Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

ПЕЛЕТОВ СИСТЕМ

<< < (18/20) > >>

Nenad Tucakov:
Da, da, da, u pravu si Edi bacsi. :) ;D ;)

Rakovac Goran:               Још од раног пролећа једна кошница која је зимовала у РЕВ комбинацији се издвојила као изузетно добра. Матица лепа , подњача чиста и блистава , легла на све стране у више наставака као да је имала лифти претрчавала из једног наставка у други. Ограничио сам је у ЕВ наставку који сам поставио на подњачу пре 20 - ак дана . При следећем обиласку пчелињака проверио сам њено ЕВ плодиште. Било је то у четвртак 26.априла. Багрем је код мене тек био отворио и кренуо је јачи унос . Њено плодиште је било препуно 6  рамова легла , остало перга и мед. Носила је као луда. Онда сам урадио следеће :
               У нови ЕВ наставак сам поставио рам са матицом на коме је била. Остатак наставка сам испунио  са два рама са  сатним основама , једним потпуно празним рамом и са 6.изграђених рамова. Тако формиран наставак сам поставио на подњачу као ново плодиште. Изнад матична решетка , један РВ , два ЕВ наставка и на врх бивше плодиште у које сам уместо одузетог рама са матицом поставио празан рам у средину. Кошница је значи остављена на 5. наставака ( 1 - РВ и 4 - ЕВ).
               Прекјуче 05.маја , дакле након 10.дана прегледао сам најпре тај горњи ЕВ наставак. Легло затворено , комактно од летвице до летвице  и гомила прелепих матичњака . Около рамови пуни меда. Поставио сам тај наставак на ново место на пчелињаку и од њега формирао рој са два матичњака која сам нашао на једном раму. Остале добре матичњаке сам искористио за формирање још два роја. Неколико комада сам порушио.
               Наставио сам са прегледом доњих медишних наставака . Сви су пуни , крцати медом. У ЕВ наставцима је било још по мало излазећег легла па њих нисам дирао. РВ наставак у коме није било легла сам изврцао иако мед није поклопљен а увече сам јој вратио тај наставак јер више није имала где да носи.
               На овај начин сам формирао од ње нов рој са целим ЕВ наставком пуним пчела , легла и меда , искористио матичњаке за формирање још два роја а само матично друштво није битно ослабљено већ само растерећено и проширено наком одузимања меда из РВ наставка. У недељу је радило истом снагом и еланом.
               Матичњаци из овог друштва су изузетно крупни што кажу као палац. Због свега овога ћу до краја багрема на ово друштво обратити посебну пажњу. На крају багремове паше ће добити још једном Пелет комбинацију јер се ројеви од овакве матице не налазе сваки дан па ни пропуштају.
               
                 
               

zoran drpljanin:
Juce sam uradio razrojavanje po ovom sistemu, u nedostatku matica i maticnjaka, gore sam ostavio svo staro leglo i jedan ram u sredini sa najmladjim leglom.Pusticu da povuku maticnjake, porusiti sestog dana sve zatvorene i lose a kasnije i sve ostale sem dva najbolja. Inace je ta kosnica donela najvise repice a sada i dva nastavka bagrema, matica je zalegla u plodistu devet ramova legla, tri prepuna nastavka pcele, sve kuva i uplasio sam se da ne ode na granu. Sve se pokloilo da probam ovaj nacin, koji je Goran opisao.

Znam da  ovo sa povlacenjem maticnjaka , nije bas najbolje resenje, ali probam ..

Zoran Ristovic:
Da pitam kolege i Gorana:

- ako nema maticnjaka u gornjem nastavku i dodam sparenu maticu u kavezu da li ce je pcele prihvatiti?

- ako se u gornjem nastavku nalazi po neki krzljavi maticnjak i dodam sparenu maticu u kavezu da li ce matica biti prihvacena?

Rakovac Goran:                     
--- Citat: Zoran Ristovic  Maj 21, 2018, 08:37:57 ---Da pitam kolege i Gorana:

- ako nema maticnjaka u gornjem nastavku i dodam sparenu maticu u kavezu da li ce je pcele prihvatiti?

- ako se u gornjem nastavku nalazi po neki krzljavi maticnjak i dodam sparenu maticu u kavezu da li ce matica biti prihvacena?

--- Kraj citata ---


                   Питања која си поставио нису везана за Пелетов систем производње матица. Пажљиво прочитај почетак ове теме , прву страну ту је све кратко и јасно објашњено. Овај систем је осмишљен да би се матице произвеле а не додавале . Зато ја никада не бих додавао матице у горњи наставак. Не видим уопште сврху тога. Ако имаш слободне матице формирај са њима ново друштво на новом месту.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju