Danas sam ih opet obišao.
Kad sam se vratio, malo sam proučio temu o boji polena sa različitih biljaka i sada je situacija daleko jasnija.
Kada sam stigao i počeo da posmatram, pčele su fifti-fifti unosile polen i nektar. Po boji, rekao bih da još uvek preovladjuje maslačak ( intenzivno žut ) i neki narandžasti ( ne bih mogao da ga identifikujem ), dok je repičin, bledunjavo žuti, još uvek sporadičan. I zaista, posmatranjem parcele sa repicom, ne uočava se intenzivna poseta pčela. Tek poneka.
Dok sam posmatrao, počela je da promiče kiša. Nije bila jaka i brzo je stala. Nisam očekivao, pa nisam baš merio vreme, ali rekao bih da su sve tri PZ, kao po komandi, u roku od petnaestak minuta, gotovo potpuno prestale sa unosom polena, ali su teške pčele i dalje doletale, a druge odlazile na pašu.
Inače, pčele su nešto mirnije nego prethodnih dana. Tek u par navrata, po jedna je doletala i zujala oko mene, ne bi li me najurila. Nisu se dugo zadržavale.

Pljusak sa grmljavinom se spustio tek kad sam došao kući i iskreno se nadam da će pomoći medenju biljaka.
Dok ovo pišem, vreme je tmurno, bez kiše, uz nešto vetra. Temperatura je i dalje oko 20 stepeni.