Autor Tema: Protiv dijabetesa  (Pročitano 49010 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Protiv dijabetesa
« Odgovor #60 poslato: Februar 27, 2017, 22:28:12 »
I još malo iz neposredne blizine:

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #61 poslato: Februar 27, 2017, 23:09:17 »
Otkako je otoplilo, pratim leske u komčijskoj bašti, ali ništa...
Ni danas, sve do 14 časova, nisam zapazio ni jednu. A onda, pojaviše se.
Morao sam da koristim teleobjektiv, jer nisam dovoljno blizu, pa sam malo "cropovao" snimke, a na onom "leska 4" je pun format, čisto da vidite kakav je odnos isečenog.

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #62 poslato: Februar 28, 2017, 08:27:34 »

Поздрав Ненаде ,

Драго ми је да си успешно презимео прву пчеларску зиму. Сада када је кренуло са уносом полена требало би да све буде лакше. Међутим , треба бити опрезан јер је Баба Марта зла баба и зна да изненади. Поздрав Раковац.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #63 poslato: Februar 28, 2017, 09:04:06 »
Na fotografijama su ženski pupoljci oni koji imaju male crvene končiće na vrhu.... a muški kao i obično vise.....  :) ...

Drago mi je da je krenulo.....

drugarski pozdrav
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #64 poslato: Februar 28, 2017, 09:09:52 »
Hvala momci.
Evo, slušam jutros na radiju - kažu neće biti baba Marte ove godine. Daj Bože...

Jeste Zorane, lepo se vidi puno ženskih cvetova sa isturenim tučkovima, željnim polena.
Citat
a muški kao i obično vise...
U zavisnosti od uzrasta i situacije... ;)

Ići ću sad malo do grada, radi kojekakvih poslova, pa mislim da ću kidnuti i do pčelinjaka, čisto da gvirnem šta se radi...

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #65 poslato: Mart 01, 2017, 08:05:24 »
Poslednjeg dana februara ponovo sam obišao pčelinjak. Ljubimice su jako, jako ljute. Čim otvoriš košnicu, umesto da se povlače, nadiru u velikom broju i BODU! Zaradio sam, kroz platno, jedan dobar i jedan dosta kilav ubod u čelo. Tako, umesto srndaća, ličio sam na jednoroga.
Inače, čini mi se da, iako je leska u punom cvetu i nešto je toplije, ipak unose manje polena, nego 23. februara.

U jednoj košnici sam zatekao veoma čudan ram. Poneo sam aparat, ali zbog agresivnosti nisam ni imao želju da slikam, već da ih što pre zatvorim.  :D

Naime, krajnji ram je u ovih 5 dana potpuno urnisan.  Na njemu je nekoliko rupa i rekao bih da su pčele prenele sav med u blizinu centra klubeta. Posebno je interesantno što se na tom krajnjem ramu, prema letu, sa unutrašnje strane ( prema sredini košnice ) nalazi 4 do 5 ćelija sveže zatvorenog trutovskog legla. Ćelije su udaljene po par santimetara jedna od druge I NA NJIMA UOPŠTE NEMA PČELA, KOJE BI IH GREJALE.

Da li je u pitanju neka pošalica, ili mi je vreme da pojurim neku očuvanu, oplodjenu maticu?

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
« Odgovor #66 poslato: Mart 01, 2017, 08:19:58 »
Ima li radiličkog legla i matice u košnici?
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #67 poslato: Mart 01, 2017, 09:02:42 »
Edi, ima li radiličkog legla i matice u košnici? Šta ti misliš? Ajde, majčin sine, dodji, otvori i pregledaj...

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
« Odgovor #68 poslato: Mart 01, 2017, 11:05:28 »
Edi, ima li radiličkog legla i matice u košnici? Šta ti misliš? Ajde, majčin sine, dodji, otvori i pregledaj...
Imam ja takvu ''ljutu'', muka me pripadne kada treba da je pregledam. Pod hitno joj trebam menjati maticu.
Mada sam čitao da je to i pozitivna osobina?!
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #69 poslato: Mart 01, 2017, 12:57:44 »
Odredjena vrsta ponašanja je često povezana sa nekoliko osobina.
Nemam reference, ali bih smeo da se zakunem da je, recimo, sklonost ka grabeži veoma blisko povezana sa sklonošću ka prikupljanju zaliha hrane. propratićemo to u bliskoj budućnosti.

One koje su ljute, samim tim pokazuju da će beskompromisno braniti i svoje leglo i svoju zimnicu.

Mada, kod mene bivaju ljute na smenu, pa to ukazuje da postoje i eksterni faktori, koji mogu uticati na tu "ljutinu".

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #70 poslato: Mart 09, 2017, 17:06:11 »
Danas, potpuno nenadano, obišao sam pčelinjak.
Košnica, za koju sam se plašio da je bazmatak liči na bombu. I eksplodirala je, čim sam skinuo zbeg. Ali, ne tako agresivno, kao prošlog puta. Nasrtale su, uglavnom opominjale i povlačile se bez uboda. Ima ih k'o pred bagrem. Na srednja tri rama, po polovina je zatvoreno leglo. Pravo radiličko. Dakle, pola rama med, pola leglo.
Ima i nezaklopljenog meda u košnici. Kolega Akik kaže da je primetio da je ovih prethodnih, toplih dana, bilo i novog unosa.
Onih nekoliko ćelija na krajnjem ramu, koje sam krstio zatvorenim trutovskim leglom i dalje stoje gde su, ali, naspram svetla izgledaju poprilično prazno. Šta je to, Bog će ga samo znati...

Srednja košnica takodje, bogata medom i bogata i pčelom i leglom. Sve izgleda da bolje ne može biti.

Treću nisam otvarao, jer još uvek stoji delimično pojedena pogača ( made by Neša ), pa sam samo virio kroz mrežicu zbega. Stanje zaliha takodje veoma upečatljivo, kao i količina pčela. verujem da ni ta PZ ne oskudeva leglom.

Ljubičice su u punom cvetu, zabelila se i mišjakinja, dok crvena mrtva kopriva najavljuje otvaranje cvetova za sutra, prekosutra...
Sibirski brestovi su dobro napupeli. Džanarika tek pokazuje da pupoljci napreduju. Tratinčica ( krajcarica ) cveta, a maslačak još nije u punoj formi.

U nedelju, kada sam se vraćao sa sajma, primetio sam uz put da je iva izbacila mace, kao i neka bela topola. Takodje, nešto, čiji cvet podseća iz daleka na brestov, samo je krupniji, takodje cveta. Mislim da je i obična bela vrba pred samo cvetanje. Sve u svemu, da je još malo lepših dana i sve smo prebrinuli.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #71 poslato: Mart 09, 2017, 20:35:58 »
Nenade drago mi je da si dobro prezimio.

Ja sam prošle godine imao jedno društvo koje je napadalo na 10m od košnice. Jednom prilikom sam morao da jurim kroz kukuruz prilikom pregleda jer nije pomogla ni dimilica a ni nozevoj. :)
To je ono na kojem sam vršio eksperiment sa sakupljačem otrova.
Na poslednjem pregledu to društvo jako mirno i rekao bih najaktivnije u sakupljanju polena a prošle godine su konstantno lijenčarile. Matica je po meni ista a i pčele su iste. Znači nešto su se zimus predomislile.  8)

Kad sam ja onomad prije petnaestak dana pregledao svoje košnice učinilo mi se da se u ćelije oko legla dovukle novi nektar nemam pojma sa čega.
Pomislio sam da se tu radi o razređenom medu iz zimskih rezervi koji su prebacile u zonu legla ali možda su ipak našle nektar sa nekih proljetnih cvjetova ko bi ga znao.
Bio je dosta rijedak toliko da mi je sa jednog okvira iskapao po satonošama kada sam ga nakrenuo.

Inače poslije nekoliko kišovitih i prohladnih dana danas prava jurnjava za polenom.
Nadam se lijepom vremenu u narednim danima...

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #72 poslato: Mart 09, 2017, 20:52:25 »
Hvala Bojane.

Te, koje si prošle godine "izmuzao", sad nemaju čime da napadaju, pa su zato mirne. Ili su videle da im za napad sleduje električna stolica.  ;D

I ove moje, ljute, su lani bile k'o bubice...

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #73 poslato: Mart 09, 2017, 21:23:43 »
Biće da je šok terapija dala neke rezultate.  ;)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #74 poslato: Mart 10, 2017, 00:28:30 »
Biće da je šok terapija dala neke rezultate.  ;)

Видећеш Бојане како су мирне када буду имале комплетну заједницу са трутовима и временске услове за парење матица  :D
( овај коментар забележи у неку свеску).  :D

Знају оне да се сада не смеју много излагати ризицима па нам опраштају и када треба и када не треба...  :D

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.