицом. Њега сам могао и да поставим на ново место на пчелињаку али због недостатка кровова сам га оставио за сада овако.


                               

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju