Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

ПЕЛЕТОВ СИСТЕМ

<< < (20/21) > >>

Dragan Šošić:
Када направим рој на овакав начин (раније још пре багрема или после багрема), удвајам га преко мреже да се пчеле сједине. За неких 5-7 дана га удвајам као двоматично преко решетке.

Осим што се смањује могућност да доње друштво уђе у ројеви нагон, удвајањем се ствара врло јако друштво. Пчеле из доњег учествују у одгоју легла и у гоњем друштву. Често селим и двоматично на сунцокрет (јако добро се развије), само што је потребно више наставака.

Тако да ми није јасно зашто би раздвајао. Једино што треба удвојити на неко време да се оба развију скоро подједнако. После ти одређујеш које ће бити јаче, а које слабије. Пред багрем раздвајаш. Пре тога се у разумно време удвоје да буду двоматично друштво (што је једноставан поступак) и тиме одлажеш ројеви нагон.

Nebojša Pešić:
Šole, nije mi jasno stvaranje i dopunjavanje zaliha za zimu kod dvomatičnih društava (nastavljače )
Zar neće lagerovati zalihe samo ispod hranilice u nastavku gornjeg društva. Kako dopuniti zalihe donjem društvu. Hvala unapred.

Dragan Šošić:
Ако је друштво дуже време двоматично, већина хране ће бити распоређена у горњем наставку*. Зато се врши распоређивање хране (које сам навео), тако да доње друштво добије нешто више хране. Само то треба да буде разумна количина да омогући повољан развој легла.

Прихрана се врши умереним оброцима (ја им дајем 0,45 л, по једну џезву за кафу – то ми је посуда за допуну зимнице). Допуна зимнице траје довољно дуго да се одржи легло и прилично добро попуне рамови.

Када вадим један рам из ових двојних друштава, обично вадим неки средњи рам, јер је ту остало више празног простора због легла. Рам не склањам у августу (како то неки раде) и не храним огромним оброцима (такође како то неки раде). Тај средишњи рам склањам у новембру (наравно уз опрез да не убијем матицу).

Начин прихране је померање горњег друштва, око 10 цм напред. Користим преграду од лексана (која лако клизне по збегу доњег друштва), а матична решетка омогућава лето. Да доње друштво не би градило саће у збегу, ставља се најлон преко сатоноша. С обзиром да је најлон тако сечен, пчеле лако и редовно долазе до хранилице и односе сируп (најлон не прекрива сву површину, већ је по око 1 цм до зидова). Зато и кажем да се доњем друштву даје мало више меда и зато се пре заврши прихрањивање (горње је мање проблематично по питању прихрањивања). Понекада је потребно користити и димилицу јер се пчеле мало узнемире код померања, али то је најмањи проблем.

Када се заврши прихрана, склањам збег, хранилицу и најлон и лексан служи као „поклопна даска“ доњем друштву.

*Исто се дешава и када је двоматично сељено на пашу. Обилан унос меда „угуши“ другу матицу, односно смањи се површина са леглом на два-три рама са огромним венцима. Ако се закључи по количини пчела, пресложи се мед у оба наставка и може се раздвојити на два дела за зиму. Недовољно пчела ово чини немогућим.


ПС

Ако немам времена да пресложим на време, заменим места наставцима тако да се ублажи проблем смештања више хране у горњем наставку (код горње матице).

Milan Jordanović:
Imam pitanje.
Isprobao bih ovaj metod na DB košnici, neposredno pre ili nakon vrcanja bagrema, zrele matičnjake bih kupio, ali nemam dovoljno matičnih rešetki da stavljam po 2, mada mogu i njih da dokupim, one jeftinije PVC.
1.Da li se MR stavlja iznad prvog nastavka, tj ispod medišta, da matica ne bi prešla u medište (u DB12 verovatno i ne bi) ili da bi novo društvo u trećem nastavku što slabije osećalo miris matice u prvom, ako bi se popela u medište bio bi jači.
Ja sam naime planirao da treći nastavak, tj novo plodište pored MR (gde  nemam posebno okruglo leto na sanduku) postavim i mrežu za komarce, kako bi pčele bile potpuno odvojene, samo bi se mirisi mešali, ali čitanjem teme, stičem utisak da bi srednji medišni nastavak bio zajednički, tj oba društva bi tu skupljala med, u ovom slučaju su potrebne 2 matične rešetke, gde imam već postojeće okruglo leto na trećem sanduku, možda je dovoljna samo mreža za komarce.
Međutim, čitao sam da gornje društvo treba prihraniti sirupom prvih dana, pa ne bi bilo baš zgodno da ne nose u medište.
Da li bi gornje društvo uopšte nosilo med u sanduk koji se nalazi ispod?

slavoljub_simic:
Gorane pitanje. kod db košnice dali treba ispod medišnih polu nastavaka stavljati mr, i dali odmah otvoriti novo leto na novom nastavku. pozdrav.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju