Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

ПЕЛЕТОВ СИСТЕМ

<< < (19/21) > >>

Miroslav Jovanović:

--- Citat: Zoran Ristovic  Maj 21, 2018, 08:37:57 ---Da pitam kolege i Gorana:

- ako nema maticnjaka u gornjem nastavku i dodam sparenu maticu u kavezu da li ce je pcele prihvatiti?

- ako se u gornjem nastavku nalazi po neki krzljavi maticnjak i dodam sparenu maticu u kavezu da li ce matica biti prihvacena?

--- Kraj citata ---
da bi matica bila prihvaćena ne sme imati drugu maticu ili matičnjak!!!!!!

Nebojša Pešić:
Posle bagremove paše na nekoliko košnica radio sam Pelletov način razrojavanja. Konstatovao sam da je uglavnom matica izležena, a posle izvesnog vremena i pronela. Pojačavam ih sa ramom zatv.  legla. Medjutim nešto kasnije više nema novog legla, a matica je i dalje tu. Roj nije dovoljno ojačao da bi se odvojio. Na nekim košnicama sam novi gornji roj odvajao pregradnom daskom i tada je roj bivao još slabiji.
Gorane, da li sam u nečemu pogrešio i šta mi valja činiti sada i u buduće.

Dragan Šošić:
Јеси ли на време припремио лето на очекиваној, приближној висини лета роја?

Nebojša Pešić:
Šole nisam baš razumeo pitanje. Ako može pojašnjenje.
 Da li nešto smeta, ako duže vremena na osnovnom društvu ostane roj nastao Peletovim sistemom. To bi bilo naneki način dvomatično društvo.
Ponavljam kod nekih košnica novi Peletov roj se nije razvijao, niti se kao takav  mogao odvojiti od osnovnog gdruštva.

Šole dogovorićemo se za matičnjake sledeće godine Bože zdravlje.

Dragan Šošić:
Ако немаш горње лето на кошници, највећи број пчела оде на доње лето и потпуно осиромаши рој.

Ја користим матичну решетку са летом. Ако је потребна промена висине у кратком року, стављам полумедиште исте боје преко ЛР плодишта и на њега решетку. Углавном се већи део пчела навикава брзо на то лето. Наставак плодишта окрећем за 180⁰, јер пчеле хоће да крену према доњем лету код промене.

Тако имаш довољно пчела у горњем роју.

На исти начин ових дана удвајам друштва. Потребно је да је матична решетка (или на други начин остварено лето) буде дуже на кошници да се пчеле навикну на лето у значајнијој мери. Прву кошницу коју сам удвојио (то је слично Пелет начину одвајања роја) сам лоше удвојио. Била је слабија (јер је сељена и на други багрем и „убила се медом“ – превише меда у плодишту и мало легла). Изнад је било млађе саће и пчеле су већином биле у првом наставку. Упште нису користиле горње лето. Није било много легла (и то што је било је са огромним венцима) и није било разумно да се подиже легло изнад и зато је горње лето било неупотребљиво.

У одређено време сам увео другу матицу (поред постојеће) и удвојио друштво као двоматично и поделио легло и храну. Када сам физички раздвоји горње и доње друштво, све пчеле које су бар минут обилазиле околину су сишле доле. Сада полако изједначавам снагу тако што поступно пребацујем излазеће легло у горњу.

Код друштава која све време користе лето матичне решетке (где редовно подижем легло у други наставак – уобичајен поступак када се ради са матичњацима или млечом, тако да немам додатни посао), раздвајање ће бити изузетно лак посао. Моје је само да поделим легло тако да доње буде јаче и са леглом и са храном и то само због сигурности: боље је када је доње јаче, јер је теже радити касније проверу или допуну рамом меда и слично. Такође, младу матицу остављам доњем друштву, јер ако решим да мењам горњу, то је лакше урадити.

(Зимују као два посебна друштва под једним кровом. Када крене багрем, ту на пчелињаку поставњам плодиште доњег друштва. Сва излетница се враћа на своје лето и унос је одличан.)


Имаш нешто у овим порукама (погледај претходне поруке са сликама) које ће ти мало разјаснити проблем (горње лето пчеле радо користе у рано пролеће и то омогућава да се одвоји рој по Пелету и да сачува снагу).

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju